Ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικού lockdown στην Ξάνθη – Τι είπε ο Πέτσας για την αύξηση των κρουσμάτων και τα τεστ

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown στην Ξάνθη και γενικότερα για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι “όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων μέσα σε τέσσερις ημέρες, επικεντρωνόμαστε σε δύο βασικά ζητήματα: το ένα στην περιοχή της Ξάνθης και το άλλο στις αφίξεις από το εξωτερικό”.

Όσον αφορά στις αφίξεις από το εξωτερικό ο κ. Πέτσας είπε ότι “οι 4 στους 5 που ήρθαν ήταν Έλληνες. Δεν σχετίζονται τόσο με αυξημένα τουριστικά ρεύματα που αναμένονται το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα από τις 15 Ιουνίου και μετά να αυξηθούν. Παραμένουμε σε εγρήγορση για να παρακολουθούμε πτήσεις από συγκεκριμένα αεροδρόμια και θα παρέμβουμε εάν αυτό χρειαστεί”.

Σχετικά με την περιοχή της Ξάνθης και το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που εξετάσαμε. Καταρχάς εξετάσαμε πάρα πολλά τεστ. Ήταν μια περιοχή με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο εδώ και μήνες. Άρα κάναμε 3.013 τεστ. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να παρακολουθήσουμε κι άλλες εξελίξεις στην περιοχή οι οποίες θα κρίνουν και το ενδεχόμενο περαιτέρω δράσεων. Ποιες είναι αυτές οι εξελίξεις; Πιθανόν κρούσματα που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία και αυτό θα είναι ένα καμπανάκι ανησυχητικό. Τέτοια θέματα θα εξετάσει σήμερα η αρμόδια Επιτροπή των Ειδικών και θα εισηγηθεί για τη λήψη επιπλέον μέτρων αν αυτό χρειαστεί”.

Σχετικά με τον ευρύτερο σχεδιασμό, ο κ. Πέτσας είπε ότι “αυτός δεν αλλάζει”, ενώ πρόσθεσε ότι “την Πέμπτη θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τα τεστ (πού, πότε, πόσα και πώς θα γίνονται) αλλά και την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά από το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία”.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι “υπάρχουν ακόμη αρκετά βήματα να διανύσουμε στη Γέφυρα που μας οδηγεί στη «νέα κανονικότητα». Ας μην χαλαρώνουμε. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Ένα μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή. Δεν μας εφησυχάζει όμως. Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Στρέφουμε την προσοχή μας, με την ίδια ένταση, τόσο προς τα μέσα, όσο και προς τα έξω. Στο εσωτερικό, εκμεταλλευτήκαμε αυτό το χρονικό διάστημα για να πολλαπλασιάσουμε τα τεστ για κορονοϊό. Ήδη, τα τέστ έχουν ξεπεράσει τις 226 χιλιάδες μέχρι σήμερα. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως στην περιοχή της Ξάνθης. Όπου τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.013 τεστ. Και από αυτά τα τεστ ανιχνεύθηκαν 29 κρούσματα, από τα οποία τα περισσότερα ήταν χωρίς συμπτώματα”.

Καθολικά τεστ σε όλες τις πτήσεις

“Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό, μέχρι τις 15 Ιουνίου εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις. Από τους εκτεταμένους αυτούς ελέγχους, εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό. Αντιλαμβανόμαστε από αυτά τα μεγέθη ότι η εξέλιξη της πανδημίας κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση. Ετοιμαζόμαστε τώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της. Από τις 15 Ιουνίου, θα υποδεχόμαστε τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Από την ίδια μέρα, πέρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας επαναρχίζουν οι πτήσεις και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Συνεχίζουμε στο δρόμο για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, ακολουθώντας τον ίδιο γνώμονα που μας έφερε έως εδώ: Άμυνα στην πανδημία και επίθεση στην οικονομία” τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

“Η υγεία και η ασφάλεια για όλους -για τους εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού, για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών και βεβαίως για τους επισκέπτες μας- αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Δεν υπάρχει -και δεν πρόκειται να υπάρξει- καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όποτε χρειαστεί. Για αυτό το τριήμερο που πέρασε, δεν ήταν μόνο το πρόστιμο και οι κυρώσεις σε γνωστό χώρο διασκέδασης στη Μύκονο, αλλά και η διενέργεια 259 ελέγχων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κατέγραψαν 54 παραβάσεις και επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 24.600 ευρώ. Καθώς η χώρα ανοίγει τις πύλες της στον κόσμο, για το ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης του τουρισμού μας από πιθανά εισαγόμενα κρούσματα του κορονοϊού, θα υπάρξουν, τα επόμενα 24ώρα, λεπτομερείς ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ξέρουμε όλοι -και θέλουμε να το ξέρουν και οι επισκέπτες μας- ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ίδιο με το περσινό. Θα συνδυάζει τη λογική που επιβάλλουν οι καιροί, με το αίσθημα της ευτυχίας. Και αυτό το μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο με την καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό και το ελληνικό καλοκαίρι”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ