Κουτσούμπας: Τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης προσομοιάζουν σε εκείνα των μνημονίων – ΒΙΝΤΕΟ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση του κορονοϊού, εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην τοποθέτησή του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνονται οι δύο τελευταίες ΠΝΠ, κάνοντας λόγο για “αντεργατικά μέτρα” που “προσομοιάζουν σε εκείνα των μνημονίων”.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης που πρότεινε η Κομισιόν “συσκοτίζουν την πραγματικότητα, η οποία είναι ότι οι νέες επιχορηγήσεις και τα δάνεια θα κατευθυνθούν στις τσέπες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και θα κληθούν πάλι να πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης με νέα βάρη και νέα μέτρα”.

Έκανε λόγο για παιχνίδι εξαπάτησης, το οποίο παίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο είπε ότι ακόμη μια φορά απέδειξε τον ρόλο του ως “αριστερός ψάλτης της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος και της ΕΕ”. Όπως υπογράμμισε, το ΚΚΕ δεν θεωρεί θετικές αυτές τις εξελίξεις, που είναι “οι παρεμβάσεις της ΕΕ σε συνθήκες βαθιάς κρίσης για να στηρίξει τους μονοπωλιακούς ομίλους σε σειρά κλάδων και συνοδεύονται με δέσμευση όλων των κρατών μελών της για την προώθηση όλης της αντεργατικής ατζέντας που είχε διαμορφωθεί και πριν την πανδημία”. Εξήγησε ότι δεν είναι το ύψος των χρηματοδοτήσεων που καθορίζει κάθε φορά τον ταξικό τους χαρακτήρα, “αλλά ο σκοπός για τον οποίο δίνονται και οι όροι που τις συνοδεύουν σε βάρος των εργαζομένων” και συμπλήρωσε ότι “41 χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ/ΕΕ τα παραμύθια των κομμάτων που υπερασπίζονται αυτή την αντιδραστική συμμαχία έχουν καταρρεύσει”.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, “ο δρόμος που συμφέρει τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης είναι η αποδέσμευση από αυτόν τον σύγχρονο λάκκο των λεόντων”.

Χαρακτήρισε αντεργατικά τα μέτρα των ΠΝΠ, κάνοντας λόγο για “μεγάλη κοροϊδία” με τα περί “μοιράσματος των ζημιών σε όλους” γιατί, όπως εξήγησε, “όχι μόνο οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις ζημιές πάνω από 10 χρόνια, αλλά και γιατί φορτώνονται ξανά τα βάρη της νέας κρίσης για να στηριχθεί η κερδοφορία των λίγων ομίλων”. Διευκρίνισε ότι με στόχο αυτό, από τη μία παρέχονται άφθονα εργαλεία και χρήμα σε μεγαλοεπιχειρηματίες και από την άλλη ισοπεδώνονται εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις, το εργατικό λαϊκό εισόδημα, ενώ “στο στόχο αυτό ταυτίζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ”.

Είπε, δε, ότι αυτά τα αντεργατικά μέτρα “προσομοιάζουν σε εκείνα των μνημονίων που όλοι μαζί ψήφισαν” για να συμπληρώσει: “Πετσοκόβετε ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων, γενικεύετε την ελαστική απασχόληση παντού και για όλους, καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι σε ισχύ, δίνετε νέα εργαλεία στην εργοδοσία για να προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών σε πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, μονιμοποιείτε μειώσεις που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 20%, ενώ ένα σημαντικό τμήμα που θα παραμείνει εκτός εργασίας θα βρεθεί είτε με τα 534 ευρώ του επιδόματος της αναστολής σύμβασης ή με τα 400 ευρώ του επιδόματος ανεργίας”.

Την ίδια στιγμή, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων θα παραμείνει άνεργο και χωρίς καμιά προστασία. Σημείωσε παράλληλα πως με τα μέτρα που προβάλλει η κυβέρνηση, το ετήσιο εισόδημα για πάρα πολλούς εργαζόμενους περιορίζεται στα 1.600 ευρώ.

Σχετικά με την επιδότηση εργασίας, είπε πως “αποδεικνύεται στην πράξη καραμπινάτη ενίσχυση μόνο προς την εργοδοσία, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο περιθώριο και με μισθούς που έμμεσα προσεγγίζουν τις πάγιες επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, δηλαδή να αμείβονται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με ψίχουλα πτωχοκομείου” και πρόσθεσε ότι οι “λεγόμενες ρήτρες για τη διατήρηση εργασίας αποδεικνύονται όχι απλά διάτρητες, αλλά για τα μάτια του κόσμου, καθώς κανένας δεν δεσμεύει την εργοδοσία να διατηρήσει τον εργαζόμενο μετά τη λήξη της περιόδου της κρατικής ενίσχυσης στους μισθούς”.

“Όλοι σας, μιλάτε για την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Λες και αυτό το μέτρο είναι κάτι καινοτόμο” είπε ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι ούτε στην καπιταλιστική κρίση επιδοτούνταν οι άνεργοι, αλλά και πάλι οι εργοδότες “που έπαιρναν και παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τα ποσά που καταγράφονται στους προϋπολογισμούς του ΟΑΕΔ”, ενώ ταυτόχρονα οι μεγαλοεργοδότες είχαν να επιλέξουν από πλήθος προγραμμάτων, τα οποία “έβαζαν από την πίσω πόρτα κάθε είδους ευέλικτη μορφή εργασίας, καταστρατηγούσαν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μείωναν μισθούς, αύξαναν το ωράριο εργασίας”.

Όπως εξήγησε, τα προγράμματα αυτά αξιοποιήθηκαν, όχι μόνο στον ιδιωτικό, αλλά και στον δημόσιο τομέα, “έγιναν ο δούρειος ίππος μέσα στους χώρους δουλειάς, φτιάχνοντας στρατιές κακοπληρωμένων και ευέλικτων εργαζόμενων μιας χρήσης” και σημείωσε ότι η επιδότηση εργασίας, επί της ουσίας έχει ως αποτέλεσμα διάφορα είδη συμβάσεων με ημερομηνία λήξης σε σειρά δομών και χώρων δουλειάς.

Πραγματικός στόχος, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, δεν είναι η μείωση της ανεργίας, αλλά το χτύπημα εργασιακών σχέσεων και το τσάκισμα μισθών και συμβάσεων, ενώ με τις πολιτικές αυτές η ανεργία δεν μειώνεται, αλλά το πολύ-πολύ ανακυκλώνεται. “Ακόμα και ο ίδιος ο ΟΑΕΔ, 20 χρόνια τώρα, αδυνατεί να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, πόσες από αυτές τις θέσεις εργασίας των εκατοντάδων επιδοτούμενων προγραμμάτων μετατράπηκαν σε θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, γιατί αυτοί οι δείκτες προσεγγίζουν το μηδέν”, είπε. Και συνέχισε την κριτική του λέγοντας πως σήμερα, η κυβέρνηση έρχεται με ένα γενικευμένο πρόγραμμα που “αν αντικαταστήσουμε τη λέξη SURE και βάλουμε τις λέξεις “κοινωφελές” ή voucher, είναι ακριβώς το ίδιο, έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα”.

Έστρεψε τα βέλη του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγόρησε για υποκρισία, καθώς ως κυβέρνηση εφάρμοσε και τα προγράμματα voucher και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, όπως είπε. “Οι εργαζόμενοι πλέον έχουν μεγάλη πείρα. Ξέρουν ότι έχουν πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια πολλά. Δε θα πληρώσουν ξανά”, τόνισε ο Δημήτρης; Κουτσούμπας.

Για το “νέο ΕΣΥ”: Παλιά υλικά της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός σχετικά με το “νέο ΕΣΥ”, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως “τίποτα νέο για το λαό δεν μπορεί να προκύψει από τα ίδια παλιά υλικά της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Γιατί πολύ απλά αυτή η πολιτική έχει χρεοκοπήσει. Όπως ανέφερε, αυτή η πολιτική, πολύ πριν την πανδημία, “έφθασε το δημόσιο σύστημα υγείας λίγο πριν την κατάρρευση, με εξουθενωμένους, κακοπληρωμένους τους ελάχιστους υγειονομικούς, με το 20% εξ αυτών να μετράει μέρες ή μήνες πριν την απόλυση, ενώ η ίδια πολιτική ευθύνεται για την μετατροπή του ‘ΕΣΥ σε κορονο-ΕΣΥ’, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη ασθενείς με χρόνια νοσήματα, ενώ στέρησε από άλλους καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, την αναγκαία φροντίδα”. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, επιχειρηματολόγησε, “αφορά, και μέσα στην πανδημία, το πώς θα ωφεληθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία”. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τα σχέδιά της για Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα δουλεύει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με τα ΣΔΙΤ, τις γνωστές συνεργασίες και συμπράξεις με τους διαφόρους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία. “Παρουσιάζετε, δηλαδή, ως σωτήρια για το δημόσιο σύστημα υγείας την πολιτική που ευθύνεται για τα προβλήματά του, μια πολιτική που στερεί από το λαό το δικαίωμα σε πλήρεις, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες υγείας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την κριτική του, τόνισε ότι “αυτά τα παλιά ‘υλικά’ είναι ήδη δοκιμασμένα και σε πιο προηγμένες οικονομικά καπιταλιστικές χώρες, όπως στις ΗΠΑ για παράδειγμα, μιας χώρας όπου εκατομμύρια ανασφάλιστοι δεν πέρασαν καν την πόρτα του νοσοκομείου, ενώ άλλοι πλήρωναν ακριβά τη νοσηλεία ή μάταια αναζητούσαν ένα κρεβάτι στις ΜΕΘ. Δοκιμάστηκαν σε χώρες όπου οι γιατροί επέλεγαν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει λόγω της ανεπάρκειας των ΜΕΘ, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία κα”.

Ο κ. Κουτσούμπας συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι “ο λαός, έχοντας και την εμπειρία της πανδημίας, πρέπει να πει φτάνει πια με την κοροϊδία απέναντι σε γιατρούς και νοσηλευτές, με τα χαράτσια, την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις και να δυναμώσει τον αγώνα του για ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν για όλους, στο επίπεδο των δυνατοτήτων που προσφέρει σήμερα η ίδια η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας”.

Για την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ “στη βάση της πάγιας θέσης του κόμματος για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας”, σημείωσε ότι “προβλέπει τα αυτονόητα για τη σωτηρία της επιχείρησης:

– Κατάργηση της εξουσίας του ειδικού εκκαθαριστή.

– Μέτρα για την πλήρη λειτουργία της.

– Εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με κρατική χρηματοδότηση.

– Προστασία όλων των εργαζομένων στην εταιρεία και των δικαιωμάτων τους».

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, το κείμενο της τροπολογίας αξίζει να διαβαστεί από τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και από όλους τους εργαζόμενους για να δουν “ποια επιχείρηση με ευθύνη όλων σας, οδηγείτε στην απαξίωση”. Όπως εξήγησε, η ΛΑΡΚΟ “είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ, που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων. Η χώρα μας έχει στο υπέδαφός της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την ΕΕ. Τα μεταλλεύματα αυτά είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά ως δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο. Και στο ζήτημα αυτό, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, “φαίνεται ο αντιδραστικός ρόλος για μια ακόμη φορά της ΕΕ, η οποία βάζει και πρόστιμα από πάνω, γιατί θέλει να τελειώνει με τη ΛΑΡΚΟ. Πώς αλλιώς θα βάλουν πιο εύκολα χέρι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, στον πλούτο της Ελλάδας;”. Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι “η ΛΑΡΚΟ είναι η απόδειξη ότι η χώρα μας έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ορυκτό πλούτο, ικανό εργατικό τεχνικό προσωπικό. Ενώ για σας είναι βαρίδι, θέλετε να τη βγάλετε από τη μέση, στα χέρια όμως μιας άλλης εργατικής λαϊκής διακυβέρνησης, που θα οργανώσει αλλιώς την κοινωνία και την οικονομία, θα είναι μεγάλο εφόδιο και ατού για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού”.

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στα τεκταινόμενα με την Τουρκία, κάνοντας λόγο για κλιμάκωση της προκλητικότητας από πλευράς της Άγκυρας, αναφερόμενος και στη σημερινή ενέργεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο και γενικότερα οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή περικλείουν σοβαρούς κινδύνους, προειδοποίησε και επέρριψε ευθύνες στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση για συνέχιση της “επικίνδυνης τακτικής του εφησυχασμού. Την στιγμή, μάλιστα, που όπως επισήμανε: “η Τουρκία αμφισβητεί το Πρωτόκολλο του 1926 και τη Συνθήκη, κατ’ επέκταση, της Λοζάνης που καθόρισε τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, υπάρχουν δηλώσεις Ακάρ για νομιμοποίηση και συνέχιση των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο της λογικής των γκρίζων ζωνών, δηλώσεις Τσαβούσογλου για την ένταση των προσφυγικών ροών στα νησιά και πιθανώς στον Έβρο, στα πλαίσια των παζαριών ΕΕ-Τουρκίας για την απαράδεκτη συμφωνία για το προσφυγικό και αξιοποίηση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και τη συμφωνία Λιβύης με την κρατική Τουρκική εταιρεία πετρελαίου που φέρνει πιο κοντά τουρκικές έρευνες Νότια της Κρήτης”.

“Στοιχείο της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας είναι και η σημερινή ενέργεια του Ερντογάν να σπιλώσει ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο όπως είναι η Αγιά Σοφιά”, είπε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε ότι “όλα αυτά βέβαια αποδεικνύουν τις βαθύτερες γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή”. “όλοι σας έχετε ΝΑΤΟϊκότεροι του ΝΑΤΟ και λιβανίζετε τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς συμμάχους σας για τη δήθεν ασφάλεια που παρέχουν στη χώρα μας, κρύβοντας το βρώμικο και επικίνδυνο ταυτόχρονα ρόλο που παίζουν”, είπε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία “με τις πλάτες του ΝΑΤΟ κάνει επίδειξη ισχύος. Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ ο οποίος στήριξε τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και την κυβέρνηση Σάρατζ”.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, αυτή η πολιτική της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, “πολιτική που ακολουθείτε όλοι σας, έχει χρεοκοπήσει. “Αναλαμβάνετε μεγάλες ευθύνες γιατί κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να μεγαλώσει αυτή η εμπλοκή, προσδοκώντας ανεύθυνα, μήπως και καταφέρετε να αποσπάσετε μεγαλύτερο μερίδιο για τους εγχώριους ομίλους στη διαμάχη για το ποιος θα βάλει χέρι όλο τον πλούτο της περιοχής”, σημείωσε στη συνέχεια.

Καταλήγοντας, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως σήμερα οι μόνες θέσεις που μπορούν να εκφράσουν τα λαϊκά συμφέροντα και να δώσουν ώθηση στην πάλη του λαού μας, στην κοινή πάλη των λαών, είναι οι θέσεις για:

– Καμιά αλλαγή των συνόρων και καμία συμμετοχή σε παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου

– Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικάνικες βάσεις

– Να ακυρωθούν κυβερνητικές αποφάσεις για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και αποδέσμευση απ’ αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

– Να καταπολεμηθούν οι εθνικιστικές κραυγές όλων των ειδών και οι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί» κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ