Αχτσιόγλου στον Realfm: Ο κόσμος που βγαίνει σε αναστολή εργασίας δεν ξέρει τι του ξημερώνει

“Τα πράγματα στην αγορά εργασίας είναι πολύ δύσκολα. Αυτό φαίνεται και από τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι εντελώς ακάλυπτοι. Άνθρωποι οι οποίοι δεν εντάσσονται με κανένα τρόπο ούτε σε αυτό το επίδομα των 530 ευρώ το μήνα, εργαζόμενοι με εργόσημο, εργαζόμενοι με μερικά μεροκάματα, πολλά μπλοκάκια. Αυτοί έχουν βιοποριστικό πρόβλημα στο σήμερα”, είπε η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Ιωσήφ Καλαμαράκη.

“Ο κόσμος που βγαίνει σε αναστολή εργασίας δεν ξέρει τι του ξημερώνει την επόμενη μέρα. Δεν συζητάμε αν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα 530 ευρώ το μήνα, συζητάμε ότι έχει πολύ μεγάλο θέμα και για την επόμενη μέρα. Αν θα έχει τη θέση εργασίας του, με τι όρους, τι μισθό; Έχει μπει και το νέο σχήμα της εκ περιτροπής εργασία που ουσιαστικά σημαίνει μισό μισθό για τους εργαζόμενους και μάλιστα μισό μισθό ακόμη και εάν είσαι με μερική απασχόληση. Μιλάμε για επίπεδα μισθού κάτω και από 200 ευρώ. Όλα αυτά συνθέτουν μία εικόνα εξαιρετικά δυσμενή για την επόμενη μέρα για την εργασία”, ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Αχτσιόγλου και σημείωσε:

“Θα μπορούσε η κυβέρνηση εξαρχής να έχει κάνει αυτό που έκαναν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, να μπει σε μία λογική αναπλήρωσης του μισθού. Εμείς κάναμε μία πρόταση για 100% αναπλήρωση του μισθού. Ειδικά για τους μισθωτούς, βγάζω εκτός τους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε περίπου 2 δισ. τον μήνα. Εάν προσθέσουμε και τους ελεύθερους επαγγελματίες που και εκεί πρέπει να καλυφθούν με ένα επίδομα, εμείς λέμε περίπου ίσο με αυτό που έβγαζαν πέρυσι για ένα μήνα με ανώτατο όριο τα 1000 ευρώ, τότε το κόστος πάει στα 2,7 δισ. ευρώ το μήνα. Είναι ποσά τα οποία προφανώς δεν είναι μικρά αλλά είναι εντελώς εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Καμία χώρα δεν κάνει αυτό που κάνει η δικιά μας δηλαδή στην παρούσα φάση να γίνεται μία αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων εις βάρος του κόσμου της εργασίας”.

“Όταν βλέπεις την ύφεση προδιαγεγραμμένη μπροστά σου και εδώ είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ύφεση δεν είναι λογικό να περιμένεις να εκδηλωθεί για να έρθεις μετά να παρέμβεις. Αν δεν την προλάβεις, μετά θα μπεις σε ένα σπιράλ που δεν διορθώνεται”, πρόσθεσε η είπε η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ