Ο Νότης Μηταράκης στο στούντιο του Realfm 97,8: Καμία μεταβολή του χρονοδιαγράμματος για τα κλειστά κέντρα

“Νιώθω ότι ανέλαβα κάτι πολύ σημαντικό που αφορά όλη τη χώρα, αφορά όλη την Ευρώπη. Περνάμε μια δύσκολη καμπή στη μεταναστευτική κρίση, ειδικά τα πέντε νησιά χρειάζονται ταχύτητες λύσεις, λύσεις που όπως ήδη βλέπετε δεν ευχαριστούν τους πάντες, αλλά επιλέγουμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις ροές, να φυλάξουμε τα σύνορα, να επιταχύνουμε το άσυλο, να κάνουμε επιστροφές, να δημιουργήσουμε τα κλειστά κέντρα στα νησιά, τα οποία είναι απαραίτητα για την ασφάλεια των πολιτών, να διεθνοποιήσουμε την κρίση, να ελέγξουμε τις ΜΚΟ, να δώσουμε ανταποδοτικά στην κοινωνία. Αυτό προσπαθούμε στις πρώτες λίγες εβδομάδες του υπουργείου” δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος βρέθηκε στο στούντιο του Realfm 97,8.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα ανέφερε “Κάθε ενέργεια σημαντική που γίνεται στο υπουργείο Μετανάστευσης είναι σε πλήρη ενημέρωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης, την οποία ενημερώνω καθημερινά για όλες τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα. Από την άλλη η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τα κλειστά κέντρα είναι δεδομένη. Τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα, θα γίνουν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει καμία μεταβολή του χρονοδιαγράμματος. Υπήρχε μαι πιο συναινετική συζήτηση χθες στον αέρα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον κ. Μουτζούρη, που σας θυμίζω είχε δηλώσει ότι θέλει να διακόψει κάθε επικοινωνία και συνεργασία με την κυβέρνηση. Χθες υπήρχε ένα καλύτερο κλίμα, σε αυτό το καλύτερο κλίμα ο κ. Μουτζούρης είπε ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος, εγώ θεωρώ ότι είναι δεδομένη η υποχρέωση της πολιτείας να συνομιλεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Σας θυμίζω ότι έχω πάει σε όλα τα τοπικά συμβούλια των νησιών του Αιγαίου που πλήττονται από την κρίση τις λίγες εβδομάδες του υπουργείου. Είπαμε λοιπόν να βρεθούμε το Σαββατοκύριακο κι αν υπάρχουν καλύτερες προτάσεις… Κάνουμε διάλογο από τον Νοέμβριο, ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τα κέντρα και είχε υποδείξει από τότε τοποθεσίες. Μετά από όλη τη συζήτηση επιλέξαμε τις τοποθεσίες, οι οποίες έχουν τη μικρότερη δυνατή αρνητική επίδραση στις τοπικές κοινωνίες. Ζητήσαμε προτάσεις από όλους τους Δήμους και την Περιφέρεια από τον Νοέμβριο αλλά κανείς δεν ήθελε να πιάσει την καυτή πατάτα. Όλοι έλεγαν είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διαλέξει και αυτό κάναμε”.

“Αν μας υποδείξουν το Σαββατοκύριακο μια καλύτερη τοποθεσία στο όριο του ίδιου δήμου, είναι πολύ εύκολο για εμάς, δεν μας αλλάζει το χρονοδιάγραμμα” υποστήριξε.

“Ας πάρει και η τοπική αυτοδιοίκηση την ευθύνη, γιατί ξέρετε από τη μια κατηγορούσαν την επίταξη και από την άλλη κρυβόντουσαν πίσω από την επίταξη, μεταφέροντας την μπάλα της ευθύνης αποκλειστικά στην κεντρική κυβέρνηση και λέγοντας ο κάθε δήμαρχος ότι η περιοχή που διαλέξατε είχε αυτό το πρόβλημα ή το άλλο πρόβλημα” συμπλήρωσε.

“Ο φράχτης αυτός χρησιμοποιείται στη θάλασσα και δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται. Σε κάποια σημεία η απόσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι πολύ λίγα μίλια και ο φράχτης δεν είχε ποτέ σκοπό να κλείσει όλο το Αιγαίο, μην λέμε τέτοια πράγματα. Είναι για τα πολύ στενά περάσματα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν ότι δεν μπορεί να δουλέψει να το ακούσω σαν επιχείρημα. Όταν γίνει η πιλοτική εφαρμογή ίσως δεν δουλέψει, γι’αυτό αγοράσαμε λίγα μίλια για να είναι δοκιμαστικό. Το ιδεολογικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενδιαφέρον ότι είπε ότι δεν έχετε δικαίωμα να προστατεύσετε τα σύνορα” σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

“Η λειτουργία των νέων κέντρων συνδυάζεται με αποσυμφόρηση άνω του 50% του πληθυσμού που βρίσκεται σήμερα στα νησιά” υπογράμμισε.

“Οι δομές αυτές θα έχουν εσωτερικές περιφράξεις και τμήματα. Θα υπάρχει το τμήμα για αυτούς που πρέπει να επιστραφούν, το τμήμα της απόλυτα κλειστής δομής για τους παραβατικούς και τους νεοαφιχθέντες. Θα υπάρχει ένα ασφαλές μέρος για τα ασυνόδευτα και ένα μέρος για την τακτοποίηση του γενικού πληθυσμού” δήλωσε ο υπουργός.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ