Κόντρα Αυγενάκη-Βασιλειάδη για την ΕΕΑ

Για λαϊκισμό και αναποτελεσματικότητα κατηγορεί τον Γιώργο Βασιλειάδη ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας στα όσα είπε ο προκάτοχός του σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ.Συγκεκριμένα ο κ. Βασιλειάδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν είχε προχωρήσει τις διαδικασίες του νέου νομικού πλαισίου σύστασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), όπως προέβλεπε ο «δικός του» νόμος τον περασμένο Μάρτιο

Λίγες ώρες πριν περάσει, με ψήφους 156 υπέρ και 90 κατά, η τροπολογία για την πολυιδιοκτησία στο ποδόσφαιρο, με ποινή αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμών, ο τέως υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης εξήγησε: «Είχαμε συμφωνήσει με τους φορείς του αθλητισμού να τελειώσει η αγωνιστική σεζόν, ώστε να μην διαταραχθούν οι έλεγχοι που έκανε η υφιστάμενη ΕΕΑ και να αρχίσει η νέα σεζόν με τη νέα Επιτροπή. Μετέθεσα με κοινή άτυπη συμφωνία τη σύσταση της Επιτροπής τον Ιούνιο. Τον Ιούνιο, όπως γνωρίζετε, είχαν προκηρυχτεί εκλογές, δεν υπήρχε περίπτωση εγώ να φέρω μία Επιτροπή 15 ή 20 ημέρες πριν από τις εκλογές και να την ορίσω, γιατί με τον τρόπο που λαΐκιζε η Νέα Δημοκρατία τότε και τα “λούζεται” βέβαια όλα αυτά που έκανε σε όλους τους τομείς της πολιτικής της, θα είχαμε πολιτικό ζήτημα αφενός και αφετέρου η Βουλή ήταν κλειστή λόγω εκλογών και επομένως δεν μπορούσε να περάσει από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ενημέρωσα σαφώς κατά την παράδοση για τις εκκρεμότητες που υπήρχαν».

Ο τέως υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, είπε ως προς τις ευθύνες που θεωρεί πως φέρει ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σχετικά με τη μη σύσταση της ΕΕΑ όπως προέβλεπε το νομικό πλαίσιο: «Ο υφυπουργός Αθλητισμού, λοιπόν επέλεξε να αντικαταστήσει παραιτημένα μέλη από την προηγούμενη Επιτροπή, αντί να φέρει σε ισχύ το νέο νόμο, με τις νέες διαδικασίες, ακόμη και με το νέο πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει και το νέο πλαίσιο ποινών. Φτάνουμε, λοιπόν σε αυτό το σημείο, με πάρα πολλές σκιές και έρχεται μία τροπολογία, η οποία είναι απερίγραπτη και δεν λύνει το ζήτημα».

Η απάντηση του Αυγενάκη:

Σε δήλωσή του, ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι βρήκε μία «ακέφαλη» Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, επειδή ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού δεν είχε ορίσει αντικαταστάτη του παραιτηθέντος προέδρου της, και ότι ήταν «… άκρως κατεπείγουσες οι προθεσμίες για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τόσων μηνών αδράνειας». Προσθέτει επίσης ότι αντικαταστάθηκαν μόνο δύο από τα 14 μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά) της ΕΕΑ, ενώ τα υπόλοιπα που είχαν οριστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν κανονικά στις θέσεις τους.

Η δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη έχει ως εξής:

«Προσπαθεί ανεπιτυχώς να κρυφτεί πίσω από τον δικό του λαϊκισμό και την αναποτελεσματικότητά του ο κ. Βασιλειάδης, μιλώντας για λαϊκισμό της Νέας Δημοκρατίας. Εφόσον πίστευε τόσο πολύ στον νόμο του πέρσι τον Μάρτιο, όπως υποστήριξε ραδιοφωνικά, όφειλε να επισπεύσει την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη “νέα Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού” κι όχι να μεταθέσει -βολικά- την εκκρεμότητά του στους επόμενους.

Παραλάβαμε μια ΕΕΑ ακέφαλη, καθώς ο πρόεδρός της, Στέφανος Στεφανόπουλος, είχε παραιτηθεί από τις 22/05/2019 και ο κ. Βασιλειάδης δεν όριζε αντικαταστάτη του, με συνέπεια η Επιτροπή να μην λειτουργεί.

Με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 522/5-8-19) στις 5/8/2019 ορίστηκε Πρόεδρος ο κ. Νικόλαος Τζουλάκης. Στη συγκεκριμένη θέση προβλέπεται η αμισθί τοποθέτηση πρώην δικαστικού.

Μάλιστα, ήταν πλέον άκρως κατεπείγουσες οι προθεσμίες για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τόσων μηνών αδράνειας, αλλά και την έκδοση αδειών για όλες τις ομάδες που θα μετείχαν στα κάθε λογής επαγγελματικά πρωταθλήματα, καθώς αυτά θα ξεκινούσαν.

Είναι, προφανές, επίσης, ότι εφόσον εκκίνησε η αγωνιστική σεζόν 2019-2020, την οποία διανύουμε, δεν θα ήταν συνετό να τεθεί θέμα εφαρμογής του 4603/2019 σε ό,τι αφορά στη «νέα ΕΕΑ», καθώς θα διαταρασσόταν η εύρυθμη λειτουργία των επαγγελματικών πρωταθλημάτων που διεξάγονται. Κατάλληλη περίοδος για τέτοιες αλλαγές είναι μόνο προς το τέλος της αγωνιστικής σεζόν.

Να υπογραμμιστεί, επιπλέον, πως η αντικατάσταση των δύο εκ των συνολικά 14 μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (επτά τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά, τα οποία είχαν οριστεί επί Βασιλειάδη και Κοντονή και παραμένουν κανονικά) έγινε κατόπιν παραιτήσεών τους, καθότι επί μακρό χρονικό διάστημα δεν είχαν συμμετάσχει στις εργασίες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Το τακτικό μέλος, Γεώργιος Τριανταφυλλάκης και το αναπληρωματικό μέλος Δημήτριος Αυγητίδης, υπέβαλαν εγγράφως τις παραιτήσεις τους στις 15/11/2019, λόγω «εξαιρετικού φόρτου εργασίας». Αντικαταστάθηκαν, αντιστοίχως, (αμισθί) από το τακτικό μέλος, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαο Φαραντούρη και το αναπληρωματικό μέλος, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αριστέα Σινανιώτη με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ. ΥΟΔΔ 1071/17-12-2019) στις 17/12/2019.

Η αντικατάστασή τους έγινε σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 77 παρ. 4 του 2725/1999, ο οποίος ορίζει ότι πρέπει να έχουν την ιδιότητα του καθηγητή ΑΕΙ, στο γνωστικό αντικείμενο του Εμπορικού Δικαίου».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ