ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτσι αποδομεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το τουρκικό μανιφέστο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Κάθε άλλο παρά ως κεραυνός εν αιθρία έσκασαν οι τουρκικές αξιώσεις – στα όρια της παράνοιας – για το Αιγαίο.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει από καιρό αποκωδικοποιήσει την συμπεριφορά της Άγκυρας, έχει συγκεντρώσει τις αξιώσεις που κατά καιρούς εκστομίζουν αξιωματούχοι της γείτονος και ήταν πανέτοιμοι για την στιγμή που θα εκδηλωνόταν αυτή η ρητορική εν τω συνόλω.

«Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται κανένα από τα κυριαρχικά της δικαιώματα» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προσθέτοντας ότι «Αντιθέτως η Τουρκία επιδεικνύει αναθεωρητική στρατηγική που εκδηλώνεται καθημερινά με παραβάσεις – παραβιάσεις του ΕΕΧ, του οποίου έχει αναλάβει την υποχρέωση να σέβεται. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης Ειρήνης, που υπεγράφη στην Λωζάνη το 1923».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «η Τουρκία απειλεί απροκάλυπτα με Casus Belli αν η Ελλάδα προχωρήσει στο νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12νμ, όπως έχει κάνει η ίδια όμως στην Μαύρη Θάλασσα κατ’ εφαρμογή της συνθήκης του Montego Bay. Η Τουρκία ενεργεί παράνομα τις τελευταίες δεκαετίες παραβιάζοντας συστηματικά τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, όπως είναι η εισβολή στην Κύπρο το 1974. Με την συμπεριφορά της και την διατήρηση σημαντικής στρατιωτική δύναμης στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου συνιστά απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας».

Τέλος, επισημαίνουν ότι «πάγια στρατηγική προσέγγιση της Άγκυρας είναι η θαλάσσια και χερσαία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση διεθνών συνθηκών αλλά και των δεσμεύσεων της άγκυρας στην συμφωνία προσχώρησης στο βορειοατλαντικό σύμφωνο – ΝΑΤΟ».

«Ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται»

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, αποκαλύφθηκε ότι η φράση – απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου «ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται» , στις αξιώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ περί άμεσης αποστρατιωτικοποίησης 16 ελληνικών νησιών, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.

Το επιτελείο του υπουργού είχε από καιρό μελετήσει την διαφαινόμενη τουρκική πρόκληση και είχαν μελετήσει ενδελεχώς τις διεθνείς συνθήκες αλλά και το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, ειδικότερα.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύφθηκε στο δελτίο του ΑΝΤ1, τα λόγια του υπουργού ήρθαν ως απόρροια του σκεπτικού ότι «Η νόμιμη άμυνα, ένα από τα σπουδαιότερα δικαιώματα της διεθνούς έννομης τάξεως, έχει χαρακτήρα αναγκαστικού δικαίου και με την ιδιότητα αυτή έχει αυξημένη νομική ισχύ και υπερισχύει όλων των άλλων διεθνών κανόνων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ