Σάλος με την αναφορά Γεραπετρίτη στην απλή αναλογική και τον Χίτλερ – Τι απαντά ο υπουργός Επικρατείας

Έντονες πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή αναφορά του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη στην απλή αναλογική και την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Θανάσης Παφίλης απάντησαν στον κ. Γεραπετρίτη, στη Βουλή, ενώ σήμερα ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε σε νέες διευκρινιστικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, χθες από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την απλή αναλογική, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως “η απλή αναλογική παράγει μόνο σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα πολιτεύματα του κόσμου” και τόνισε πως δεν είναι μόνο η κυβερνητική σταθερότητα που χρειάζεται σε εποχές εξαιρετικά κρίσιμες για το πολίτευμα, αλλά σημαντικό είναι να υπάρχει και εναλλαγή στην εξουσία. “Είχαμε απλή αναλογική πέντε φορές πριν τη μεταπολίτευση. Οι εκλογές με την απλή αναλογική οδήγησαν την Ελλάδα σε παντελή αδυναμία, σε εμφυλίους πολέμους, σε μετεμφυλιακό κλίμα, σε πόλεμο”, είπε ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε: “την απλή αναλογική, για πρώτη φορά, την εισάγει το σύνταγμα της Βαϊμάρης, το 1919, και εξ αυτού οδηγηθήκαμε στις εκλογές στη Γερμανία το 1933, όπου με περιορισμένο ποσοστό και εξαιτίας της αδυναμίας να συγκροτηθεί ισχυρός κυβερνητικός πόλος, αναλαμβάνει την εντολή νομότυπα ο Χίτλερ, για να οδηγήσει εκεί που οδήγησε. Η απλή αναλογική οδηγεί να υπάρχει κατάσταση πάγιων συνασπισμών που ουσιαστικά μηδενίζουν τον πολιτικό αντίλογο”.

Τζανακόπουλος: Καλώ να ανακαλέσετε για λόγους ιστορικής ειλικρίνειας

Η αναφορά του υπουργού Επικρατείας προκάλεσε την παρέμβαση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος μίλησε για κυβερνητικό ολίσθημα και τον κάλεσε να ανακαλέσει για λόγους “ιστορικής ειλικρίνειας”. “Δεν δίστασε, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, να αποδώσει στην απλή αναλογική το γεγονός ότι αναδείχθηκε ο Χίτλερ στην Γερμανία. Πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση, σας καλώ να ανακαλέσετε για λόγους ιστορικής ειλικρίνειας. Θέλετε να μου πείτε ότι δεν έφταιγε η Συνθήκη των Βερσαλλιών, οι υπέρογκες αποζημιώσεις, ένα συνολικό κοινωνικό και ιδεολογικό κλίμα, αλλά η απλή αναλογική; Πρόκειται για ιστορική αθλιότητα”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε για τη σύνδεση απλής αναλογικής και Χίτλερ, ότι αυτή αφορούσε το ιστορικό και εκλογικό πλαίσιο και όχι τις ευθύνες που έφεραν την άνοδο του ναζισμού. “Εγώ βεβαίως δεν ανέφερα ότι προκλήθηκαν όλα αυτά εξαιτίας της απλής αναλογικής… Εγώ σας έδωσα το οντολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο συνέβησαν αυτά και είναι γνωστό το τι έχει συμβεί ιστοριογραφικά”, είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Παφίλης: Ο ναζισμός είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού

Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης σημειώνοντας: “Εσείς που υποτίθεται υποστηρίζετε την Δημοκρατία. Ποια δημοκρατία; Δικτατορία της αστικής τάξης είναι αυτή. Το μπόνους 50 εδρών είναι ληστεία”. “Ο ναζισμός είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού… Αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα, ιδιαίτερα σήμερα που η εισαγγελέας ουσιαστικά πρότεινε την αθώωση της Χρυσής Αυγής”, πρόσθεσε ο κ. Παφίλης.

Απαντώντας, εκ νέου, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως “η αναφορά μου έγινε για το ιστορικό πλαίσιο και όχι την ευθύνη. Η απλή αναλογική λειτούργησε σε πλαίσιο ενίσχυσης κομμάτων που έπνεαν τα λοίσθια”.

Το θέμα σχολίασε σήμερα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας για “ντροπή και μόνο ντροπή”. “Οι δηλώσεις του Γ. Γεραπετρίτη περί δήθεν ευθύνης της απλής αναλογικής για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία είναι ανιστόρητες και επικίνδυνες. Εάν ο υπουργός Επικρατείας είχε τον στοιχειώδη σεβασμό στην έννοια της δημοκρατίας, θα τις είχε ανακαλέσει ήδη. Ντροπή και μόνο ντροπή”, έγραψε ο Αλέξης Χαρίτσης στο Twitter.

Για πολιτικές και ιστορικές αθλιότητες έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας. “Ο Γεραπετρίτης είναι καθηγητής πανεπιστημίου κ διδάσκει αυτές τις πολιτικές, ιστορικές αθλιότητες;”, σχολίασε στο Τwitter.

Νέες διευκρινίσεις Γεραπετρίτη

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε σήμερα σε νέες διεκρινίσεις, μιλώντας στην εκπομπή “Εκτός Γραμμής”.

“Δεν περίμενα να είναι όλοι γνώστες της ιστορίας και ούτε περίμενα να υποδεχτεί ο καθένας όπως πρέπει τα ζητήματα αυτά. Είναι πάρα πολύ σαφής η τοποθέτηση που έκανα. Έκανα μία περιγραφή της κατάστασης. Η απλή αναλογική εισάγεται για πρώτη φορά με το σύνταγμα της Βαϊμάρης το 1919. Έκτοτε εφαρμόζεται και στην Ελλάδα σε ορισμένες εκλογικές αναμετρήσεις και στην Ευρώπη. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου είχαμε εξέλιξη φαινομένων πολιτικών, που ήταν ρήξεις, είχαμε καθεστώς απλής αναλογικής. Η απλή αναλογική ενέχει το στοιχείο του κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων, που οδηγεί σε μία σχετική αποσύνθεση σε ό,τι αφορά το πολιτικό σύστημα”, είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Και εξήγησε στη συνέχεια πως “είναι προφανές λοιπόν ότι ήταν ένα σχόλιο αποτύπωσης. Αυτονοήτως δεν οφείλεται η απλή αναλογική για τον ναζισμό ή τον φασισμό, αυτονοήτως δεν μπορείς να αποδώσεις στην απλή αναλογική τα προβλήματα πολέμων και εμφυλίων”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ