Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τα κολέγια

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα των τίτλων σπουδών κολεγίων.

Τα πρώτα “πυρά” για το συγκεκριμένο θέμα είχε εξαπολύσει ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στη Βουλή.  Ο κ. Φίλης άσκησε έντονη κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι «λειτουργεί ως delivery κολεγίων χαμηλής στάθμης και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων». 

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στο Facebook, ανέφερε ότι «μέλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι η αριστεία αλλά η πελατεία των κολεγίων». Συγκεκριμένα, έγραψε: «Η κυβέρνηση της “αριστείας” από τη μία σχεδιάζει να επαναφέρει τη βάση του 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις, αφήνοντας έτσι έκτος δημοσίων ΑΕΙ χιλιάδες νέες και νέους κάθε χρόνο, και από την άλλη επιβραβεύει όσους δε δίνουν καν εξετάσεις, αλλά πηγαίνουν σε ιδιωτικά κολέγια. Το άρθρο 50 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που δίνει πρόσβαση στο δημόσιο σε αποφοίτους κολεγίων ισότιμα με τους πτυχιούχους ΑΕΙ, παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ταυτόχρονα φανερώνει πως το βασικό μέλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι ούτε η αριστεία ούτε η αξιοκρατία, αλλά η πελατεία. Η πελατεία των κολεγίων. Μόνο που οι νέες και οι νέοι της χώρας μας δεν είναι πελάτες. Είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Και δικαιούνται ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση».

Η απάντηση Κεραμέως

«Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύει», σχολίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απαντώντας στον κ. Τσίπρα, με αφορμή την ανάρτηση του, σχετικά με τα λεγόμενα «κολέγια» και το άρθρο 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

«Για τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγνώριζε κανονικά την επαγγελματική ισοδυναμία των αποφοίτων των λεγόμενων κολεγίων, ως όφειλε με βάση το Ενωσιακό Δίκαιο. Επί τέσσερα χρόνια οι προκηρύξεις ΑΣΕΠ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναγνώριζαν κανονικά την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.

«Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων αναγνωρίζεται κανονικά», σημείωσε η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Λίγους μήνες πριν τις εκλογές και για να γίνει προφανώς αρεστή σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κηρύξει τάχα πόλεμο στα κολέγια και ψήφισε διάταξη που αποκλείει τους αποφοίτους τους από συμμετοχή σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικών. Και αυτό σε πλήρη αντίθεση με ό,τι έκαναν έως τότε».

«Η υποκρισία λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύει», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει να ψευδολογεί

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει: “Η κα Κεραμέως συνεχίζει να ψευδολογεί και να στηρίζει τα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος της δημόσιας παιδείας. Η κα Κεραμέως συνεχίζει τον θλιβερό ρόλο του ντελίβερι των κολεγίων. Με τη ρύθμισή της, υποβαθμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια και υπονομεύει το ευαίσθητο λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Συνεχίζει να ψευδολογεί”.

“Αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια και πριν τον διαγωνισμό για μόνιμους διορισμούς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον νόμο Αρβανιτόπουλου της μνημονιακής περιόδου με τον οποίο καθιερώθηκε η επαγγελματική ισοδυναμία και δημιουργήθηκαν συνθήκες έμμεσης αναγνώρισης των τίτλων των κολεγίων”, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που καταλήγει:

“Η κα Κεραμέως επαναφέρει τώρα τον νόμο Αρβανιτόπουλου και απορρίπτει ακόμα και νόμους της κυβέρνησης Καραμανλή που δεν είχε συμμορφωθεί με τις πιέσεις για αναγνώριση των κολεγίων. Αντί λοιπόν να ψευδολογεί, ας απαντήσει στην κριτική του αρμόδιου πολιτειακού οργάνου, του ΔΟΑΤΑΠ, ο οποίος της είχε υποδείξει έναν δρόμο αντιμετώπισης του ζητήματος με βάση την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η κα Κεραμέως, απομονωμένη κοινωνικά, επέλεξε την επαναφορά μνημονιακών πολιτικών. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η χώρα μας βρίσκεται πλέον εκτός μνημονίων”.

Η δήλωση Φίλη

Σε δήλωση του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο κ. Φίλης αναφέρει: “H χθεσινή δημοσιογραφική αποκάλυψη του εγγράφου του ΔΟΑΤΑΠ σχετικά με τα Κολέγια και επί αιτιάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατυπώνονται στην 2019/4160 επιστολή της, έχει κρίσιμη σημασία. Δείχνει ποιος ήταν ο λόγος που τόσο στην Επιτροπή Μορφωτικών όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής η υπουργός Παιδείας αρνήθηκε πεισματικά να παρουσιάσει την εν λόγω επιστολή καθώς και τις απαντήσεις του υπουργείου, αλλά και του ΔΟΑΤΑΠ (του αρμόδιου φορέα της Πολιτείας για την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων της αλλοδαπής). Η κυρία Κεραμέως με την ενέργειά της αυτή παραπλάνησε το Κοινοβούλιο και απέκρυψε έγγραφα και αλληλογραφία, η γνωστοποίηση των οποίων θα οδηγούσε πιθανότατα ακόμη και τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αντιδράσουν στις άθλιες μεθοδεύσεις της. Και μόνο η νομικά τεκμηριωμένη άποψη του ΔΟΑΤΑΠ στο απαντητικό έγγραφο προς την Κομισιόν ότι: «Φορείς όπως τα Κολέγια του ν. 3696/2008, όπως ισχύει, συνιστούν στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσε να αναγνωρισθεί από τον ελληνικό οργανισμό αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοτιμίας, ως χρόνος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, χρόνος σπουδών ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σε τέτοιο φορέα διότι τούτο θα συνιστούσε καταστρατήγηση των παραγράφων 5 και 8 του άρθρου 16 του Συντάγματος», αρκεί για να αντιληφθούμε κάτι που είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά μας ήθη. Να καλείται, δηλαδή, η Βουλή να νομοθετήσει, συμμορφούμενη δήθεν, προς απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να προσκομίζεται στη Βουλή το έγγραφο που θεμελιώνει αυτή την «απαίτηση», αλλά και η σχετική αλληλογραφία του ΥΠΑΙΘ. Ενώ, ταυτόχρονα, υπάρχει αρμόδιος θεσμικός φορέας του ελληνικού κράτους (ΔΟΑΤΑΠ) που υποστηρίζει ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν όλοι οι εισηγητές των κομμάτων στους οποίους και μόνο μετά την πίεση που ασκήσαμε, επιδείχθηκε «στο πόδι» η επιστολή της Ε.Ε. το σχετικό έγγραφο είναι ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ, συνεπώς η κυρία Κεραμέως εξαπατούσε συνειδητά το Κοινοβούλιο όταν έλεγε ότι δεν μπορεί να το καταθέσει στη Βουλή «για λόγους δημοσίου συμφέροντος». Μετά την αποκάλυψη του εγγράφου του ΔΟΑΤΑΠ, όλοι καταλαβαίνουν ότι η κυρία Κεραμέως είναι πολλαπλά εκτεθειμένη και ότι δεν καταθέτει τα έγγραφα για λόγους εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό, φαίνεται πως είχαν υπόψη τους τόσο ο Πρωθυπουργός που δεν άρθρωσε λέξη για το άρθρο 50, ούτε διατελέσαντες υπουργοί Παιδείας της ΝΔ οι οποίοι είτε δεν έλαβαν καν το λόγο είτε «διεκπεραίωσαν» μια ειλημμένη απόφαση, πειθαρχώντας στην κομματική γραμμή” και προσθέτει:

“Για το λόγο αυτό καταθέσαμε σήμερα (σ.σ. χτες) αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς το υπουργείο Παιδείας μαζί με τις κυρίες Ξενογιαννακοπούλου και Τζούφη και σε αυτό το αίτημα θα επιμείνουμε με κάθε κoινοβουλευτικά διαθέσιμο μέσο. Καλώ και πάλι την υπουργό Παιδείας να αποσύρει το εκτρωματικό άρθρο 50 που βρίσκει αντίθετους όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και σύσσωμη την κοινωνία. Είμαστε οι τελευταίοι που θα χαρούμε αν επιμείνει στη διάταξη επιβεβαιώνοντας έτσι τους χαρακτηρισμούς ότι η ίδια προσωπικά είναι μεσίτρια συμφερόντων των Κολεγίων, που βρίσκονται στον «πάτο» των διεθνών κατατάξεων και πωλήτρια αγορασμένων και κίβδηλων πανεπιστημιακών τίτλων. Το πιο σημαντικό όμως είναι το θλιβερό μήνυμα «αναξιοκρατίας», φαύλης «αριστείας» και «εξίσωσης προς τα κάτω» (για να χρησιμοποιήσω προσφιλείς εκφράσεις του νεοφιλελεύθερου συρμού) που στέλνει προς τη νέα γενιά και τους εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές αποφοίτους των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων που μόχθησαν να εισαχθούν στις σχολές τους η κυρία υπουργός. Η κυρία Κεραμέως, παραφράζοντας εν αγνοία της τη σημαντική μας ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη- Ρουκ, το θάνατο της οποίας θρηνούμε αυτές τις μέρες, είναι σα να λέει στα νέα παιδιά « Η ζωή δεν θέλει κόπο, θέλει κόλπο». Κι αυτή η ντροπή θα την συνοδεύει παντοτινά.”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ