Πέρασε με 153 «ναι» από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, 153 βουλευτές είπαν «ναι» επί της αρχής, ενώ 131 βουλευτές καταψήφισαν.

Το άρθρο 3, που αφορά στην πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου και είχε προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, στήριξαν με την ψήφο τους 153 βουλευτές και καταψήφισαν 131 βουλευτές.

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ τα ‘χε κάνει “λαμπόγιαλο” και μας κουνά το δάχτυλο

«Μιλάγαμε για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα χε κάνει λαμπόγιαλο στην επιχείρηση. Την είχε φέρει στο παρά πέντε της χρεοκοπίας και κουνούσε το δάχτυλο και έκανε και παρατηρήσεις περί του θέματος», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι δεν είναι κακό στη ζωή να παραδεχόμαστε ότι σε κάποια πράγματα έχουμε κάνει λάθη.

Χαρακτήρισε αντιφατική την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από τη μια επιχειρηματολογεί ότι η μονιμότητα έχει ήδη καταργηθεί και από την άλλη, στηλιτεύει την ρύθμιση για την κατάργηση της μονιμότητας ως απαράδεκτη και αντισυνταγματική.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι βασικό είναι να βρει η ΔΕΗ την περπατησία της και όπως είπε το πρώτο βήμα που είναι η διάσωσή της, έχει ήδη γίνει. «Η ΔΕΗ έχει βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό. Τώρα κάνουμε το δεύτερο βήμα που είναι ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, με την κατάργηση της μονιμότητας, με ευελιξία στις προμήθειες, με την κατάργηση του προνομιακού τιμολογίου, με τις βάσεις για την εθελούσια έξοδο που θα ναι αυτοχρηματοδοτούμενη».

Ο Υπ. Ενέργειας είπε ακόμη ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με την απολιγνιτοποίηση, με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και με ένα μεγάλο άνοιγμα της εταιρίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσθέτοντας «και όλα αυτά θα προσδιοριστούν στο bussines plan της ΔΕΗ το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα, δημόσια».

Αχτσιόγλου: συνειδητά ψεύδη από τον Κωστή Χατζηδάκη

«Η ΝΔ μετατρέπει ένα φυσικό μονοπώλιο σε ιδιωτικό μονοπώλιο. Εκχωρεί σε ιδιώτες τον φυσικό πλούτο της χώρας, με όρους που ζημιώνουν τους πολίτες-καταναλωτές,τους εργαζόμενους και το δημόσιο», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγικό σχέδιο για τη ΔΕΗ ούτε για την απολιγνιτοποίηση», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, αναφέροντας ότι η ΝΔ «αυξάνει τις τιμές του ρεύματος για τους καταναλωτές», ενώ στο φυσικό αέριο «εκποιεί τα δίκτυα και το ίδιο το αγαθό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε η κ. Αχτσιόγλου «παρέλαβε τη ΔΕΗ με 5,5 δις ευρώ δανεισμό και τον μείωσε κατά 1,5 δις ενώ μείωσε και τα τιμολόγια του ρεύματος κατά 12% για το ευρύ κοινό».

Αναφερόμενη στην κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ υποστήριξε ότι πρόκειται για μία «βίαιη και αυταρχική παρέμβαση του κράτους», καθώς «το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όσοι προσληφθούν από τώρα και στο εξής δεν θα καταλαμβάνονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπάρχει στη ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας».

Σημείωσε, επίσης, ότι «κανείς δεν μπορεί να αποδεχτεί να παρεμβαίνει το κράτος σε μία επιχείρηση, να λέει ότι δεν θα εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση και να δημιουργεί δύο ταχυτήτων εργαζόμενους, με έναν εντελώς άδικο, τυχαίο και αυθαίρετο τρόπο, με διάκριση του πότε προσλήφθηκαν. Αυτό κάνει ο κ. Χατζηδάκης».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε, ακόμη, ότι ο κ. Χατζηδάκης ψεύδεται λέγοντας πως καταργεί τη μονιμότητα, «το σημερινό νομοσχέδιο δεν σχετίζεται με τη μονιμότητα. Η μονιμότητα έχει καταργηθεί από το 2012 και στη ΔΕΗ και σε πολλούς άλλους οργανισμούς».Πηγή: ant1news.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ