Τσίπρας για Συνταγματική Αναθεώρηση: Η ιστορία αργά ή γρήγορα θα μας δικαιώσει, εσάς σας έχει ήδη καταδικάσει – BINTEO

Πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, υποστηρίζοντας ότι η κυβερνώσα παράταξη “κινείται χωρίς πυξίδα και σχέδιο” και χαρακτηρίζοντας την πρότασή της ως “αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η πρόταση αναθεώρησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2018, αποτυπώνει ένα συνολικό σχέδιο που ξεκινά από τη θεμελιώδη παραδοχή ότι το Σύνταγμα ανήκει σε όλους τους πολίτες, σε όλο τον λαό. “Αυτή η παραδοχή είναι και η μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ”, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είπε, η τότε πρωτοβουλία μας βρήκε απέναντί της τα κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος και υπέκρυπτε έναν φόβο, να χάσουν για πρώτη φορά τον έλεγχο του συντάγματος. Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, τόνισε, έβαλαν το άρθρο 86 στο Σύνταγμα για να εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους, έβαλαν το δικαίωμα επίταξης στο Σύνταγμα για να περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, που η θεώρησή τους είναι ο λαός να ψηφίζει μια φορά στα τέσσερα χρόνια και μετά να παρακολουθεί αμέτοχος ν’ αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό του.

Στόχος της ΝΔ η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού στη Παιδεία και στο Περιβάλλον

Το αίτημα για εξυγίανση του πολιτικού συστήματος είναι επείγον και επιτακτικό, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως “το σχέδιο μας προφανώς δεν θα υλοποιηθεί, αλλά δεν μετανιώνουμε που ανοίξαμε αυτή την ιστορία”. Αντίθετα, είπε, “η αντιπρόταση της ΝΔ ήταν μια αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων”, ένα “μνημείο βερμπαλισμού”. “Εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως, απέδειξε ότι στα του Συντάγματος κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο” τόνισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι η πρόταση της ΝΔ του 2018 είχε έναν μοναδικό σκοπό: “την συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού στη Παιδεία και στο Περιβάλλον, με διατάξεις που οδηγούν ευθέως στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την υποβάθμιση της προστασίας του Περιβάλλοντος”. Όπως υπογράμμισε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα αριστερό και προοδευτικό πρόσημο, αλλά ενέχει και σημεία συναίνεσης και συμβιβασμού. “Δεν προτείνουμε τη συνταγματοποίηση του πολιτικού μας προγράμματος” γεγονός που δυσαρέστησε και το δικό μας πολιτικό ακροατήριο, είπε, αναφερόμενος ειδικά στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας.

Πυρά για το άρθρο 86

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά για το άρθρο 86 που αφορά στην ευθύνη των υπουργών, σημειώνοντας ότι “έπρεπε να έρθει η αριστερά για να κινήσει η αναθεώρηση του κατάπτυστου αυτού άρθρου”. “Η πρότασή μας εδώ είναι καθαρή και κρυστάλλινη, τα αδικήματα των υπουργών να παραγράφονται όπως όλων των Ελλήνων” τόνισε και πρόσθεσε “και σήμερα έχετε ακόμα το θράσος απέναντι στους Έλληνες πολίτες να μας λέτε, οκ από εδώ και στο εξής, αλλά αν κάποιος υπουργός δωροδοκήθηκε πριν το 2015 δεν θα διωχθεί. Όσες πράξεις δωροδοκίας τελέστηκαν πριν το 2015 πρέπει να μπουν στο αρχείο”. “Η πρόταση μας είναι πεντακάθαρη, γιατί εμείς είμαστε πεντακάθαροι”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, απηύθυνε τα ερωτήματα: “Τι ακριβώς φοβάστε; Μήπως φοβάστε για προβεβλημένα στελέχη σας; Ή μήπως έχετε αμφιβολίες για την αθωότητα υπουργών σας στις κυβερνήσεις σας;”.

Για την εκλογή ΠτΔ: Προτείνετε το αδιανόητο, ο Πρόεδρος να είναι κηπουρός του κόμματος

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγορώντας την ΝΔ ότι αυτό που προτείνει είναι αδιανόητο, “ο Πρόεδρος να είναι κηπουρός του κόμματος, όχι απλά κομματάρχης”. “Είναι δυνατόν; Ειλικρινά θα ψηφίσετε σήμερα μια τέτοια διάταξη; Δεν σέβεστε το παρελθόν σας, την ιστορία της παράταξής σας. Θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος ότι έχει θέση στο Πολίτευμά μας Πρόεδρος μειοψηφίας;”. “Αλήθεια κ. Μητσοτάκη τόση αξία δίνεται στην υπογραφή σας;”, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας ότι “διαπράττετε ένα μεγάλο φάουλ” και πως αν περάσει το άρθρο, “θα μείνει ως μαύρο στίγμα στην ιστορία του πολιτεύματός μας”.

“Μίζερη και καχεκτική αναθεώρηση”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι “η διαδικασία της αναθεώρησης πολύ φοβάμαι πως καταλήγει σε μια μίζερη και καχεκτική αναθεώρηση” και έκανε λόγο για “μια αναθεώρηση παρωδία”, πoυ δημιουργεί και επιπλέον προβλήματα, “αφήνοντας στίγματα στο πολιτικό σύστημα”, αναφερόμενος και στην υπόθεση της Novartis. “Η παράταξή σας και εσείς κ. Μητσοτάκη”, συνέχισε ο κ. Τσίπρας “θα έχετε το θλιβερό προνόμιο -αν επιμείνετε- και για μια δεύτερη αποτυχημένη αναθεώρηση”.

“Η ιστορία αργά ή γρήγορα θα μας δικαιώσει, γιατί πηγαίνει προς τα εμπρός, η ιστορία με όσα εσείς επιλέγετε στην αναθεώρηση, κ. Μητσοτάκη, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, πιστεύω ότι ήδη σας έχει καταδικάσει”, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ