ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ – Η επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας στην Αθήνα

Επίσημη επίσκεψη, την πρώτη Κινέζου Προέδρου από το 2008, πραγματοποιεί στη χώρα μας έως την Τρίτη 12 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπινγκ, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Κινέζος Πρόεδρος έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το απόγευμα της Κυριακής, όπου τον υποδέχθηκαν εκ μέρους της κυβερνήσεως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, Γιώργος Γεννηματάς.

Ο Κινέζος Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Λίγο πριν από τις 10 π.μ. ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ έφτασε στην πλατεία Συντάγματος, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Τον Κινέζο Πρόεδρο υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Μετά την κατάθεση στεφάνου ακολούθησε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Κίνας και στη συνέχεια ο Σι Τζινπίνγκ χαιρέτησε τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Για εμβληματική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Κίνας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Σι Τζιπίνγκ στην Αθήνα αναβαθμίζει με εμβληματικό τρόπο τη στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας-Κίνας, η οποία είχε ως αφετηρία την επένδυση της Cosco, το 2006, επί κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και πρόσθεσε ότι αυτή την αναβάθμιση πιστοποιεί και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην 2η Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι Έλληνες, ανοίγουμε τον δρόμο στην Κίνα για να συναντήσει, υπό όρους ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας, τα κράτη και τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε, υπό όρους πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου να διαδραματίσουμε το ρόλο που αναλογεί, αμοιβαίως, στην Ελλάδα και στην Κίνα.

«Διότι η χώρα σας και εσείς προσωπικώς γνωρίζετε καλά -προς τιμήν σας- πως, στο πλαίσιο των Πολιτισμών μας, οι σχέσεις μεταξύ των Λαών μετρώνται όχι με την έκταση του εδάφους και με τον πληθυσμό τους αλλά με την δύναμη της ψυχής τους να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ιστορίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με την ευκαιρία της 70ης επετείου ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα επιτεύγματά της, πολλά από τα οποία οφείλονται, όπως σημείωσε, στις εμβληματικές ικανότητες του Σι Τζινπίνγκ ως ηγέτη και πολιτικού. Συγκεκριμένα, επισήμανε τις εντυπωσιακές προσπάθειες που έχουν συντελεστεί για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών της, καθώς και τις αλματώδεις προόδους στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας και της τεχνολογίας.

Ως προς τη διεθνή θέση της Κίνας, υπογράμμισε κυρίως την ανάδειξή της ως παγκόσμιου οικονομικού παράγοντα και μοχλού ανάπτυξης επίσης σε παγκόσμια κλίμακα. Προς αυτήν την κατεύθυνση σημείωσε τη νέα πρωτοβουλία της Κίνας «Belt and Road», ήτοι στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος θα λειτουργήσει και ως «γέφυρα» επικοινωνίας της Κίνας με την Δύση, ιδίως δε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό το πλαίσιο πρωτοβουλιών, που αφορά την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και αποτελεί, πλέον, συμπληρωματική δράση της πρωτοβουλίας BRI- μετέχει και η Ελλάδα, σημείωσε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε: «η συνεργασία μας εν προκειμένω έχει ως βάση την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, στο σύνολό τους, δοθέντος ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δεσμεύεται, μέχρι κεραίας, ως προς την τήρηση και του συνόλου του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πρωτογενούς και παραγώγου».

Υπενθύμισε, δε, τη θέση που είχε εκφράσει ο κ. Σι κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο, ότι τάσσεται ευθέως υπέρ μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ικανού να διαδραματίσει τον ιστορικό πλανητικό ρόλο του για την εμπέδωση, σε διεθνή κλίμακα, ιδίως των αρχών του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Ακολούθως, υπογράμμισε, ότι ισχυρή αντηρίδα των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας και της δημιουργικής συμπόρευσής τους προς το μέλλον είναι εκείνη την οποία έχουν χτίσει, εδώ και αιώνες, οι δυο Πολιτισμοί. Όπως τόνισε, πρόκειται για πανάρχαιους Πολιτισμούς, των οποίων οι αυτονόητες, όπως είναι φυσικό, διαφορές όχι μόνο δεν τους χωρίζουν αλλά τους ενώνουν, με την έννοια ότι λειτουργούν, αρμονικά, συμπληρωματικώς και διαλεκτικώς.

«Και τούτο διότι έχουν ως κοινό σημείο τον ‘Ανθρωπο και την ειρηνική συνύπαρξη των Ανθρώπων. Τον ‘Ανθρωπο, ο οποίος, εκ φύσεως, είναι προορισμένος να ζει ειρηνικά μέσα στο οικείο κοινωνικό σύνολο, οδηγώντας, εν τέλει, το σύνολο αυτό να συνυπάρξει ειρηνικά με κάθε άλλη κοινωνία. Και κατά τούτο οι δύο Πολιτισμοί μας διδάσκουν ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων όχι μόνο δεν είναι μια οιονεί φυσιολογική κατάσταση, αλλά, όλως αντιθέτως, αποτελούν εξαίρεση και παθογένεια, την οποία ο Πολιτισμός οφείλει και μπορεί ν’ αποδυναμώσει αποτελεσματικώς» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, υπενθύμισε στον Κινέζο ομόλογό του, ότι όπως είχαν επισημάνει και στο πλαίσιο του Διαλόγου των Ασιατικών Πολιτισμών τον περασμένο Μάιο στο Πεκίνο, «οι πραγματικοί Πολιτισμοί δεν συγκρούονται. Και τούτο διότι είναι προορισμένοι, από τη φύση τους, να διαλέγονται και να υπηρετούν τον ‘Ανθρωπο και την Ειρήνη. Με άλλες λέξεις, οι πραγματικοί Πολιτισμοί χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας, δεν ορθώνουν τείχη διαχωρισμών».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κινέζος Πρόεδρος

Στις 11:03 ο Σι Τζινπίνγκ έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει τελετή ανταλλαγής των διμερών συμφωνιών, όπου θα υπογραφούν μεταξύ των δύο κρατών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Μητσοτάκης σε Σι Τζινπίνγκ: Σημαντικός σταθμός η επίσκεψή σας για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων

“Η πρόσφατη επίσκεψή μου στη Σαγκάη και η δική σας στην Ελλάδα σηματοδοτούν μια νέα εποχή στις σχέσεις μας” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι “έχει καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα και η Κίνα μπορούν να κερδίσουν πολλά από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που μπορούν να εξασφαλίσουν η μία για την άλλη. Η Ελλάδα αναγνωρίζει την Κίνα όχι μόνο ως μια μεγάλη δύναμη, αλλά και ως χώρα που κατέκτησε όχι εύκολα έναν πρωταγωνιστικό γεωστρατηγικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό ρόλο 70 χρόνια μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Έχετε λόγο να είστε υπερήφανοι για όσα έχετε πετύχει”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε διεξοδικά όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, οι οποίες και θα αποτυπωθούν με την υπογραφή 16 συμφωνιών σε πολλούς τομείς. Με αυτές τις λίγες σκέψεις θέλω να σας καλωσορίσω και πάλι στην ηλιόλουστη Αθήνα και θεωρώ ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων”.

Σι Τζινπίνγκ: Πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα έχει αποτελέσματα που θα ωφελήσουν τις δύο χώρες

“Χαίρομαι πολύ που λίγες μέρες μετά την τελευταία συνάντησή μας βρισκόμαστε και πάλι. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κι εσάς και την κυβέρνησή σας για την θερμή και ευγενική φιλοξενία προς εμένα και την αντιπροσωπεία μου” τόνισε στις δηλώσεις του ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Ξέρω ότι η Ελλάδα διοργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις κατά τη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών στην Κίνα που είχαν επιτυχία. Γνωρίζω τον όγκο συναλλαγών της χώρας σας ο οποίος αυξήθηκε κατά 2,5 φορές σε σχέση με πέρυσι και αυτό είναι πολύ θετικό”.

“Η Κίνα είναι αφοσιωμένη σε ένα οικονομικό άνοιγμα και αυτό δίνει ώθηση στην παγκόσμια οικονομία και προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να δυναμώσει την οικονομία, να δώσει θέσεις εργασίας και η συνεργασία μας μπορεί να οδηγήσει σε συνδυασμό των πλεονεκτημάτων μας και να επωφεληθούν όλοι. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας το έκανε το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και το μεγαλύτερο έργο της πρωτοβουλίας “Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος. Πιστεύω ότι πάντοτε η συνεργασία μας θα έχει αποτελέσματα που θα ωφελήσουν τις δύο χώρες μας”.

Οι κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κίνας

«Στην Αθήνα, όπως και τη Σανγκάη, διαπιστώνεται ότι οι σχέσεις μας είναι πιο θερμές από ποτέ. Η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Αυτήν την ιδιαίτερη σχέση μνημόνευσε και ο Κινέζος Πρόεδρος, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη, σε άρθρο του, όπως τόνισε κ. Μητσοτάκης. Επίσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτησή τους παραγωγική και ευχαρίστησε την Κίνα για τη στήριξη στην κρίση.

Μητσοτάκης: Διευρύνουμε τη σχέση μας με την Κίνα

«Διευρύνουμε τη σχέση μας με την Κίνα, τώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία των 16 συμφωνιών και στο λιμάνι του Πειραιά, που γίνεται σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος. Καλωσόρισε την έλευση των κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στη χώρα μας.

Νέα επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει τον Απρίλιο ο Μητσοτάκης

Νέα επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει τον Απρίλιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σι Τζινπίνγκ: Και η Ελλάδα και η Κίνα βρίσκονται σε σημαντική φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης

«Θέλω να μεταφέρω τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του κινεζικού λαού προς τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα είναι χώρα ενός πανάρχαιου πολιτισμού, το λίκνο του κλασσικού δυτικού πολιτισμού. Η χώρα σας παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι μία όμορφη και σύγχρονη χώρα. Γενεές έξυπνων πρωτοπόρων Ελλήνων έχουν βρει δρόμους προς την ανάπτυξη, που είναι μοναδικοί. Η χώρα σας έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη σε όλον τον κόσμο και έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή, δούλεψαν σκληρά απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες για να αποκαταστήσουν την αυτοπεποίθησή τους και την ανάπτυξη», πρόσθεσε.

«Ως φίλος της χώρας σας, είμαι πραγματικά ευτυχής που τα διαπιστώνω όλα αυτά. Είμαι πεπεισμένος ότι τα έθνη που έφτιαξαν θαυμάσιους πολιτισμούς, που άντεξαν χιλιετίες, οπωσδήποτε μπορούν να οικοδομήσουν μία ευημερούσα χώρα. Και η Ελλάδα και η Κίνα βρίσκονται σε σημαντική φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης», τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος.

Το γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Κίνας

Στις 12.40 ήταν προγραμματισμένο το γεύμα που παραθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας.

Από ελληνικής πλευράς στο γεύμα παρακάθονται οι εξής:

-Nίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών

-Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού

-Στέλιος Πέτσας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

-Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού

-Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού

-Γιώργος Προκοπίου, Εφοπλιστής

-Μελίνα Τραυλού, εφοπλίστρια

-Πάνος Λασκαρίδης, εφοπλιστής

-Μιχάλης Λεμπιδάκης, επιχειρηματίας

-Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

-Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

-Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, επιχειρηματίας

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Αργότερα, στις 16.30 οι δύο ηγέτες, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων) στο λιμάνι του Πειραιά.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του Κινέζου Προέδρου στις 19:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο οποίο θα παραστεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αύριο Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 10:30, ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.Δείτε απευθείας:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ