Σχοινάς: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πόρους και μέσα στην Ελλάδα θα ενταθεί – Η Ευρώπη δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι -ΒΙΝΤΕΟ

“Αυτή η αντιπροεδρία που μου αναθέτει σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής είναι μερικά συστατικά της ευρωπαϊκής επιτυχίας που πρέπει να συντεθούν με έναν τρόπο ώστε να είναι βιώσιμα” δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς για την ανάληψη της αντιπροεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σημαντικά χαρτοφυλάκια.

“Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία, την θεωρώ όχι ατομική αλλά εθνική επιτυχία” σχολίασε.

“Η Ευρώπη σήμερα αντιπροσωπεύει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, παράγει το 22% του παγκόσμιου πλούτου και αντιπροσωπεύει το 50% των κοινωνικών πόρων προς τους πολίτες της. Είναι μια ευρωπαϊκη συνταγή, μοναδική στον κόσμο, ένα μοντέλο επιτυχίας που έχουμε στα χέρια μας οι Ευρωπαίοι, ένας τρόπος ζωής, σκέψης και δράσης που όμως πρέπει να είναι βιώσιμος. Είναι μια μεγάλη επιτυχία που έχουμε το επίπεδο ζωής που έχουμε, αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη να μπορέσουμε να το κρατήσουμε ζωντανό και ακμαίο σε βάθος γενεών

Μετά τη δεκαετή κρίση, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Σχοινάς, η Ευρώπη στέλνει το μήνυμα ότι «θέλει να σταθεί δίπλα μας, ότι αλλάζουμε ταχύτητα και ως χώρα μετράμε περισσότερο».

Ως προς την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, έκανε λόγο για μια ευρωπαϊκή πολιτική η οποία θα πρέπει να είναι ολιστική, σημείωσε ότι η αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες πρώτης γραμμής υποδοχής θα ενταθεί με πλούσιους πόρους και μέσα και η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης.

“Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πόρους και μέσα στην Ελλάδα όχι απλώς θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί. Οι χώρες της πρώτης γραμμής δεν θα αφεθούν στη μοίρα τους. Η Ευρώπη δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι και τα κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία δεν θα αφεθούν μόνες τους να σηκώσουν ένα δυσανάλογο βάρος της μεταναστευτικής πολιτικής” τόνισε.

Παράλληλα σημείωσε ότι θα ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα με την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την προσδοκία ότι οι τομείς που αναλαμβάνει ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αφορούν, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων θα χρηματοδοτηθούν επαρκώς, σύμφωνα με τις προτάσεις της απερχόμενης Κομισιόν και ότι οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό 2021-2027 που βρίσκονται στην τελική τους φάση, θα ολοκληρωθούν στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ