• Μητσοτάκης: Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για το Μάτι - Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια οι πληγέντες

  11:03 μμ, Δευτέρα 22 Ιουλ 2019 11:03 μμ, Δευτέρα 22 Ιουλ 2019

  "Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι κάτι επιτέλους αλλάζει σε αυτή τη χώρα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, ανακοινώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό εντός του Αυγούστου θα γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για το Μάτι και οι οποίες συμβολίζουν τον δρόμο της ανόρθωσης που έχει επιλέξει η κυβέρνηση.

  Όπως εξήγησε, "είναι η ώρα να κάνουμε πραγματικότητα την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα" για να συμπληρώσει πως από την εποχή των φόρων και της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις και στην παραγωγή πλούτου για όλους.

  Δίνοντας το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης είπε πως "μετατοπίζονται τα σύνορα των ιδεολογικών διαφορών και πλέον το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου, είναι η Ανάπτυξη. Γιατί με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση ισχύος και τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες. Θα δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στον όρο προοδευτικός". Η στρατηγική της νέας κυβέρνησης, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, δεν είναι να μετρηθεί με τους αντιπάλους της, αλλά με τα προβλήματα. "Η ΝΔ του 2019 δείχνει στους Έλληνες έναν πραγματικά καινούργιο δρόμο για την πρόοδο της χώρας. Αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία και αυτός είναι ο ρόλος της", υπογράμμισε.

  Οι παρεμβάσεις για το Μάτι:

  Ειδικά αναφερόμενος στις παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά άμεσα η κυβέρνηση για το Μάτι, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως εντός του Αυγούστου ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής και, επίσης, καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

  Παράλληλα, επισήμανε πως η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει ότι οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή. Κατά δεύτερον, οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται πως το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους και για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής. Κατά τρίτον, εξήγησε, ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

  Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

  Συμπλήρωσε πως στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

  Ακολούθως, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

  Τα τρία πρώτα νομοσχέδια έως τις 10 Αυγούστου

  Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έως τις 10 Αυγούστου θα έχουν ψηφιστεί τα τρία πρώτα νομοσχέδια: α) για το επιτελικό κράτος, β) για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων και γ) για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου "βίας και ανομίας" στα πανεπιστήμια.

  Για τη ΔΕΗ

  Αναφορικά με τη ΔΕΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως "δεν θα αυξήσουμε τα τιμολόγια κι αν χρειαστεί να πουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ θα το κάνουμε για να μην κλείσει η επιχείρηση και χάσουν τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι" είπε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο είπε πως "φαντάζομαι ότι θα γνωρίζετε την έκθεση του ανεξάρτητου ελεγκτή για την αβεβαιότητα" που υπάρχει για την επιχείρηση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει "τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης"

  Για τον ΕΝΦΙΑ

  Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και τα επιχειρήματα που διατύπωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως, προσθέτοντας πως η πολιτική του στηρίζει τη μεσαία τάξη στην οποία είχε επιτεθεί ο κ. Τσίπρας.

  "Όταν ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους της Εκάλης αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε" είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα.

  Απάντησε δε στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα που τον είχε κατηγορήσει ότι "με την ρύθμισή του δίνει λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους" λέγοντας ότι "όταν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε".

  Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

  Την αναγκαιότητα άμβλυνσης των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στα όσα δήλωσε νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  “Είχα πει από αυτό εδώ το βήμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία κακή και επιζήμια συμφωνία, είχα προειδοποιήσει όμως, ότι άπαξ και κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς. Επιβάλλεται να αγωνιστούμε για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες της, αξιοποιώντας ως μοχλό πίεσης τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ, στηρίζοντας τα μακεδονικά μας προϊόντα, τα οποία εσείς αφήσατε στην τύχη τους”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

  Συμπλήρωσε ότι πρόκειται να υλοποιηθεί "μια μεγάλη παγκόσμια επικοινωνιακή καμπάνια για την αυθεντική, την ελληνική Μακεδονία” και πρόσθεσε: “Αυτά είπα και αυτά θα κάνω. Και αν κ. Τσίπρα δεν θέλετε να βάλετε πλάτη γιατί θεωρείτε ότι η συμφωνία που υπογράψατε είναι σπουδαία θα τα κάνουμε μόνοι μας”.

  Για το "δίδυμο της καταστροφής Τσίπρα-Βαρουφάκη”

  Κατά την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε τα βέλη του και κατά των Αλέξη Τσίπρα-Γιάνη Βαρουφάκη, αναφέροντας: “Επειδή προβληματιστήκατε ιδιαίτερα για την διαπραγματευτική μας στρατηγική, για το πώς θα κινηθούμε, για την ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτων, σας επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει προεκλογικά, γιατί στη δική μας περίπτωση θα διακρίνετε απόλυτη συνέπεια λόγων και έργων. Είχα πει προεκλογικά κ. Τσίπρα ότι η μείωση των πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική". Τους χαρακτήρισε, δε, ως το “δίδυμο της καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 2015”.

  “Αυτό είχαμε πει προεκλογικά και σε αυτό εμμένουμε σήμερα. Επειδή θα σπεύσετε να δώσετε συμβουλές διαπραγμάτευσης θα σας θυμίσω κάτι ακόμα: Τα έφερε έτσι η ιστορία κ. Τσίπρα ώστε σε αυτήν την αίθουσα να βρίσκονται ταυτόχρονα επικεφαλής διαφορετικών κοινοβουλευτικών ομάδων το δίδυμο της καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 2015. Εσείς και ο κ. Βαρουφάκης. Και θα μας δώσετε εσείς συμβουλές για διαπραγματεύσεις. Όταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 συνδυάστηκε η αμετροέπεια, η αλαζονεία, η πρωτοφανής ανικανότητα, η πλήρης περιφρόνηση των ευρωπαϊκών θεσμών για να οδηγήσετε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, να κλείσετε τις τράπεζες, να φέρετε τρίτο Μνημόνιο και να κάνετε τελικά υπό την πίεση των συνθηκών μία εντυπωσιακή κωλοτούμπα και έμεινε η Νέα Δημοκρατία όρθια να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Οπότε σας παρακαλώ συμβουλές διαπραγμάτευσης από εσάς και τον κ. Βαρουφάκη η παράταξη αυτή δεν δέχεται”, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

  Παιδεία, Υγεία, ασφάλεια οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

  Η Παιδεία, η Υγεία και η ασφάλεια αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης, είπε ο Πρωθυπουργός για να επισημάνει πως “οι γειτονιές επιστρέφουν στους κατοίκους τους. Οι αστυνομικοί ξαναβγαίνουν στους δρόμους. Φοιτητές και καθηγητές ανακτούν τα πανεπιστήμια. Το άσυλο της παρανομίας των μολότοφ και των ναρκωτικών καταργείται. Και επιστρέφει το άσυλο της γνώσης και των ιδεών”.

  "Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να είναι οι πολίτες ασφαλείς" είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει τη θέση του καθώς όπως είπε ακούγονται ψίθυροι ότι σκέφτεται να αλλάξει θέση.

  Ως προς τις 10.500 των αναπληρωτών είπε ότι δεν υπάρχει εγγεγραμμένο ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό. "Θα δώσουμε προτεραιότητα και σε βάθος χρόνου το θέμα των αναπληρωτών καθηγητών θα αντιμετωπιστεί" είπε χαρακτηριστικά.

  Δείτε όλη την ομιλία του Πρωθυπουργού:

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα