• Τσίπρας: Σημαντική επιτυχία για τις εθνικές μας θέσεις η απόφαση της Συνόδου Κορυφής

  2:51 μμ, Παρασκευή 21 Ιουν 2019 2:51 μμ, Παρασκευή 21 Ιουν 2019

  Ως μία σημαντική επιτυχία για τις εθνικές μας θέσεις, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα, σημειώνοντας ότι “είναι η πρώτη φορά που σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου η ΕΕ με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίζει τη λήψη μέτρων κατά της γείτονος”.

  "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε σαφές, αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, καταδικάζοντας με απερίφραστο τρόπο τόσο τις ενέργειες την Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο όσο και τις ενέργειες εξόρυξης εντός της ΑΟΖ της Κύπρου", είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα και συμπλήρωσε ότι “τέτοια ξεκάθαρη απόφαση που συνοδεύεται και με στοχευμένα μέτρα δεν είχε παρθεί ποτέ” και αυτή η πολύ σοβαρή μεταστροφή, όπως είπε, αποτελεί μία επιβεβαίωση της πολυετούς προσπάθειάς μας.

  Αναφερόμενος στο κλίμα που επικράτησε κατά τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν κράτη-μέλη ή πρωθυπουργοί που να μην εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σημείωσε ότι στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ακόμα και μια λέξη μπορεί να κάνει τη διαφορά, όμως, όπως είπε, το γενικότερο κλίμα ήταν σύμπνοιας και συμπαράστασης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

  Ερωτηθείς για το ποια μέτρα αναμένεται να ληφθούν από την ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “όταν μιλάμε για στοχευμένα μέτρα μιλάμε για κυρώσεις” και διευκρίνισε ότι για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μέτρα απέναντι σε πρόσωπα, σε εταιρείες ή μέτρα που θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις. Εξέφρασε, δε, την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει την καλύτερη εισήγηση.

  Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η συμπεριφορά θα έχει συνέπειες 

  Όπως υπογράμμισε, το ευρωπαϊκό μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο, ενώ σημείωσε ότι από την άλλη πλευρά είναι επίσης σαφές ότι διανύουμε μία περίοδο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας. Ανεξάρτητα από τις αιτίες που οδηγούν την Τουρκία σε επιθετική συμπεριφορά, είπε ο κ. Τσίπρας, αυτό που είναι κρίσιμο και σημαντικό είναι ότι μετά τις αποφάσεις της ΕΕ η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η στάση και αυτή η συμπεριφορά θα έχει συνέπειες, εάν τις συνεχίσει.

  Διευκρίνισε στη συνέχεια, ότι από πλευράς μας θα συνεχίσουμε ταυτόχρονα να διατηρούμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε τη γείτονα, ώστε να σταματήσει αυτές τις ενέργειες. Εφόσον το κάνει αυτό η Τουρκία, τότε θα πρέπει να γίνουν νέες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως τόνισε, που μπορεί να γίνει μόνο στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

  Εμείς, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε την τουρκική προκλητικότητα και η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι επιλογές της, από εδώ και στο εξής, θα έχουν συνέπειες.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα