• Αυστηρότερο το τελικό κείμενο των «28» για την Τουρκία - Προβλέπει στοχευμένα μέτρα

  11:29 μμ, Πέμπτη 20 Ιουν 2019 11:29 μμ, Πέμπτη 20 Ιουν 2019

  Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίoυ

  Αυστηρότερη ήταν η τελική διατύπωση για τις τουρκικές παραβιάσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και περιέχει πλέον τη νέα φράση για πρόβλεψη περί «στοχευμένων μέτρων», κάτι το οποίο διπλωματικές πηγές εξηγούν ως «μέτρα έναντι προσώπων».

  Αναλυτικά, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε στοχευμένη και συντονισμένη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέμβαση στο Συμβούλιο, ζητώντας από τους εταίρους της χώρας, ισχυρότερη αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες.

  Σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο στόχος των μέτρων είναι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών και η επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και ειδικά η Ελλάδα πρότεινε παλαιότερα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.

  O Aλέξης Τσίπρας φέρεται να δήλωσε στο Συμβούλιο ότι «πρόκειται για ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ» και για «ζήτημα που επηρεάζει και την ίδια την ΕΕ καθώς εμπλέκονται γαλλικές και ιταλικές εταιρίες». Σημείωσε μάλιστα πως αν πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη, ως ΕΕ, στην Ουκρανία, πρέπει πολύ περισσότερο να δείχνουμε αλληλεγγύη στην Κύπρο που είναι Κράτος Μέλος, εξηγώντας τη σημασία του να περιληφθεί η φράση περί στοχευμένων μέτρων.

  Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού και το τελικό λεκτικό υποστηρίχθηκε από όλους, μετά την περιορισμένη αρχική αντίδραση Γερμανίας και Ολλανδίας. Οι χώρες του Βίζεγκραντ αποδείχθηκαν ευέλικτες επί του ζητήματος, ενημέρωσε η ίδια πηγή.

  Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περιγράφοντας όλες τις τουρκικές κινήσεις, όχι μόνο από του σημείου της έναρξης των ευρωπαϊκών συστάσεων, αλλά νωρίτερα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους εταίρους για την αλληλεγγύη τους με την Κύπρο και η Φ. Μογκερίνι ενημέρωσε για τις επόμενες κινήσεις.

  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και διπλωμάτες εκτιμούν ότι επανεκτίμηση θα ακολουθήσει στα Συμβούλια του Ιουλίου.

  Νωρίτερα στο σχέδιο συμπερασμάτων, οι «28» της ΕΕ ανέφεραν μεταξύ άλων τα εξής: "Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα "

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα