Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Άλυτη εξίσωση η συναίνεση – BINTEO

Σε μετωπική σύγκρουση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους επί δύο και πλέον ώρες επιβεβαιώνοντας πως σε ο,τι αφορά στη Συνταγματική Αναθεώρηση δεν υπάρχει μεταξύ τους το παραμικρό σημείο σύγκλισης.

Σε μείζον ζήτημα εξελίχθηκε η συζήτηση γύρω από τα άρθρα 32 και 34 τα οποία αφορούν στην αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας –

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή εμείς την αντιμετωπίσαμε ως τέτοια», είπε ο Πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επεδίωξε να μην περιορίσει τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο αλλά αντίθετα να την ανοίξει στην ίδια την κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς, τις κοινωνικές οργανώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις, τα πολύμορφα κινήματα.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι πρώτος άξονας είναι η ενίσχυση του κοινοβουλίου και της εκλεγμένης κυβέρνησης, μέσω ενός συνδυασμού αλλαγών που δημιουργούν όρους εμπέδωσης της πολιτικής σταθερότητας αλλά και προϋποθέσεις για τετραετείς εκλογικούς κύκλους.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε εν συντομία τις προτάσεις αυτές:

-Κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, θεσμού που επιβάλλει την ταυτόχρονη υπερψήφιση νέου Πρωθυπουργού, ως προϋπόθεση για να γίνεται δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

-Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, ώστε να μην επηρεάζεται ο κοινοβουλευτικός κύκλος από την αδυναμία επίτευξης συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

-Άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από το λαό μόνο εφόσον η εξαντλητική διαδικασία δημιουργίας συναίνεσης μέσα στο κοινοβούλιο αποτύχει, αν αποτύχει δηλαδή η διαδικασία για εξασφάλιση 180 ψήφων σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες.

Ως προς αυτή την πρόταση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για επίτευξη συναινέσεων στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αυτή η πρόταση έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της ΝΔ που μιλά για εκλογή με 151 βουλευτές σε περίπτωση που αποβεί άκαρπη η διαδικασία συναίνεσης στις πρώτες δύο ψηφοφορίες. Γιατί με αυτόν τον τρόπο η προεδρική εκλογή μετατρέπεται σε διορισμό από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία», σημείωσε.

Επίσης, σε αυτόν τον πρώτο άξονα εντάσσονται οι προτάσεις:

-Η υποχρέωση ο Πρωθυπουργός της χώρας να είναι εκλεγμένος βουλευτής ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας ερήμην του λαού σε κανέναν τεχνοκράτη Πρωθυπουργό. «Διότι οι πρωθυπουργοί της χώρας οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό και μόνο», είπε.

-Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος που θα λειτουργεί εξισορροπητικά στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και την ίδια στιγμή θα ενεργοποιεί και ισχυροποιεί τον νομοθετικό και ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου «που από κομπάρσος θα μετατραπεί σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο δεύτερος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής.

Επ’ αυτού προτείνονται:

-Η τροποποίηση του «κατάπτυστου» άρθρου 86 του Συντάγματος. «Ενός άρθρου που συμβολίζει ακριβώς την μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα που θεωρούσε ότι η εξουσία αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα», «ότι δικαιούται ειδικά προνόμια και ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους πολίτες», σημείωσε.

Τόνισε ότι η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των Υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του «παλιού πολιτικού συστήματος». Πρόσθεσε ότι αν δεν έμπαινε ένα τέλος σε αυτό το συνεχές δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ μπροστά σε αυτή την αναθεώρηση. Θα μπορούσε να είχε αναθεωρηθεί στην προηγούμενη αναθεώρηση αλλά δεν συνέβη αυτό γιατί τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που το ψήφισαν από κοινού στην αναθεώρηση του 2001.

-Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή.

-Η κατοχύρωση περιορισμένων κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία πελατειακών δικτύων.

Ο τρίτος άξονας της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ αφορά στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτή η πρόταση έρχεται ως δικαίωση ενός μαζικού λαϊκού αιτήματος, ιδιαίτερα την περίοδο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα το 2011-2012, για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία, για συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Προτείνουμε λοιπόν την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε μάλιστα ότι η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει μια ιδεολογική διαφορά με τη ΝΔ και μια διαφορετική αντίληψη που αντιμετωπίζει την πλειοψηφία ως αδαή.

Ο τέταρτος άξονας, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, αφορά στον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους με την ρητή κατοχύρωση στο άρθρο 3 της αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους αλλά και του υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις.

Είπε ότι εδώ «γίνεται ένα σημαντικό βήμα -με απόλυτο σεβασμό βεβαίως στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών- ένα βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός οποιουδήποτε φιλελεύθερου συντάγματος».

Σχολίασε ότι και εδώ υπάρχει μια βαθιά διαφορά και ιδεολογική με τη ΝΔ και πως του κάνει εντύπωση που ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε, έχει προσχωρήσει στην άποψη που δεν αποτελούσε προσφιλή άποψη και θέση όλων όσοι ήθελαν ή θέλουν να αυτοαποκαλούνται φιλελεύθεροι. Σχολίασε πως φαίνεται ότι η μετατόπιση του κόμματός του, έχει επιφέρει και τη δική του μετατόπιση.

Πέμπτος και τελευταίος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι η ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών «που υπό τις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού απειλούνται διαρκώς και πρέπει να προστατευτούν συνταγματικά, νομικά και πραγματικά από τις επιθέσεις μιας αγοραίας αντίληψης που δυστυχώς στις μέρες μας είναι κυρίαρχη και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Δυστυχώς η αντιπολίτευση αντί να ακολουθήσει τον δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, επέλεξε να παίξει παιχνίδια αντιθεσμικά, παιχνίδια συναλλαγής και να μετατρέψει την συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ, επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Επέλεξε να μην σεβαστεί καν την συνταγματική επιταγή που επιβάλλει την επιδίωξη ευρέων συναινέσεων για την συνταγματική αναθεώρηση, έπαιξε με απειλές και εκβιασμούς», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στην αρχή η Νέα Δημοκρατία έλεγε πως αν η κυβέρνηση δεν δεχτεί το σύνολο των προτάσεων της θα αποχωρήσει, αλλά κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, βεβαίως υποχώρησε γιατί όλοι κατάλαβαν ότι έψαχνε μια πρόφαση, μια αφορμή για να μην αλλάξει το ντροπιαστικό άρθρο 86, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Θυμάστε ότι στην προηγούμενη συζήτηση είχα στηλιτεύσει τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη στο θέμα αυτό», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Είχα πει τότε ότι η τοποθέτηση του μου θυμίζει ένα συμπαθή ποδοσφαιρικό παράγοντα. Μια έλεγε ότι συμφωνεί. Μετά ότι διαφωνούσε. Μετά άλλαζε γνώμη και συμφωνούσε λίγο και μετά διαφωνούσε πολύ. Και όταν τον ρώτησα τελικά ποια είναι η πρόταση του απάντησε ότι θα το σκεφτεί.

Και σήμερα συνεχίζει τα παιχνίδια. Λέει λοιπόν ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει -τρομάρα του- Πρωθυπουργός, θα κάνει ότι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων».

«Λέτε εμάς ότι είμαστε «κυβέρνηση κουρελού», αλλά εσείς είστε μια αντιπολίτευση που δεν έχει έργο», τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Αν είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του;» διερωτήθηκε στη σνέχεια ο κ. Τσίπρας.

«Αν η θεσμική του προσέγγιση και όχι κάποια άλλη σκοπιμότητα είναι που τον καθοδηγεί στην άποψη και θέση ότι η πρώτη αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύει τίποτα και η δεύτερη τα καθορίζει όλα, και αν ταυτόχρονα έχει την απόλυτη σιγουριά της εκλογής του, γιατί αποφασίζει να ψηφίσει μόνο ένα άρθρο εις το οποίο διαφωνεί ως προς τη κατεύθυνση και δεν τα ψηφίζει όλα, ώστε αφού είναι ότι θα εκλεγεί, να τα αλλάξει όλα όπως επιθυμεί;», πρόσθεσε.

Δεν είναι η σιγουριά που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη συμπεριφορά στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά η πολιτική σκοπιμότητα, είπε ο Πρωθυπουργός.

«Εδώ κάτι κρύβεται. Θέλει να μας πείσει ότι το μόνο που κρύβεται είναι ο φόβος του μήπως εμείς παίζουμε παιχνίδια. Είναι απολύτως έωλο το επιχείρημα. Από την στιγμή που εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε και εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουμε στη Βουλή τη πρόταση για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της βουλής, τι ακριβώς τάχα τον απασχολεί; Γιατί επιμένει να λέει ότι θα ψηφίσει τη πρότασή μας που έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, με 7 συνεχείς ψηφοφορίες που απαιτούν τους 180 και μετά την άμεση εκλογή από το λαό, ενώ διαφωνεί με αυτή τη θέση και επιθυμεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με 151 ψήφους;» συμπλήρωσε με νόημα.

«Θα στηρίξουμε εκ νέου τον Παυλόπουλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι πριν από λίγες μέρες δήλωσε ευθαρσώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς σε αυτό το ζήτημα.

«Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε και συνέχισε: «Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.

Μαζεύει Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δεν παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στην πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε».

Σε αυτό το σημείο προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη όταν θα πάρει τον λόγο στη Βουλή, να δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020.

«Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Οι κυβερνήσεις που παίρνουν τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν είναι «κουρελού», είναι κυβερνήσεις που παίρνουν την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουν ορίζοντα τετραετίας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, παιχνίδια δε παίζουμε. Βλέπουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση τη τρέχουσα πολιτική συγκυρία».

«Στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούμε με τον κ. Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία, και η επιλογή του λαού θα είναι επιλογή βαθιάς ευθύνης», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Και ο ελληνικός λαός, είτε θα δώσει τη δυνατότητα σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε το μισθό να συνεχίσουμε τη πορεία προς τα εμπρός, ή θα δώσει την επιλογή στον κ. Μητσοτάκη και στο ΚΙΝΑΛ, δηλαδή στα στελέχη που έβαλαν τη χώρα στη χρεοκοπία, να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που γνωρίσαμε. Και ο λαός θα αποφασίσει. Καθαρά και ξάστερα», σημείωσε.-

«Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός και κλείνοντας την ομιλία του έστειλε μηνύματα προς την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΙΝΑΛ:

«Όμως να ξέρει και ο κ. Μητσοτάκης αλλά και το ΚΙΝΑΛ, που τον ακολουθεί πιστά, πως ότι και να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλουν».

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Διαλέξτε δύο άρθρα και θα τα ψηφίσω, αν εσείς ψηφίσετε το 16 και το 24

Την πρότασή του να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άρθρα που προτείνει η ΝΔ ως αναθεωρητέα προκειμένου να πράξει το ίδιο και η Νέα Δημοκρατία επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια, στη συζήτηση για τη Συνταγματικής Αναθεώρηση.

«Ελάτε να ψηφίσουμε από κοινού όλα τα άρθρα που κρίνετε αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε εμείς τα δικά σας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν αυτό σας πέφτει βαρύ μπορώ να επανέλθω με μια ελαφρά συμπυκνωμένη πρόταση. Για εμάς δύο άρθρα είναι τα πιο σημαντικά, διαλέξτε δύο άρθρα και δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσω αν και εσείς ψηφίσετε τα 16 και 24».

«Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό να διαβάζει την ομιλία του, σκεπτόμουν ότι ευτυχώς που νομίζετε, κ. Τσίπρα, ότι το ατού σας είναι η οικονομία και όχι τα συνταγματικά. Επιδείξατε άγνοια ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκινώντας την ομιλία του.

«Ψηφίστε όλα τα άρθρα που προτείνουμε εμείς αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε και εμείς αυτά που θέλετε εσείς. Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαϊκή εντολή, δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σας είχα καταθέσει πρόταση, ελάτε να ψηφίσουμε η ΝΔ τα άρθρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθούν αναθεωρητέα και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που ζητά η ΝΔ, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «όταν ο λαός κληθεί να επιλέξει δεν θα κληθεί μόνο για κυβέρνηση αλλά και για τα άρθρα».

«Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι προσπαθείτε να κάνετε μια πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι το Σύνταγμα είναι η πυξίδα της δημοκρατίας μας και ορίζει όλες τις πτυχές της χώρας, ενώ σημείωσε πως η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί κορυφαία στιγμή για το Κοινοβούλιο και ώρα ευθύνης για όλους. «Δεν πρέπει να αποτελέσει μια χαμένη ευκαιρία», υπογράμμισε.

Το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι πρωτοφανές, προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε πως εδώ και 10 χρόνια η πατρίδα μας μαστίζεται από κρίση. «Ο λαϊκισμός έγινε εργαλείο για κατάχρηση εξουσίας. Το πολίτευμα αμφισβητήθηκε. Έτσι αυτή η διαδικασία έχει και χαρακτήρα αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας αναγέννησης» τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως μια γενναία τολμηρή αναθεώρηση είναι προϋπόθεση να προχωρήσουμε μπροστά και επεσήμανε πως η ΝΔ αντιμετωπίζει τη διαδικασία ως οδηγό για τις αλλαγές. «Έχουμε καταθέσει προτάσεις για αναθεώρηση σε 59 άρθρα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει με καλό πνεύμα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα πως η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι από ακραίες αντιπαραθέσεις. «Στον καθρέφτη της αναθεωρητικής διαδικασίας φαίνονται οι διαθέσεις του κάθε κόμματος. Ποιος θέλει να πάει η πατρίδα μπροστά και ποιος να μείνει καθηλωμένη. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το σύνταγμα δείχνει ποιος είναι προοδευτικός και ποιος εκφράζει τη συντήρηση» σημείωσε.

«Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το σύνταγμα ως μοχλό για το κομματικό του συμφέρον. Η Βουλή έχει μεταβληθεί σε μια ρευστή πολιτική μάζα. Ας μας απαντήσει ο πρωθυπουργός πώς θα αναφέρει μια Βουλή όπου οι βουλευτές ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με καρέκλες» πρόσθεσε.

«Έχουμε πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με έξι βουλευτές τριγύριζα»

«Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο διαφορετικές πλειοψηφίες. Η ομάδα των 145 που είναι μειοψηφία και η ομάδα των 151 που είναι ειδικού σκοπού και εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα» επισήμανε κατά την ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία. Επιχειρείτε να αλλάξετε την ατζέντα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Το κεκτημένο της διαδικασίας ήταν πάντα συναινετικό. Το πετάτε στη φωτιά του πολιτικού αμοραλισμού» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Επιμένετε η παρούσα Βουλή να ορίσει το περιεχόμενο που θα συζητήσει η επόμενη Βουλή. Επιχειρείτε να παραβιάσετε και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος» είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την αναθεωρητική Βουλή όσον αφορά το περιεχόμενο των διατάξεων» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο για να έχει ο λαός το δικαίωμα να εκφραστεί στις ενδιάμεσες εκλογές και με την ψήφο του να ορίσει τις αλλαγές. Γιατί κ. Τσίπρα αρνείστε αυτό που ρητά λέει το Σύνταγμα;» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε: «Φοβάστε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Έχετε έλλειψη σεβασμού προς τη λαϊκή ετυμηγορία».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι «κρύβεται πίσω από το άρθρο της ασυλίας για να μην πάει στο δικαστήριο» .

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ανέντιμη την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Θέλετε να καταλήξετε σε ένα πρόχειρο σύνταγμα στα μέτρα σας. Θέλετε να πάτε σε μικρή αναθεώρηση. Γιατί αρνείστε οποιαδήποτε αλλαγή που αφορά τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον;» σημείωσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Εμείς εισηγούμαστε τολμηρές αλλαγές. Καταθέτουμε μια τολμηρή δέσμη μεταρρυθμίσεων. Διασφάλιση ομαλής λειτουργίας θεσμών που διασφαλίζουν τη δημοκρατία» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και διευκρίνισε: «Η πρότασή μας προωθεί την οικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική. Προωθούμε προτάσεις που προωθούν την αλληλεγγύη και την αξιοκρατία».

«Θέλουμε να καθιερώσουμε σταθερό εκλογικό κύκλο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Συμφωνούμε στην κατεύθυνση του άρθρου 32, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο η Βουλή να μην διαλύεται αν δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του. Καταλήξαμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά θα πρέπει να μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία».

«Προτείνουμε την αναβάθμιση της Βουλής με κανόνες καλής νομοθέτησης. Προτείνουμε τη θωράκιση της δικαιοσύνης. Προτείνουμε μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, την αληθινή ενδυνάμωση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ενώ, για τα ζητήματα που αφορούν στη σχέση Εκκλησίας-Κράτους είπε ότι μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές ρυθμίσεις. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να «τελειώνουμε με την εκκρεμότητα του ορισμού του δάσους».

«Προτείνουμε παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τη δημόσια παιδεία αλλά και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων υπό την αυστηρή επίβλεψη αρχής» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Κύριε Τσίπρα, δεν βρήκατε μια κουβέντα να πείτε γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

«Για εμάς η δημόσια παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής» προσέθεσε.

«Η αυριανή ψήφος αποκτά πρόσθετη σημασία, γιατί κατατίθεται 100 μέρες πριν από την ψήφο του ελληνικού λαού, οι πολίτες θα κρίνουν και τη στάση μας σήμερα, θα δουν ποιος συμβαδίζει με τη στασιμότητα» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Ποτέ δεν ακούστηκε η πρωτοφανής πρόταση να ψηφίσει ο ένας τις απόψεις του άλλου

“Κύριε Μητσοτάκη η αναθεωρητική διαδικασία είναι κορυφαία πολιτική διαδικασία και για πρώτη φορά στα χρονικά, ποτέ δεν ακούστηκε η καινοφανής και πρωτοφανής πρότασή σας πάνω στις υπαρκτές διαφωνίες των πολιτικών δυνάμεων για διατάξεις του Συντάγματος, ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου, δηλαδή να ψηφίσει αυτό που διαφωνεί προκειμένου να μετατραπεί η επόμενη εκλογική διαδικασία σε συνταγματικό δημοψήφισμα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το γράμμα του νομοθέτη και πως το προτείνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι διαφορές των κομμάτων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα δεν είναι τωρινές.

“Γνωρίζετε ότι στο άρθρο 16 διαχρονικά αυτό που ονομάζεται προοδευτική παράταξη έχει άλλη άποψη από τη δική σας”, είπε ο Αλ. Τσίπρας στον Κυρ. Μητσοτάκη.

“Είναι παράδοξο η πρώτη βουλή να λέει “α” και η δεύτερη να λέει “β” και εσείς αντί για συναίνεση να προτείνετε τζόγο”, είπε για την πρόταση του προέδρου της ΝΔ.

Το Σύνταγμα γεννήθηκε από τον λαό και όχι από τους ειδικούς, είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην προσπάθεια “απαξίωσης” που καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι επιχείρησε σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση με την επιτροπή που είχε αναλάβει τον κοινωνικό διάλογο.

Μίλησε για προτάσεις “ρουλέτα” και “τζόγου” απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. Ως προς τις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη περί υποτιμημένης εξ αρχής διαδικασίας, είπε ότι η ΝΔ δεν συνέβαλε στην Επιτροπή της Βουλής εποικοδομητικά χωρίς να λέει προτάσεις και πως καθ όλη τη διάρκεια του διαλόγου εντός και εκτός Βουλής άλλαζε η ΝΔ θέσεις διαρκώς.

Είπε ότι με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη αναδείχθηκαν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές. Όταν εμείς μιλάμε για την συνταγματική κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών προφανώς μιλάμε ότι ο έλεγχος πρέπει να είναι δημόσιος, δηλαδή σε κάθε περίπτωση το 51% να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της δημόσιας σφαίρας.

“Είναι προφανές ότι μέσα από τις διαφορές μας και για το Σύνταγμα αναδεικνύεται μια δομική ιδεολογική αντιπαράθεση”,συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι “ο λαός μπορεί να κατανοήσει τι είναι αυτό που εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε και συνταγματικά. Όλα όσα εσείς τα λέτε ‘ευχολόγια’ για τα κοινωνικά δικαιώματα και τα αγαθά, είναι αυτά που εσείς θέλετε να καταργηθούν”.

“Υπήρξε ομολογία για το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη”, είπε, προσθέτοντας: “Μας είπε ότι σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ συμφωνούν ως προς την κατεύθυνση αλλά διαφωνούν ως προς το περιεχόμενο. Η πραγματικότητα είναι ότι εσείς θέση για το ζήτημα αυτό διαμορφώσατε με βάση την πολιτική σας ιδιοτέλεια βλέποντας τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις”.

“Εγώ σήμερα έκανα ένα τολμηρό βήμα, αποκάλυψα το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται. Σας προκάλεσα να πάρετε θέση συγκεκριμένη λέγοντας ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν παιχνίδι με τον ΠτΔ και θα προτείνει και στη νέα Βουλή την συνταγματικά προβλεπόμενη ανανέωση της θητείας του σημερινού ΠτΔ, του Προκόπη Παυλόπουλου. Εσείς όχι μόνο δεν το σηκώσατε το γάντι, αλλά αποφύγατε επί 56 λεπτά που μιλήσατε, να απαντήσετε αλλά και να αναφερθείτε ακόμα και στο όνομά του”.

“Κύριε Μητσοτάκη”, σχολίασε, “μέχρι σήμερα είχα την αίσθηση ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να ονομάζετε τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή με τη συνταγματική της ονομασία. Σήμερα διαπιστώνω ότι δεν σας επιτρέπουν καν να αναφέρετε το όνομα του ΠτΔ. Διότι έχουν άποψη και θέλουν, η ακραία πτέρυγα του κόμματος σας, να παίξετε πολιτικά παιχνίδια”.

Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη: “Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Μην μοιράζετε θέσεις γιατί και μετά τις επόμενες εκλογές θα βρεθείτε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δεν θα σας φτάνουν οι βουλευτές για να προτείνετε και να εκλέξετε ΠτΔ”. Υπογράμμισε ότι “ο ΠτΔ θα εκλεγεί με την πρόταση της νέας πλειοψηφίας που θα είναι και πάλι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι ο νυν ΠτΔ, όσο κι αν εσείς δεν το θέλετε, γιατί πράγματι είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας”

Μητσοτάκης: Προσωπική ευθύνη σας που η αναθεώρηση θα είναι μικρότερη – Τσίπρας: Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη

“Έχετε προσωπική ευθύνη, εσείςκύριε Τσίπρα, για το γεγονός ότι η αναθεώρηση θα είναι μικρότερη από αυτό που χρειάζεται η χώρα”, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρωθυπουργό ο οποίος πήρε πάλι τον λόγο για να απαντήσει στον πρόεδρο της ΝΔ τονίζοντας:

“Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας διότι έχει κάνει άλλες “συμφωνίες” και διότι έχει μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν τον αφήνει, απάντησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην τρίτη ομιλία του στη Βουλή.

“Καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα κ. Μητσοτάκη. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη”, είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. χύνει “κροκοδείλια” για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν περισσότεροι “πελάτες” γι αυτούς οι οποίοι θα έρθουν να κερδοσκοπήσουν και στον χώρο της Παιδείας, με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ