Ο ΣΥΡΙΖΑ σκέπτεται να «σαμποτάρει» τη δική του πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

Το ρεπορτάζ της Realnews για το ναρκοθετημένο πεδίο στο οποίο κινείται η Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σκέπτεται να μην ψηφίσει δικές του προτάσεις ούτως ώστε να μη συγκεντρώσουν 180 ψήφους.

Κατά τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση η Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωσε την απόφασή της να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, παρά το γεγονός ότι διαφωνεί με την εκλογή από τον λαό, με την υποσημείωση ότι δεν δεσμεύεται από το περιεχόμενο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά απλώς συμφωνεί με την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου. Κι αυτό προκειμένου το συγκεκριμένο άρθρο να πάρει από αυτή τη Βουλή 180 ψήφους ώστε στην επόμενη Βουλή με 151 ψήφους να μπορεί να αναθεωρήσει το άρθρο κατά το δοκούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για cheating (πονηριά) και απόπειρα να εκβιάσει το αποτέλεσμα.

«Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που σε άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς», είπε ο κ. Κατρούγκαλος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αποκαλύπτοντας τη σκέψη που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του κόμματος να σαμποτάρουν τη δική τους πρόταση ώστε να μη συγκεντρώσει 180 ψήφους από αυτή τη Βουλή.

Έτσι, με δεδομένο ότι για να βεβαιωθεί το 180, χρειάζεται αυτό το άθροισμα ψήφων και στις δύο ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν μέσα στον επόμενο μήνα, το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι αν στη μεθαυριανή ψηφοφορία το άρθρο συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους τότε σε ένα μήνα οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσουν τη δική τους πρόταση.

Η αποκάλυψη της σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ διαδόθηκε με ταχύτατους ρυθμούς στη Βουλή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επισημαίνει ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα έπρεπε να υπάρχει κατεύθυνση αλλά μόνο διαπίστωση της ανάγκης αλλαγής του άρθρου. «Η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται αν συμβεί κάτι τέτοιο σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. Αν το αντέχουν χαλάλι τους», σχολίασαν κύκλοι της Ν.Δ.

Ενδεικτικό της διαφωνίας των δύο κομμάτων είναι ότι η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί με δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια. Το ένα θα αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ , το οποίο θα περιλαμβάνει και εκτενές περιεχόμενο ανά πρόταση ενώ το δεύτερο ψηφοδέλτιο θα αφορά στην πρόταση της Ν.Δ το οποίο θα περιλαμβάνει τα άρθρα και μια πολύ μικρή αιτιολόγηση.Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ