Αλαλούμ στη Βουλή με τις ψηφοφορίες – Η δήλωση “γρίφος” του Βούτση και η ατάκα του Φωκά για την…γκαζόζα

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Πρωτοφανής σύγχυση επικράτησε σήμερα στη Βουλή με τη Νέα Δημοκρατία να καταγγέλλει τη διακοπή της χθεσινής ψηφοφορίας υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ έχει καταψηφιστεί και τον ΣΥΡΙΖΑ να προειδοποιεί με απανωτές ονομαστικές ψηφοφορίες ώστε να μην αμφισβητείται η πλειοψηφία.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας ζήτησε το λόγο λέγοντας πως η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία είναι άκυρη καθώς ο χθεσινός προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος παράνομα διέκοψε την ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη.

“Έχει προκληθεί μέγα ζήτημα να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα και να γίνει επ’αυτού ψηφοφορία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε την ονομαστική σαν να έχουν γίνει όλα καλώς, δεν είχε δικαίωμα ο προεδρεύων είχε αρχίσει η ψηφοφορία και προσπάθησε με την μεθόδευση αυτή να σώσει το νομοθέτημα για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι πλέον μια κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν μπορεί να κυβερνά κατά αυτόν τον τρόπο, η Βουλή έχει δικαίωμα να καταψηφίζει, τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές” είπε.

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές κι επειδή με τον τρόπο που διεξάγονταν στη Βουλή οι ανεξάρτητοι δεν εκφράζονταν από δω και πέρα όλα τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστικές ψηφοφορίες.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλώντας την κυβέρνηση να θυσιάσει το νομοσχέδιο για να λυθεί η κοινοβουλευτική και θεσμική εκκρεμότητα. “Θυσιάστε το νομοσχέδιο για να πορευτεί η χώρα στοιχειωδώς μέχρι τις εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Εάν εξακολουθήσετε να διαστρέφετε τους θεσμούς τότε προσωπικά εγώ δεν έχω καμία θέση στην συζήτηση και την ψηφοφορία αυτή. Είναι αλλοίωση των θεσμών” είπε.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση η οποία από πολλούς ερμηνεύθηκε ως προάγγελος προσχωρήσεων βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

“Προσώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής. Αύριο οι ανεξάρτητοι μπορεί να είναι περισσότεροι ή λιγότεροι. Όσο πηγαίνουμε με αυτή τη σύνθεση στο μέλλον τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με βάση την ονομαστική ψηφοφορία διότι προφανώς από τους 16 ανεξάρτητους βουλευτές του κοινοβουλίου δεν είναι δυνατό ο καθένας εξ αυτών να τοποθετείται. Είναι μία καινούργια κατάσταση μία καινούρια πρακτική η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένταση της αμφισβήτησης για την σημερινή κυβέρνηση. Στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου” είπε.

Άπαντες έμειναν με το στόμα ανοικτό ακούγοντας τον Αριστείδη Φώκα των ΑΝ.ΕΛ. -ήταν ο άνθρωπος η απουσία του οποίου προκάλεσε χθες το πανδαιμόνιο- να εξηγεί τους λόγους της απουσίας του. “Ήμουν στο καφενείο. Ήπια μια γκαζόζα και πήγα τουαλέτα. Έπρεπε να με περιμένουν” είπε κάνοντας τους περισσότερους να σκάσουν στα γέλια.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ