Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το πόρισμα Παρασκευόπουλου

Πολιτική αντιπαράθεση και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε η δημοσίευση του πορίσματος Παρασκευόπουλου για την παραβατικότητα στους χώρους των πανεπιστημίων.

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχετικά με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Χρειάστηκαν 8 μήνες στον κ. Παρασκευόπουλο και την επιτροπή του για να εκδώσουν ένα πόρισμα αναφορικά με τη βία στα πανεπιστήμια», δηλώνουν οι τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχετικά με το πόρισμα Παρασκευόπουλου.

«Και πού κατέληξαν τελικά; Αφού μας ξεκαθαρίζουν ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, προτείνουν τις εξής εξόχως αποτελεσματικές λύσεις:

-Για την αντιμετώπιση των καταλήψεων, προκρίνεται ο εποικοδομητικός διάλογος με τους καταληψίες.

-Για τη διακίνηση ναρκωτικών στα πανεπιστήμια, η επιτροπή Παρασκευόπουλου προτείνει την ανάπτυξη street work για τον περιορισμό της.

-Για τις ληστείες και τις εκρήξεις στα A.T.M., προτείνεται η… απομάκρυνσή τους από τα πανεπιστήμια.

Και φυσικά για τη βία εν γένει, η λύση είναι η “ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη”.

Είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια επιτροπή της οποίας προΐσταται ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ως Υπουργός Δικαιοσύνης αποφυλάκισε χιλιάδες καταδικασμένους για κακουργήματα.

Και ενώ το πόρισμα κάνει όλες αυτές τις τραγελαφικές αναφορές, δεν περιλαμβάνει το αυτονόητο: ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη. Και προφανώς αυτή η διάταξη δεν θα πρέπει να μένει στα χαρτιά αλλά να εφαρμόζεται στην πράξη. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Κυβέρνηση να αφήσει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Και αυτό θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», υπογραμμίζουν οι δυο βουλευτές.Το Ποτάμι για το πόρισμα Παρασκευόπουλου

«Το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη δεν μπορώ να πω ότι μας έκανε σοφότερους», σχολιάζει ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και προσθέτει:

«Ένα πόρισμα που στις 20 σελίδες του, κυρίως περιλαμβάνει χιλιοειπωμένες γενικολογίες και ευχολόγια, αρκείται σε ορισμένες διαπιστώσεις και περιορίζεται σε κάποιες αυτονόητες προσεγγίσεις και προτάσεις («να εφαρμοσθεί η νομοθεσία») εκεί που ζορίζουν τα πράγματα (κακουργήματα, καταλήψεις). Πάντως η αλήθεια είναι ότι αποφεύγει να επικαλεστεί «το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» που είχε προτείνει ο κ. Γαβρόγλου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια.

Ως Ποτάμι θα ζητήσουμε τα πλήρη κείμενα των εισηγήσεων των μελών της επιτροπής μαζί με τα υπομνήματα των Πρυτανικών Αρχών και τα στοιχεία της αστυνομίας στα οποία αναφέρεται το Πόρισμα, αν και φανταζόμαστε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει σκοπό να δώσει τα πλήρη στοιχεία στα κόμματα, παρόλο που δεν το ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

Θα περιμέναμε ωστόσο στο πόρισμα αυτό να δούμε προτάσεις και κατευθύνσεις για τον τρόπο συνεργασίας πρυτανικών αρχών εισαγγελίας και αστυνομίας όταν επιβάλλεται η επέμβασή της, εκτός από γενικόλογες και αυτονόητες προτροπές.Επίσης δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για Πανεπιστημιακούς χώρους που χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για ταραχές και εμπλοκές με την αστυνομία.

Στο θέμα της αντιμετώπισης της διακίνησης των ναρκωτικών, αντί το πόρισμα να υποδείξει κυρίως τρόπους παρέμβασης για την αποτροπή της διακίνησης των ναρκωτικών, δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει εκτενές πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών από τους φοιτητές! Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι κατά κύριο λόγο εξωπανεπιστημιακοί ασχολούνται με την πώληση, αγορά και χρήση ναρκωτικών ουσιών μιας και μέσα στους Πανεπιστημιακούς χώρους η επέμβαση της αστυνομίας είναι σχεδόν αδύνατη.

Κρίνεται θετικό ότι στο θέμα των μακροχρόνιων καταλήψεων προτείνεται νομοθετική ρύθμιση για επέκταση των διαδικασιών της διοικητικής αποβολής και από κτίρια των ΑΕΙ, ένα μέτρο αναγκαίο για την απαραίτητη σήμερα αξιοποίηση της περιουσίας τους. Θετική επίσης και η προτροπή για χρήση πρόσθετων μέτρων ελέγχου (π.χ. εποπτικά μέσα) στους ανοικτούς Πανεπιστημιακούς χώρους, με σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων.

Οι Πανεπιστημιακοί χώροι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κομμάτι ξέχωρο της ελληνικής επικράτειας επειδή κυριαρχούν ιδεοληψίες που μπορεί να είχαν βάση πριν 40 χρόνια, σήμερα όμως είναι τελείως ανεδαφικές, και το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν άλλοθι για παραβατικές συμπεριφορές κάνοντας τα Πανεπιστήμιά μας πιο αφιλόξενα για αυτούς που πραγματικά έχουν δημιουργηθεί».

Το σχόλιο του Παύλου Χρηστίδη για το πόρισμα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, έκανε λόγο για άγνοια της κατάστασης που επικρατεί στα ΑΕΙ αναφερόμενος στις προτάσεις της Επιτροπής Παρασκευόπουλου.

«Όσα προτείνει για τις καταλήψεις ο κ. Παρασκευόπουλος δείχνουν πως δεν έχει επαφή με το τι συμβαίνει στα Πανεπιστήμια με το θέμα της βίας. Εκτός πραγματικότητας για ακόμη μια φορά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» έγραψε ο κ. Χρηστίδης σε ανάρτησή του στο twitter.

Θεοδωράκης: Πλάκα με κάνεις;

Mε δηκτικό τρόπο, λέγοντας συγκεκριμένα «Πλάκα με κάνεις;», ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε το πόρισμα της Επιτροπής υπό τον Νίκο Παρασκευόπουλο για την κατάσταση στα ΑΕΙ.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού στο πόρισμα αναφέρονται:

«-Να φύγουν τα ΑΤΜ από τα Πανεπιστήμια για να μην τα σπάνε.

– Να μην πολεμάμε την παραβατικότητα γιατί έτσι υποθάλπουμε καταστάσεις ανομίας (sic).

– Να δίνουμε υποκατάστατα ναρκωτικών για να μη γίνεται διακίνηση.

– Να δημιουργηθεί Μόνιμη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για αυτούς που κάνουν καταλήψεις με φθορές ή μη.

– Να μη δέρνουν καθηγητές γιατί δεν είναι άρχουσα τάξη.

– Να φωτίσουμε τους χώρους με λάμπες που δεν σπάνε.

– Να δημιουργηθούν χώροι νυχτερινής αναψυχής με ευθύνη των σχολών, εκ περιτροπής».

Ο κ. Θεοδωράκης αναρωτήθηκε εάν αναμένεται τίποτα καλύτερο και συμπλήρωσε το σχόλιο που είχε κάνει τον περασμένο Ιανουάριο προς τον υπουργό Παιδείας «πλάκα με κάνεις;».Νεολαία ΑΝΕΛ: Φαινόμενα χρήσης βίας ή άγριας κομματικοποίησης και εκμετάλλευσης των φοιτητών προσβάλλουν τη χώρα μας

“Απαιτείται, επιτέλους, ειλικρινής διάλογος και σοβαρές προτάσεις από όλους, για να αντιμετωπιστεί το σύνθετο πρόβλημα της βίας και της αυθαιρεσίας στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας.

Οι φοιτητές γνωρίζουν πολύ καλά τις δυσκολίες και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολές τους – οι οποίες δυσκολεύονται σε ορισμένες περιπτώσεις να εκπληρώσουν την αποστολή τους – και το τελευταίο που χρειάζονται είναι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις ή την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος” αναφέρει ανακοίνωση της Νεολαίας Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αφορμή το πόρισμα σχετικά με την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη.

“Φαινόμενα χρήσης βίας ή άγριας κομματικοποίησης και εκμετάλλευσης των φοιτητών προσβάλλουν τη χώρα μας, προσβάλλουν την παιδεία και τον πολιτισμό μας” τονίζει η ανακοίνωση, καταλήγοντας “η Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα καταθέσει και πάλι τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, ελπίζοντας ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο θα το πράξουν με γνώμονα το καλό των Πανεπιστημίων και μόνο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ