Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει ένα τρισχειρότερο μνημόνιο για τον λαό – Μια τρύπα στο νερό η τροπολογία της ΝΔ για τις συντάξεις – ΒΙΝΤΕΟ

Για εκνευρισμό και αμηχανία του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για την οικονομία, ενώ τον κατηγόρησε πως έχει έτοιμο ένα τρισχειρότερο μνημόνιο για τον ελληνικό λαό.

Τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συζήτηση για την οικονομία, αλλά μόνο για την οικονομία δεν μίλησε, ίσως γιατί αισθάνεται ότι δεν είναι προνομιακό πεδίο για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία.

“Για αυτόν τον λόγο με πολύ εκνευρισμό επέλεξε να επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων, σε ένα υβρεολόγιο. Είναι ένδειξης της αμηχανίας και του εκνευρισμού που κάνει τον ομιλητή να κινείται στα όρια του γραφικού και να έχει και μια δόση κωμικότητας ο λόγος του” είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την οικονομία, είπε: “Ούτε κι εσείς μπορείτε να αμφισβητήσετε αυτό που όλοι αναγνωρίζουν. Ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και οι αγορές είναι ορθάνοιχτες και χωρίς καμιά επιβάρυνση για την οικονομία, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και τους μικροομολογιούχους​,​ όπως συνέβη στην περίπτωση του διαβόητου PSI”.Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα πλεονάσματα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση. Ξέχασε ότι η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε, είχε συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2018 και μέσο όρο 4% μέχρι το 2031. Υπάρχει κανείς σε αυτήν εδώ την αίθουσα που να πέτυχε κάτι καλύτερο; Εγώ δεν θυμάμαι να πέτυχε κανείς κάτι καλύτερο. Γι’αυτό θα έλεγα ότι είναι δείγμα θράσους να έρχεστε εσείς και να μας κάνετε κριτική για το ύψος των πλεονασμάτων, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους, είπε ότι η “εικόνα είναι μαύρη γιατί είναι τα χρόνια που κυβερνήσατε και συρρικνώσατε το ΑΕΠ της χώρας κατά 25 μονάδες”. Συρρικνώσατε τον εθνικό πλούτο κατά το ένα τέταρτο και έχετε το θράσος να μας έρχεστε σ’αυτή την αίθουσα και να μας παρουσιάζετε διαγράμματα. Είναι ακριβώς επειδή έχουμε σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία που μπορούμε ήδη από το 2019 να δημιουργούμε μόνιμο δημοσιονομικό χώρο και παρά το ύψος των πλεονασμάτων, να προχωρήσουμε σε μόνιμες φοροελαφρύνσεις, για αρχή, ύψους, περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι», ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ, προέκυψε από τις εκταμιεύσεις του ESM και από την έξοδο της χώρας στις αγορές. Επίσης, βρισκόμαστε σε ιστορικό χαμηλό ληξιπρόθεσμων του ελληνικού δημοσίου​, που μέσα στους επόμενους μήνες θα μηδενιστούν, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως ετοιμάζει ένα δημιουργικό σοκ για τον ελληνικό λαό όμως ευτυχώς τα σχέδια του θα μείνουν στα συρτάρια.

Σημείωσε ότι πιστός στο δόγμα του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για εργασία 12 ωρών την ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θέλει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το λοκ-άουτ, τη συντριβή της εργασίας, την καθήλωση του κατώτατου μισθού. “Αυτή η κρυφή ατζέντα είναι μια ατζέντα απολύσεων, ξεπουλήματος, απορρύθμισης, κατεδάφισης εργασιακών και κοινωνικών κεκτημένων και κοινωνικού κράτους. Με δυο λόγια, είναι ένα τρισχειρότερο μνημόνιο προς τον ελληνικό λαό το οποίο έχει έτοιμο ως πρόγραμμα”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ για τις συντάξεις, χαρακτήρισε τζάμπα μάγκα τον κ. Μητσοτάκη και τόνισε: “Δεν θυμάστε μάλλον ότι όταν διαπραγματευόμασταν με ΔΝΤ, ήσασταν εσείς που απαιτούσατε εκείνες τις ημέρες να κλείσουμε την αξιολόγηση και να δεχθούμε τα μέτρα”

Μέχρι χθες θεωρούσατε δεδομένη την περικοπή, εγκαλούσατε τον κ.Μοσκοβισί και σήμερα καταθέτετε τροπολογία. “Οι συνταξιούχοι είναι άνθρωποι με περηφάνια και ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που τους καταδίκασαν στη φτώχεια Η τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης είναι στην πραγματικότητα μια τρυπολογία. Μια τρύπα στο νερό δηλαδή. Τώρα είδε την τρύπα στην προπαγάνδα τους και έσπευσε να τρυπώσει μέσα. Επαναστάτες της κακιάς ώρας. Πρέπει να προσέχει, μη θυμώσει και μαζί του ο κ. Χατζηδάκης, επεσήμανε και πρόσθεσε: “Οι συνταξιούχοι είναι άνθρωποι με περηφάνια και μυαλό. Ξέρουν ποιοι και πως τους καταδίκασαν στη φτώχεια με τις 12 περικοπές”.

“Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία και δεν μπορείτε να μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου”, είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

“Δεν είμαστε το ίδιο και φαίνεται αυτό. Έχουμε άλλη διαδρομή, άλλο φορτίο, μην κάνετε τέτοιες συγκρίσεις, δεν θα σας βγει σε καλό”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης με επιχειρηματίες ο κ. Τσίπρας επισήμανε: “Χατίρια σε επιχειρηματίες δεν κάναμε, δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε. Είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ