• Σφοδρή επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα: Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα - ΒΙΝΤΕΟ

  4:03 μμ, Σαββατο 16 Ιουν 2018 4:03 μμ, Σαββατο 16 Ιουν 2018

  Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

  Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε διαβάζοντας ένα άρθρο του Θεόδωρου Πάγκαλου, ενός «πολιτικού αντιπάλου του», όπως είπε. «Όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει τι γίνεται σήμερα. Κύριε Τσίπρα, εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «υπογράφει μια συμφωνία έκτρωμα που αντί να λύσει προβλήματα θα αποτελέσει θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης».

  «Εγώ αντιστάθηκα εκπροσωπώντας την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου τότε, τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής τότε, και του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Όλων των Ελλήνων. Εσείς τα δίνετε όλα, χωρίς τη στήριξη της βουλής και χωρίς απόφαση υπουργικού συμβουλίου. Tα δώσατε όλα σε μυστική διπλωματία, χωρίς τη στήριξη κανενός, ούτε καν του κυβερνητικού εταίρου σας... Με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και το λαό στα κάγκελα. Δηλαδή με ανύπαρκτη νομιμοποίηση και μηδενική συναίνεση…», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται ότι εκείνος «δημιούργησε» και «πούλησε» το Σκοπιανό, τόνισε πως ως υπουργός Εξωτερικών τήρησε την εθνική γραμμή.

  «Για να σοβαρευτούμε... Εγώ δεν "δημιούργησα" κανένα πρόβλημα το 1992. Το πρόβλημα του ψευδομακεδονικού αλυτρωτισμού το δημιούργησαν ιστορικά ο Στάλιν και ο Τίτο… Γι' αυτό, όμως, δεν μας είπατε τίποτε. Το... ξεχάσατε. Έτσι;», είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Το πρόβλημα ξέσπασε πολιτικά όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία… Εγώ διαχειρίστηκα ως υπουργός Εξωτερικών τότε, την εθνική γραμμή. Η οποία συνοψίστηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, στις 12 Απριλίου του 1992... Και μάλιστα ομόφωνα - με μια αποχή. Και μάλιστα με μένα να μην είμαι καν παρών στην τελική απόφαση. Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία, σύνθετα ή παράγωγα αυτού».

  Ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία, ότι «υπάρχουν ευτυχώς και ζωντανά ντοκουμέντα της εποχής», η σκηνή, δηλαδή, όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική", και «δεν τη χώρισε... τη ‘Βόρεια' να τη δώσει σε άλλους». Υπάρχουν όμως, όπως σημείωσε, και συνεντεύξεις του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου εξηγούσε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «όχημα αλυτρωτισμού σε βάθος χρόνου». «Δεν ήταν ανεύθυνος λαϊκιστής ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν ήταν ακροδεξιός ο Ανδρέας Παπανδρέου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

  Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στη στάση του στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης, το Δεκέμβριο του 1991. «Όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ντε φάκτο αναγνωρίζει Σλοβενία και Κροατία, εγώ έθεσα τους γνωστούς "τρείς όρους"… Και ζήτησα - και πέτυχα μετά από μεγάλη μάχη - να μην αναγνωριστεί κράτος με όνομα που υποδηλώνει αλυτρωτικές βλέψεις κατά της Ελλάδας. Πράγμα που τελικά έγινε αποδεκτό από τους υπόλοιπους…», είπε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει τις ανοησίες» και να μην μπλέκει τις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφονταν με την ενιαία Γιουγκοσλαβία πριν από τη διάλυσή της. «Πριν την 16η Δεκεμβρίου του 1991, υπογράφαμε κι εμείς και όλα τα άλλα κράτη συμφωνίες με την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Κανείς δεν επεμβαίνει στο πώς ονομάζει ένα ενιαίο κράτος τις περιοχές του - είναι εσωτερική του υπόθεση. Και κανένας δεν δεσμεύεται ούτε αναγνωρίζει διεθνώς τις εσωτερικές υποδιαιρέσεις άλλων κρατών», είπε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε ότι το ζήτημα των Σκοπίων εκείνος δεν το χειρίστηκε ποτέ μετά τον Απρίλιο του 1992 αφού δεν ήταν πια υπουργός Εξωτερικών.

  «Μέσα στον πολιτικό κόσμο της χώρας υπήρξαν έκτοτε απόψεις, και χειρισμοί και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικοί χειρισμοί. Εγώ, έτυχε να μην πάρω μέρος σε όλα αυτά. Όμως μπορώ να σας πω, πως όλος ο πολιτικός κόσμος, επί 26 χρόνια - με τις διαφωνίες του ακόμα - συνέπιπτε σε ένα πράγμα: ότι δεν μπορούσαμε να νομιμοποιήσουμε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εγώ υποστήριζα από τότε - κι εξακολουθώ να υποστηρίζω, και τα γράφω και τα λέω συνεχώς έκτοτε - πως το όνομα είναι όχημα αλυτρωτισμού. Άλλοι είχαν διαφορετική προσέγγιση…». Τις δε ενστάσεις για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων τις αποδέχθηκαν, όπως είπε, και τα Ηνωμένα Έθνη, από το 1993, που υποχρέωσαν τα Σκόπια να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα το οριστικό τους όνομα.

  «Εμείς, ο ελληνικός λαός και τα πολιτικά του κόμματα, με όλες τις διαφωνίες που είναι φυσικό να υπάρχουν, ποτέ δεν νομιμοποιήσαμε τον αλυτρωτισμό τους. Εσείς, αυτό ακριβώς κάνετε τώρα. Εγώ επαναλαμβάνω: ήμουν πάντα αντίθετος με ονομασία που περιλαμβάνει τη λέξη ‘Μακεδονία"», είπε ο κ. Σαμαράς.

  Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση, την κατηγόρησε ότι δεν διαπραγματεύτηκε και συνθηκολόγησε σε όλα. Αναφερόμενος στη Συμφωνία, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει και «Μακεδονική εθνότητα» και «Μακεδονική γλώσσα», πράγμα που δεν διανοήθηκε να κάνει Έλληνας πολιτικός στο παρελθόν, τους δίνει σύνθετο όνομα μεταφρασμένο, που δεν θα είναι erga omnes-για την εθνότητα θα έχουν τρεις ονομασίες-και εμπεδώνει τον αλυτρωτισμό τους και μάλιστα, με το προσύμφωνο που υπέγραψε η κυβέρνηση, «θα μπορούν να ζητήσουν να αλλάξουμε και τα δικά μας βιβλία», συμπλήρωσε. Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε ότι με το άρθρο 6 της Συμφωνίας, θα εκληφθεί ως απαγόρευση ακόμα και των συλλαλητηρίων για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Την ίδια ώρα, όπως τόνισε, «η Ελλάδα δεσμεύεται να μην βάλει εμπόδια στην ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων ούτε και για διμερή ζητήματα, όπως η μόλυνση του Αξιού, όταν δεσμευόμαστε για σοβαρές παραχωρήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

  «Αναγνωρίζετε "Βόρειους Μακεδόνες" που θα είναι οι μόνοι διεθνώς αναγνωρισμένοι Μακεδόνες. Αναγνωρίζετε ένα έκτρωμα που δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή, αλλά θα τη δυναμιτίσει», είπε ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, «δημιουργεί τετελεσμένα».

  Παράλληλα, εκτίμησε ότι η συμφωνία είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκρήξεις.

  Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται, ως θεσμός, να κρίνει ανοιχτά πολιτικά ζητήματα. Όταν παίρνει θέση, κακώς, και εκφράζει τη χαρά του, μάλιστα για μια Συμφωνία που μόλις την κλείσατε τηλεφωνικά, για μια συμφωνία που μόνο εσείς ξέρατε εκείνη τη στιγμή, και που δεν είχε διαβάσει ακόμα, ασφαλώς και μπορώ να του ασκήσω κριτική», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Δεν έχει υπάρξει ποτέ τέτοιο μένος πρωθυπουργού για τον προηγούμενο. Με κατηγορείτε εμένα ότι έκανα πολιτική καριέρα με το Σκοπιανό; Εμένα που έμεινα σπίτι μου συνειδητά μία δεκαετία; Εσείς που έχετε γαντζωθεί στην εξουσία και υπογράφετε τα πάντα. Πλάκα έχετε....Τα δίνετε όλα για μια καρέκλα, είστε πολιτικά και ηθικά ασπόνδυλοι» επεσήμανε.

  Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πήγε να χρησιμοποιήσει το Σκοπιανό ως εργαλείο για να διασπάσει τη ΝΔ «και απέτυχε οικτρά» και τώρα κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ίδιο. «Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε ενωμένοι, κύριε Τσίπρα. Μια γροθιά», είπε και πρόσθεσε: «Εγώ στηρίζω πλήρως τον σημερινό πρόεδρο και μελλοντικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σεβάστηκα τον προηγούμενο και στηρίζω τον επόμενο. Η ΝΔ δεν είναι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ».

  Κυριάκο Μητσοτάκη.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα