Eγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό η ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων- ΦΩΤΟ

Παρουσία του Πρωθυπουργού, εγκαινιάστηκε το απόγευμα στο εκθεσιακό κέντρο metropolitan expo, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα, η ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων που φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Κίτακ Λιμ, η Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιολέτα Μπουλτς και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

Ανάμεσα στους καλεσμένους που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια ήταν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ξένοι υπουργοί Ναυτιλίας, πρόεδροι διεθνών οργανισμών, πρέσβεις όπως των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, μέλη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές, πρώην βουλευτές και πρώην υπουργοί Ναυτιλίας, κ.α.

Την έναρξη της Έκθεσης Ποσειδώνια 2018, της σημαντικότερης ναυτιλιακής διοργάνωσης στον κόσμο και μίας από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές εμπορικές εκθέσεις, που φέτος γιορτάζει την 50ή επέτειό της κήρυξε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος σε 1.500 διακεκριμένους καλεσμένους, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, με το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και το 50% του ευρωπαϊκού, σε όρους χωρητικότητας, να ανήκει σήμερα σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες.

Πρόσθεσε ότι η δραστηριότητα αυτή αποτελεί ένα βαρύνον μέγεθος στο ΑΕΠ της χώρας,καθώς μόνο για το 2017, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ξεπέρασε τα 9 δισ. ευρώ, σχεδόν 20% πάνω, σε σχέση με το 2016.

Ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Λιμ Κιτακ, στην ομιλία του, είπε ότι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την εφαρμογή των κορυφαίων σύγχρονων τάσεων παγκοσμίως, όπως η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η αποκαλούμενη ‘τέταρτη βιομηχανική επανάσταση’, θα πρέπει να ενσωματωθούν και στη ναυτιλία με προσοχή και σεβασμό στα θέματα ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος, διεθνών εμπορικών πρακτικών και διαχείρισης του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει ένα από τα πιο επιδραστικά μέλη του ΙΜΟ, συμβάλλοντας σταθερά και ουσιαστικά σε όλα τα θέματα που διαχειρίζεται ο Οργανισμός, στη χάραξη πολιτικών και σε τεχνικά θέματα.

Από την πλευρά της η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς, είπε ότι όλοι έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν ότι ο ναυτιλιακός τομέας θα παραμείνει ασφαλής, αειφόρος, ανταγωνιστικός και θα συνεχίσει να προσφέρει πολλές και καλές θέσεις εργασίας, στα πλοία και στη στεριά.

«Είμαι βέβαιη ότι η μακρά ναυτιλιακή παράδοση και η πλούσια τεχνογνωσία της Ελλάδας θα αποδειχθούν ανεκτίμητα εφόδια στην κοινή μας προσπάθεια να πλεύσει ο ευρωπαϊκός ναυτιλιακός τομέας σε πιο προσοδοφόρα ρότα»τόνισε.

Ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, δήλωσε ότι «για άλλη μια φορά τα Ποσειδώνια φέρνουν στο διεθνές προσκήνιο τον αναντικατάστατο ρόλο και την πολυδιάστατη σημασία της ναυτιλίας για την ευημερία των λαών του πλανήτη μας, καθώς και το αναμφισβήτητο γεγονός ότι αποτελεί το θεμέλιο για την ανάπτυξη της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Πρόσθεσε ότι η πρωτοκαθεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ναυτιλιακό γίγνεσθαι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς χωρίς ανταγωνιστικές συνθήκες λειτουργίας, η ναυτιλία ως διεθνής δραστηριότητα, ούτε επιβιώνει, ούτε εξελίσσεται.

«Όπως κάθε ναυτιλιακό κράτος, έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλείται να διατηρήσει τη ναυτιλία της ανταγωνιστική και άρα βιώσιμη, μέσω ενός στρατηγικού σχεδιασμού με μέτρα υποστήριξης της διεθνούς φυσιογνωμίας της, προκειμένου να καρπώνεται τα συνολικότερα οφέλη από τον επιχειρηματικό αυτό παραγωγικό πυλώνα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΕ.

Εκ μέρους των διοργανωτών, ο κ. Θεόδωρος Βώκος, εκτελεστικός διευθυντής της Έκθεσης Ποσειδώνια Α.Ε. είπε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση στα 50 χρόνια λειτουργίας της, καθώς καταγράφεται ρεκόρ συμμετοχών με περισσότερους από 1.920 εκθέτες από 92 χώρες.

Η σταθερή αύξηση του μεγέθους της έκθεσης και των συμμετοχών αποτελεί ισχυρή απόδειξη της ηγετικής θέσης που κατέχει η ελληνική ναυτιλία και της προσήλωσής της στην αριστεία, μέσω της επένδυσης σε προσωπικό υψηλής κατάρτισης, σε νέες τεχνολογίες και σε υπερσύγχρονες λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, τόνισε ο κ.Βώκος

Αμέσως μετά τα εγκαίνια ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε σε περίπτερα και συνομίλησε με εκθέτες.Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ