Ζαχαριάδης για Σκοπιανό: Η μπάλα δεν βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο, η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που πρέπει

“Είναι προφανές ότι η μπάλα δεν βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο, η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που πρέπει και έχει διανύσει την απόσταση που πρέπει”, δήλωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, σχετικά με τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ.

“Λόγω της συνθετότητας του ζητήματος υπάρχουν ζητήματα ουσιαστικής διαχείρισης και ζητήματα επικοινωνιακής διαχείρισης. Δεν είναι πλήρως ευκρινές σε μένα τι κάνουν οι γείτονες, άρα θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε έναν πιθανό επικοινωνιακό ελιγμό, σε μία πιθανή πολιτική τακτική, σε μία πιθανή προσπάθεια, είτε να πετύχουν κάτι, είτε να αποφύγουν κάτι, να μην εμπλακούμε εμείς και ανατραπεί αυτή η προσπάθεια, η οποία έχει γίνει ως εδώ”, εξήγησε ο κ. Ζαχαριάδης.

“Έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση, είμαστε αρκετά κοντά, εάν υπάρξει η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση. Αυτό που φαίνεται στο τέλος της διαδρομής είναι ποιος αντέχει και έχει τις δυνατότητες να πάει ως τέλος, διότι αυτή η λύση δεν θα είναι μία λύση που κάποιος θα κάνει μπροστά και κάποιος θα κάνει πίσω, είναι μία λύση, που θα κερδίσουν και οι δύο”, επισήμανε.

Ερωτηθείς για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα συλλαλητήρια σημείωσε: “Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι όποιος πάει εκεί θα είναι ακροδεξιός ή φασίστας ή οτιδήποτε άλλο. Βεβαίως υπάρχει ένας κόσμος, ο οποίος δεν έχει την ίδια γνώμη με εμάς σε αυτό το ζήτημα και πρέπει να συζητήσουμε και εκτιμώ ότι μπορούμε να τον πείσουμε, αλλά δεν με ανησυχεί, διότι και τα προηγούμενα συλλαλητήρια -του Φλεβάρη, αλλά και τα συλλαλητήρια της δεκαετίας του 90- σαν γενικό κλίμα παρέτειναν ένα αδιέξοδο και δεν πρότειναν μία διέξοδο”.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ ότι είναι “προτιμότερη μια καλή λύση αργότερα, παρά μια κακή σήμερα” ο κ. Ζαχαριάδης παρατήρησε: “Δεν μιλάμε για κακή λύση, μιλάμε για καλή λύση, εθνικά συμφέρουσα, για μία λύση, η οποία θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή, συνεργασία και θα δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις για καλύτερη επικοινωνία των δύο κρατών και των δύο λαών […] Η απόσταση μεταξύ καλής και κακής λύσης πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Γιατί ο κ. Κουμουτσάκος λέει ότι η συγκεκριμένη λύση είναι κακή; Είχε προτείνει τίποτε δραματικά καλύτερο πριν από 10 χρόνια η κ. Μπακογιάννη;”.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ενόψει και του Eurogroup της 21ης Ιουνίου ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: “Κανένας δεν πανηγυρίζει και όποιος προσπαθεί να παρουσιάσει ένα τμήμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ότι πανηγυρίζει είναι απολύτως ανόητος. Έχουμε πλήρη συναίσθηση των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών, που περνάει ο ελληνικός λαός μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων και τεράστιας πίεσης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ακυρώσουμε τη συγκλονιστική προσπάθεια, που έκανε ο ελληνικός λαός, ώστε να ανακτήσει την οικονομική του βιωσιμότητα, να σταθεροποιήσει τα μακροοικονομικά του μεγέθη και να έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να συζητάει ως εταίρος, ο οποίος επιστρέφει στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, όπου τον σέβονται, τον ακούν, τον παρακολουθούν και που σιγά-σιγά ανακτά όλα τα δικαιώματα, τα οποία είχε και πριν υπαχθεί σε αυτό το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας από το 2010 μέχρι και σήμερα”.

“Είμαι αισιόδοξος”, συνέχισε ο κ. Ζαχαριάδης, “ότι θα τα πηγαίνουμε καλύτερα -δεν ωραιοποιώ την κατάσταση, δεν λέω ότι υπάρχει κάποιου είδους success story, αυτά είναι ανοησίες- συντρέχουν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις, εφόσον εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, να κάνουν και οι εταίροι μας, οι δανειστές μας αυτό το οποίο πρέπει”.

“Σε κάθε περίπτωση, η ιστορική περιδίνηση των μνημονίων τελειώνει -αυτό δεν σημαίνει ότι πατάμε ένα κουμπί και γυρνάμε στον παράδεισο […] Η Ελλάδα φεύγει από το καθεστώς της τρομακτικής πίεσης και της γκρίζας ζώνης του ημίφωτος που βρέθηκε από το 2010 μέχρι το 2018. Αυτό πραγματικά, ανεξαρτήτως πολιτικών αντιπαθειών ή συμπαθειών, πρέπει να το πιστώσουμε στον ελληνικό λαό, ο οποίος αντέδρασε με τρόπο σοβαρό, υπομονετικό, ανεκτικό και δημοκρατικό”, κατέληξε. Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ