Κοτζιάς: Στα χέρια Τσίπρα-Ζάεφ η τελική συμφωνία– Μαξίμου: Οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, σύμφωνα με τον οποίο ο λόγος πλέον ανήκει στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Σκοπίων, καθώς το έργο το δικό του και του ομολόγου του Νίκολα Ντιμιτρόφ «τελείωσε», αλλά και του Σκοπιανού ΥΠΕΞ ότι είμαστε σε «τελικό στάδιο» και η λύση είναι εφικτή ως τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, έδιναν έναν τόνο αισιοδοξίας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε καλό δρόμο για το ονοματολογικό.

Ωστόσο μια διαρροή από το Μαξίμου έριξε τους τόνους λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν και απαιτείται ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή έκκληση σε Αθήνα και Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», απευθύνει η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης, την Τρίτη, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.

Κοτζιάς: Εμείς τελειώσαμε!

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της πΓΔΜ Nίκολα Nτιμιτρόφ, ολοκλήρωσαν στις Βρυξέλλες το κομμάτι των διαπραγματεύσεων που τους αναλογούσε για τη εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο πριν από την οριστική συμφωνία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Ο Ν.Κοτζιάς έκανε λόγο για προετοιμασία κείμενων που θα δοθούν στους πρωθυπουργούς προς τελική έγκριση.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε: “οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν”.

Συμπλήρωσε δε πως “μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία”.

Μαξίμου: Μην βιάζεστε… Τίποτε δεν τέλειωσε!

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους», σχολίασε κυβερνητικός αξιωματούχος με αφορμή τις εξελίξεις για το Σκοπιανό και τις τελευταίες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ που έγιναν στις Βρυξέλλες.

«Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου», σχολίασε η ίδια πηγή.

Ντιμιτρόφ: Είμαστε στο τελικό στάδιο

Στο «τελικό στάδιο» εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε την Δευτέρα το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση. Υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, ο Ν. Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Βερολίνο σε Αθήνα και Σκόπια: Λύστε τώρα το θέμα της ονομασίας

Έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά την διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», απευθύνει η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης, αύριο, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο. Η επίλυση της διαφοράς, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Σύμφωνα με την κυρία ‘Αντεμπαρ, κατά την αυριανή συνάντηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν την κατάσταση των διμερών σχέσεων, η οποία από την γερμανική σκοπιά «αναπτύσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες «ο κ. Κοτζιάς είναι πολύ ενεργός». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα προγράμματα στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε το 2016, επισήμανε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στην ημερήσια διάταξη θα είναι ακόμη διεθνή θέματα όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις.

«Πιστεύω επίσης ότι και το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα μπορούσε να είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί», τόνισε και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του Βερολίνου για την επίλυση του θέματος, δήλωσε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας τις καλές ειδήσεις που ακούγονται για τις συνομιλίες και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ προφανώς προσεγγίζουν η μία την άλλη σε αυτό το ανοιχτό θέμα της ονομασίας. Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία θέματα που υπάρχουν. (Να αξιοποιήσουν) αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή την διαμάχη της ονομασίας. Διότι πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτής της διαμάχης θα είχε πραγματικά θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Και για αυτό παρακολουθούμε τις συνομιλίες με μεγάλη προσοχή».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση πριν από τις προσεχείς Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η κυρία ‘Αντεμπαρ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να επιχειρήσει καμία εικασία, αλλά εκτιμά ότι είναι ένα ερώτημα που θα θέσει αύριο και ο κ. Μάας στον κ. Κοτζιά.

Μογκερίνι για Σκοπιανό: Υπάρχει πρόοδος, όμως τίποτα δεν είναι οριστικό

Αισιόδοξη για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, εντός των επόμενων εβδομάδων, εμφανίστηκε η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Ενημερώθηκα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα της ονομασίας, και πράγματι (τα νέα) είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί κάτι», ανέφερε η Φ. Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι είναι «αισιόδοξη» και μάλιστα ιδιαίτερα αισιόδοξη όταν πρόκειται για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

“Ας γίνουν όλα βήμα-βήμα”, ανέφερε η Φ. Μογκερίνι και πρόσθεσε ότι η ΕΕ ενθαρρύνει και θα στηρίξει μια ενδεχόμενη συμφωνία η οποία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί τις επόμενες “ημέρες” ή “εβδομάδες”. Μια ενδεχόμενη συμφωνία στο θέμα της ονομασίας, είπε η Φ. Μογκερίνι θα έχει δυναμική επίδραση όχι μόνο στις σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδας και πΓΔΜ), αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, στην Ευρώπη και στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Η Φ. Μογκερίνι είπε ότι το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ δημιουργούσε «επιπλοκές» για χρόνια και πρόσθεσε πως αν υπάρξει θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων σε ένα τόσο «σύνθετο ζήτημα», αυτό θα είναι παράδειγμα και για άλλους.

Συνεχίζοντας, η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ είπε πως σε περίπτωση που βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα πρέπει να αναγνωριστεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε σχέση με το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. Η ίδια υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, βασισμένη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο εσωτερικό της.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ και Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ