• Κουβέλης: Οι εντάσεις που δημιουργεί ο Ερντογάν δεν θα είναι μόνο προεκλογικού χαρακτήρα

  6:32 μμ, Τρίτη 08 Μάι 2018 6:32 μμ, Τρίτη 08 Μάι 2018

  Την πεποίθηση πως ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να ορίσει με σαφήνεια το συμμαχικό του πλαίσιο, καθώς κινείται ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, άλλα και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

  Ο Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, μεταξύ άλλων ανέφερε:

  Σε ερώτηση για το κατά πόσο η τουρκική προκλητικότητα έχει ορίζοντα τις εκλογές στην Τουρκία:

  Οι εντάσεις που δημιουργεί ο Ερντογάν δεν θα είναι μόνο προεκλογικού χαρακτήρα, δηλαδή ενταγμένες στην προεκλογική του τακτική. Ο Ερντογάν δημιουργεί όλα αυτά τα οποία καταγράφονται, δηλαδή όλη την κλιμάκωση, έστω στο επίπεδο της ρητορικής, προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία στο λεγόμενο πεδίο θεμάτων, που κατά την γνώμη του θα του επιτρέψουν διαπραγμάτευση, κυρίως για να μπορέσει να βρεθεί στο κρίσιμο σημείο που λέγεται κυπριακή ΑΟΖ. Θα τα συνεχίσει αυτά, ίσως με διαφορετική ένταση, γιατί θα κληθεί από την άλλη πλευρά να επιλέξει και το επίπεδο της εξωτερικής του πολιτικής.

  Είναι υποχρεωμένος αυτή την ώρα, να ορίσει με σαφήνεια - και κυρίως μετά τις εκλογές - ποιο θα είναι το συμμαχικό του πλαίσιο. Αυτή την ώρα κινείται ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, την Αμερική αλλά και την Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, έχει απέναντί του μια Ευρώπη, την οποία θυμήθηκε πριν από ένα μήνα περίπου. Είχε «λησμονήσει» τελείως τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Όλα αυτά καθιστούν ευάλωτη, όσο και εύθραυστη, την εξωτερική πολιτική του. Κατά συνέπεια στη βάση και των εξελίξεων θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να διαμορφώσει την εξωτερική πολιτική των συμμαχιών.

  Μην ξεχνάμε ότι είναι ανοιχτό το πρόβλημα του ενδεχομένου δημιουργίας κουρδικού κράτους, ζήτημα το οποίο έντονα απασχολεί τον Ερντογάν αλλά και το μέγιστο μέρος του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας. Έχουμε και εκδηλώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ που δείχνουν στον Ερντογάν ότι πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει. Για παράδειγμα, η επιλογή του να πάρει από τη Ρωσία τους S-400, διαμόρφωσε αμέσως αντίρροπες πολιτικές επιλογές στην Αμερική, έτσι ώστε να απειλείται ότι δεν θα μπορέσει να πάρει τα αεροσκάφη F-35, εάν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας. Μεταξύ της απειλής και της υλοποίησής της υπάρχει το στάδιο των ενδιάμεσων εξελίξεων. Το γεγονός όμως, ότι πιέζεται από τις ΗΠΑ ο Εντογνάν, αναφορικά με τις σχέσεις που θέλει να έχει με τη Ρωσία και μάλιστα σε ένα επίπεδο εξαιρετικά κρίσιμο, όπως αυτό των εξοπλισμών, είναι σημαντικό μέγεθος.

  Για την Απλή Αναλογική, το ενδεχόμενο εκλογών και την κατάτμηση της Β’ Αθήνας:

  Η κατάτμηση της Β’ Αθήνας έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Δυστυχώς σκοπιμότητες, θα έλεγα ιδιοτέλειες, δεν επέτρεψαν τα προηγούμενα χρόνια να γίνει. Η κατάτμηση οδηγεί στην αποδυνάμωση διασυνδέσεων, επιρροών, επιρροών και αρκετές φορές μη νομίμων. Ως προς το θέμα τη Απλής Αναλογικής: η Απλή Αναλογική έχει από μόνη της την αξία της. Αν δεν υπήρχε η Απλή Αναλογική θα έπρεπε να την εφεύρουμε, να την καθιερώσουμε, να την εφαρμόσουμε, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί αυτό επιτρέπει την γνήσια έκφραση των πραγματικών κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, υπηρετεί την ισότητα της ψήφου και βεβαίως οδηγεί στις αναγκαίες και χρήσιμες συνθέσεις.

  Για το αν θα υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες:

  Στη χώρα μας διαμορφώνονται δύο πόλοι. Ο ένας βαθύτατα συντηρητικός και από την άλλη ο προοδευτικός πόλος. Δεν μιλάω για δικομματισμό αλλά για την ύπαρξη δύο πόλων. Φαινόμενο που δεν καταγράφεται μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά συνέπεια, όσες δυνάμεις αναφέρονται στην Αριστερά, την Κεντροαριστερά, στο Κέντρο, στη σοσιαλδημοκρατία οφείλουν να αποκόψουν οποιοδήποτε στοιχείο τις συνδέει με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και να συμβάλλουν στο να υπάρξουν οι αναγκαίες συγκλίσεις. Η επόμενη μέρα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, με όλα τα στοιχεία που μπορεί να έχει στο επίπεδο της πολιτικής αυτονομίας της κυβέρνησης, πρέπει να οδηγήσει σε προοδευτικές συγκλίσεις, διότι ξανοίγεται ένα πεδίο εξαιρετικά σημαντικό, που χρειάζεται και τις συγκλίσεις των ευρύτερων προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων.

  Για τη στάση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά:

  Η κυρία Γεννηματά εκφράζοντας το Κίνημα Αλλαγής, αυτό το συμμαχικό σχήμα που έχει δημιουργηθεί, λίγες ημέρες πριν μίλησε για την ανάγκη προώθησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Είναι αντιφατικό σήμερα να ζητάει εκλογές, γιατί για να εκκινήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση προϋποθέτει την ύπαρξη Βουλής.

  Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πλέον χρήσιμο, το πλέον αναγκαίο και ωφέλιμο για τη χώρα και την κοινωνία είναι να εξαντλήσει τη συνταγματική πρόβλεψη για τετραετή θητεία της κυβέρνηση και αυτό επιλέγει να πράξει. Ερωτώ: είναι δυνατόν να πάει η χώρα σε εκλογές, να βρεθεί σε μια προεκλογική περίοδο χωρίς συντεταγμένη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, και να μιλάνε κάποιοι για την αναδιάρθρωση και τον ανακαθορισμό του δημόσιου χρέους με περικοπή ή ενδεχομένως με μεγέθυνση των χρονικών διαστημάτων καταβολής των δόσεων; Προφανώς όχι. Το αίτημα, η πρόταση για διενέργεια πρόωρων εκλογών δεν αναδεικνύει τη σπουδαιότητα των ζητημάτων, αντίθετα τα σπουδαία αυτά ζητήματα τα υποτάσσει στις σκοπιμότητες της αντιπολιτευτικής τους τακτικής και αυτό είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και της χώρας.

  Για το αν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των συντάξεων και του αφορολογήτου;

  Αυτή την ώρα εκείνο τα οποίο επιδιώκεται, αυτό που είναι ο σκοπός της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, να βγει η χώρα από το μνημόνια, να αποκτήσει το κατά το δυνατό μέγιστο μέρος της πολιτικής αυτονομίας, για να κάνει τους αναγκαίους χειρισμούς. Επομένως κάθε πράγμα στον καιρό του.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα