“Καμπανάκι” από τον Βίτσα: Ανησυχητική η τεράστια αύξηση στις αφίξεις προσφύγων μέσω Έβρου

Ανησυχητικά στοιχεία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας παρουσίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής,

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βίτσας, το 2018 και ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο της Βάρνας είχαμε αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών αλλά και νέους δρόμους εισόδου. Στα νησιά τον Απρίλιο είχαμε 2.168 νέες εισόδους, με το κύριο βάρος στη Λέσβο όπου υπήρξαν 1.189 είσοδοι. Μάλιστα ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι σήμερα καταγράφηκαν 206 νέες είσοδοι προσφύγων στη Λέσβο.

Συνολικά από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο οι νέες είσοδοι 7.594.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι το 2017 είχαμε κατά μέσο όρο 54 εισόδους την ημέρα, το πρώτο δίμηνο του 2018 62 με 66 εισόδους οι οποίες αυξήθηκαν μετά την Βάρνα σε 126 την ημέρα και τις τελευταίες μέρες οι είσοδοι αυξάνονται σε περίπου 200 .

“Έχουμε πια μια τάση αυξητική, με μια έννοια με ανησυχεί αλλά δεν με τρομάζει όσον αφορά τα νησιά γιατί ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε στα νησιά. Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι η τεράστια αύξηση από τον Έβρο. Στο χρονικό διάστημα που εισήλθαν 2.168 πρόσφυγες στα νησιά ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα εισήλθαν 2.700 από τον Έβρο. Σήμερα το πρωί στον Έβρο είχαμε 340 εισόδους” τόνισε ο κ. Βίτσας.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι έγιναν 4.784 μεταφορές ευάλωτων προσφύγων και ασυνόδευτων παιδιών που πήραν άσυλο στην ενδοχώρα, ενώ 112 ήταν οι επιστροφές με βάση την κοινή δήλωση ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας.

Ο κ. Βίτσας επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας μιας δομής τρανζίσιον που θα παίρνει τους πρόσφυγες από τον Έβρο, θα τους καταγράφει και μετά θα τους κατανέμει. Τόνισε ότι πρέπει να οργανωθεί μια συζήτηση με τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου για το επόμενο σχέδιο αντιμετώπισης, σημειώνοντας πως το υπουργείο έχει τέτοιο σχέδιο αλλά δεν το καταθέτει στη Βουλή γιατί “έχουμε αντιπάλους και οι αντίπαλοι μας είναι οι διακινητές και άλλες πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδος”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ