Στο Βουκουρέστι ο Τσίπρας: Ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αναζητούν Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Συντονισμό ενόψει της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στη Σόφια αναζητούν Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία στην τετραμερή που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία θέλουν να στηρίξουν εμπράκτως την προοπτική ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, αλλά και ευρύτερα των άλλων 5 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, Κόσσοβο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία).

Η ευρωπαϊκή προοπτική όλων αυτών των χωρών θεωρείται μονόδρομος για να βγει η περιοχή οριστικά από τον κίνδυνο ανάφλεξης, αλλά και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές, η διάσκεψη της Σόφιας θα πραγματοποιηθεί ύστερα από πρόταση Τσίπρα που έχει υιοθετήσει η Βουλγαρία, η οποία αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Προφανώς, για να προχωρήσει πορεία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστούν όλα τα διμερή θέματα που έχουν αυτές οι χώρες μεταξύ τους, αλλά και με τις ήδη ενταγμένες χώρες, όπως για παράδειγμα το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι τέσσερις ηγέτες σήμερα θα συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις αναλυτικότερα για ειδικά θέματα, μεταξύ των οποίων η ΠΓΔΜ και το Κόσοβο.

Τέλος, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, την ατζέντα τις τετραμερούς θα βρεθούν ακόμη θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως οι υποδομές, οι μεταφορές και η ενέργεια.

Στο Βουκουρέστι ο Τσίπρας

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται το απόγευμα στο Βουκουρέστι για να λάβει μέρος στην Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής.

Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει αναλυτικά ως εξής:

16:50-16:55 Αφίξεις των Ηγετών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας, και υποδοχή τους από την Πρωθυπουργό της Ρουμανίας

17:15-18:15 Τετραμερής συνάντηση των Ηγετών

18:20-18:50 Κοινές δηλώσεις των Ηγετών προς τα ΜΜΕ

18:55-19:00 Οικογενειακή φωτογραφία

19:30-21:00 Επίσημο δείπνο

Σημείωση: Αθήνα και Βουκουρέστι βρίσκονται στην ίδια ζώνη ώρας

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ