• Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις στο θέμα των συνόρων

  1:48 μμ, Τετάρτη 18 Απρ 2018 1:48 μμ, Τετάρτη 18 Απρ 2018

  Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αναφορικά με τον σεβασμό των συνόρων έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι "θέλουμε να έχουμε πάντοτε τις καλύτερες σχέσεις, ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά τούτο προϋποθέτει σεβασμό των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ελλάδας και σε αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις".

  Υποδεχόμενος τον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας, Juri Luik στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι "ο μη σεβασμός των συνόρων αυτών, καθ’οιονδήποτε τρόπο, συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο για την πορεία της ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

  "Αυτά τα σύνορα, είμαστε διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι να τα διαφυλάξουμε. Και καθιστούμε σαφές ότι καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο σαφώς και δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις. Ο σεβασμός τους δε, πέραν του ότι είναι ένας σεβασμός τον οποίο εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να γίνεται αντιληπτός και κατανοητός κι από τον καθένα, αλλά κυρίως από τα κράτη τα οποία θέλουν γίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης" σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα όσα ειπώθηκαν την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας, ότι "συμφωνούμε οι δύο χώρες μας να εργασθούν από κοινού, ώστε ο πυλώνας της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστεί μια πραγματικότητα".

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι "ο πυλώνας αυτός πρέπει να καταστεί ενεργός για πολλούς λόγους. Τόσο για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προστασία των κρατών-μελών, όσο και για να φέρει σε πέρας η Ευρωπαϊκή Ένωση τον διεθνή ρόλο, τον οποίο οφείλει να διαδραματίσει".

  Όπως ανέφερε, "τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι απούσα από όλη αυτήν την σύγκρουση η οποία δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα για την ειρήνη στον κόσμο, και πολύ περισσότερο για την περιοχή μας. Άρα έχουμε χρέος σε αυτόν τον τομέα να εργασθούμε από κοινού για αυτόν τον πυλώνα και, επιπλέον, για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

  Απευθυνόμενος στον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας, Juri Luik, υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του τονίζει τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Εσθονία και τον συνεχάρη για την ενεργό και συνεπή συμμετοχή της χώρας του, στις δυνάμεις η Frontex.

  Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, επισήμανε το άριστο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας, αλλά και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα του και ιδίως αναφορικά με τη Ρωσία.

  Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα