Κουρουμπλής από Δελφούς: Η εφοπλιστική οικογένεια πρέπει να στηρίζει περισσότερο την Ελλάδα

«Η Ναυτιλία είναι ένας κρίσιμος τομέας της οικονομίας που συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη και την Εθνική οικονομία» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς.

Τόνισε ότι η ακτοπλοΐα είναι ένα κομμάτι που σχετίζεται με την ανάπτυξη και ότι η Ελλάδα διαθέτει 110 νησιά, το μεγαλύτερο αριθμό κατοικημένων νησιών στην Ευρώπη. «Στόχος του υπουργείου είναι η συνεχής αναβάθμιση της σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και η αναβάθμιση των πλοίων. Στόχος μας είναι επίσης ο περιορισμός του αποκλεισμού των κατοίκων των νησιών», είπε.

Το υπουργείο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κάνει μία μελέτη για την υλοποίηση του «Μεταφορικού ισοδύναμου», η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο έτος.

«Οι Έλληνες εφοπλιστές άντεξαν την κρίση της ναυλαγοράς με επιτυχία και μάλιστα παρά τα προβλήματα και με τη στήριξη της κυβέρνησης παραμένουν στις πρώτες θέσεις διεθνώς στην πρωτοπόρο ναυτιλία. Ο Πειραιάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αναπτυσσόμενα λιμάνια του κόσμου και σε δύο χρόνια μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα στα 20 πρώτα παγκοσμίως. Σήμερα στον Πειραιά είναι εγκατεστημένες 305 ναυτιλιακές και ναυλομεσιτικές εταιρίες. Ο χώρος της Ναυτιλίας συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας και προσφέρει πολλά οικονομικά και εμπορικά πλεονεκτήματα. Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες για την αύξηση του ΑΕΠ μεσώ της αύξησης του στόλου με ελληνική σημαία. Η ελληνική εφοπλιστική οικογένεια πρέπει να στηρίζει περισσότερο την Ελλάδα και θεωρώ ότι ο πατριωτισμός των εφοπλιστών θα λειτουργήσει θετικά».

Για την εκπαίδευση του κλάδου, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα σύστημα σε κατάρρευση που εδώ και 3 χρόνια προσπαθεί να αναδιοργανώσει. «Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει μία καλύτερη θέση στον τομέα αυτό, να αποκαταστήσει τη φήμη του Έλληνα καπετάνιου και μηχανικού και να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσής του. Για το λόγο αυτό θα καταθέσει τροπολογία για την αύξηση των εκπαιδευτικών στις σχολές της, θα επιδιώξει τη δημιουργία περισσότερων σχολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη διασύνδεσή τους με τις υπάρχουσες σχολές», δήλωσε ο υπουργός.

Για τον τομέα της κρουαζιέρας και των σκαφών αναψυχής είπε ότι το υπουργείο έχει εξαιρετικές σχέσεις και είναι ένας τομέας που συνεισφέρει πολλά και στον τουρισμό.

Τέλος, ο υπουργός παρότρυνε τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η ανεργία, να μην παραιτούνται από την προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο. «Τα σημαντικά πράγματα στη ζωή δεν χαρίζονται σε κανένα αλλά κερδίζονται από αυτούς που διεκδικούν και απαιτούν».Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ