Τσίπρας: Εξαιρετικά επικίνδυνο το περιστατικό στα Ίμια – Υπάρχουν και όρια – Το μήνυμα του Πρωθυπουργού σε Τουρκία και Σκόπια – ΒΙΝΤΕΟ

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία για τις αυξανόμενες αεροναυτικές προκλήσεις στο Αιγαίο κατά το περασμένο έτος, αλλά και τους «τσαμπουκάδες» στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε το πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια ως «απάραδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο».

«Είχα την ευκαιρία μέσα στη Σύνοδο να ενημερώσω τους εταίρους μας για την αυξημένη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, τόνισα ότι ως ΕΕ έφθασε η ώρα να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα», επισήμανε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ρέπει να μάθει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Η προστασία των δικαιωμάτων των κρατών-μελών θα πρέπει να είναι μία «κόκκινη γραμμή» για την Ε.Ε.. Η στήριξη που λάβαμε ήταν ουσιαστική. Η στήριξη που λάβαμε ήταν ουσιαστική. Ήδη προέβη σε σχετική δήλωση ο Ντόναλντ Τουσκ».

«Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπογράμμισε: «Προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά. Είμαστε εδώ για να κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια».

Όσον αφορά στη συζήτηση που έγινε με τους εταίρους για το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Ως προς το ονοματολογικό επανέλαβα ότι η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη και σταθερή επίλυση των θεμάτων με την ΠΓΔΜ. Δηλαδή τη χρήση ενός ονόματος που θα χρησιμοποιείται για εσωτερική και εξωτερική χρήση» ξεκαθαρίζοντας, πάντως, προς απάντηση στα όσα δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ ότι είναι «αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια».

«Δεν βιαζόμαστε, δεν πιεζόμαστε. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Πρέπει να δοθεί λύση, για αυτό πήρα την πρωτοβουλία να συναντήσω τον ομόλογό μου στο Νταβός να ξεκινήσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο», υπογράμμισε και επισήμανε: «Στόχος να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Για εμάς θα είναι θετικό. Για τη γειτονική χώρα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας».

Όσο για την πρόσφατη επίσκεψη Ζάεφ στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν περνά από την Άγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας». Σε ό,τι αφορά στη συναίνεση που απαιτείται εντός Ελλάδας για τη λύση του θέματος των Σκοπίων, ο Πρωθυπουργός είπε: «Αν φθάσουμε σε λύση, η οποία θα κρίνουμε ότι είναι σταθερή, βιώσιμη, που μπορεί να έχει προοπτική, θα επιδιώξουμε τη συναίνεση τόσο με τον κυβερνητικό μας εταίρο όσο και με τα υπόλοιπα κόμματα…».

Δείτε το βίντεο από την κρατική τηλεόραση:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ