Ξεκάθαρο μήνυμα Τουσκ για τους τσαμπουκάδες στην ΑΟΖ της Κύπρου: Καλώ επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων μπήκε δυνατά στο κάδρο των συζητήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

“Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μας ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο” ανέφερε μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: “Εκ μέρους όλων των ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου” είπε τέλος ο κύριος Τουσκ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ