Τσίπρας: Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα – Ζάεφ: Αλλάζουμε ονομασία σε αεροδρόμιο και εθνική οδό-Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις – ΒΙΝΤΕΟ

Μαραθώνια ήταν η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Νταβός. Μετά τη συνάντηση κορυφής που διήρκησε περίπου τρεις ώρες, συνέχισαν τις συνομιλίες τους για το Σκοπιανό, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Τι δήλωσαν οι δύο Πρωθυπουργοί μετά τη συνάντησή τους

Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας .

Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια, είπε ο κ. Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ.

“Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

“Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει τις ονομασίες στο αεροδρόμιο των Σκοπίων “Μέγας Αλέξανδρος” και της εθνικής οδού.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να δημιουργήσουμε μια γειτονιά σε όλα τα Βαλκάνια ευημερούσα. Μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού για να εξυπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτική για την προοπτική μας ως προς την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας”, επισήμανε ο κ. Ζάεφ.

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας , με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» τόνισε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών», σημείωσε.

«Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι υπό τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς» προσέθεσε ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε πως «οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για όλες τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη».

Σε Ελλάδα και Σκοπια ο Νίμιτς

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.

O διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ