Τσίπρας: Πρέπει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα – ΒΙΝΤΕΟ

Η πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας κατοχυρώνει τον ρόλο των τριών χωρών ως πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

“Πιστεύω ότι σήμερα εγκαινιάζουμε μία εξαιρετική πρωτοβουλία, σε μία περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η τριμερής αυτή συνεργασία θέλουμε να έχει στρατηγική προοπτική και για αυτό πρέπει να βασίζεται και βασίζεται σε γερά θεμέλια. Πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία. Δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας, πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε. Δεύτερον, διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή” σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος εξυπηρέτησης ανάλογων αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

“Η Ιορδανία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί σχεδόν 1.500.000 πρόσφυγες, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος σηκώνουν το βάρος ως χώρες πρώτης γραμμής στα σύνορα τα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σηκώνουν το βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης” σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Τσίπρας δήλωσε: “υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα”.

Όσον αφορά την Τουρκία, σημείωσε πως “θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος, μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη”.

“Σήμερα εγκαινιάζουμε μία συνεργασία με σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας σε ότι αφορά τις σχέσεις των χωρών μας, αλλά και τον ευρύτερο ρόλο και τη δυναμική που μπορεί να έχει αυτή η συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή. Μία δυναμική που μπορεί να έχει ουσιαστική επίδραση όχι μόνο μεταξύ των χωρών μας αλλά να παίξει και ένα ρόλο καταλύτη για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και γιατί όχι ρόλο καταλύτη και για την επίλυση σημαντικών κρίσεων που βασανίζουν αυτή την περιοχή για πολλές δεκαετίες” πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ