Εξοργισμένος ο Δήμαρχος Λέσβου με τον Μουζάλα για τη Μόρια – Τι απαντά ο υπουργός

“Ο κ. Υπουργός (Γιάννης Μουζάλας) είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάσταση του Κ.Υ.Τ Μόριας, για το ότι κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για το ότι οι κοινωνίες των νησιών συνεχίζουν να σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος” αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός σχετικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Der Spiegel ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής όπου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα στη Μόρια.

Όπως αναφέρει στη δήλωση του “στη συνέντευξή του κ. Μουζάλα στο “Spiegel Online”, o αρμόδιος για το μεταναστευτικό ζήτημα Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επιρρίπτει ευθύνες στον αναρμόδιο για το μεταναστευτικό Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό.

Δυστυχώς ο κ. Μουζάλας, αντί να μεταφέρει ένα μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στα άδεια κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και να αποσυμφορήσει τα νησιά, συνεχίζει να επιμένει στον εκβιασμό των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας, επιρρίπτοντας μάλιστα σε άλλους ευθύνες που είναι αποκλειστικά δικές του”.

Σε άλλο σημείο ο Δήμαρχος Λέσβου υποστηρίζει πως “ο κ. Υπουργός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάσταση του Κ.Υ.Τ Μόριας, για το ότι κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για το ότι οι κοινωνίες των νησιών συνεχίζουν να σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος” και συμπληρωνει “αντί λοιπόν να παίζει ανεπιτυχώς το παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών, ας πράξει το αυτονόητο και αυτό που σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες έχουν ζητήσει”.

Την ιδία ώρα ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που σχολιάζει τη δήλωση του Σπύρου Γαληνού, λέγοντας πως “ο δήμαρχος ξέρει, αλλά επιλέγει να αποκρύπτει από τους πολίτες της Λέσβου την αλήθεια”

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

“Ο δήμαρχος ξέρει, αλλά επιλέγει να αποκρύπτει από τους πολίτες της Λέσβου την αλήθεια

Ο δήμαρχος γνωρίζει και οι πολίτες βλέπουν ότι πραγματοποιούνται συνεχώς μετακινήσεις ευπαθών ομάδων και ασυνόδευτων ανηλίκων από το ΚΥΤ Μόριας, όπως και των υπολοίπων ΚΥΤ των νησιών στην ενδοχώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από 9 Οκτωβρίου μέχρι 27 Νοεμβρίου 2017 έχουν μεταφερθεί 3.515 ωφελούμενοι.

Ο δήμαρχος γνωρίζει ότι η διαδικασία των μεταφορών χρειάζεται χρόνο προετοιμασίας και υλοποίησης. Είναι ενήμερος για το χρονοδιάγραμμα και τον αριθμό των μεταφορών που προγραμματίζονται.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας η οποία –φαίνεται- ότι δεν ενδιαφέρει τον κ. Γαληνό, όπως και οι επιπτώσεις που θα επιφέρει η κατάρρευση της στον τόπο του.

Τονίζουμε, όπως κάναμε και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Δήμαρχο ότι κινήσεις που αποτρέπουν την βελτίωση των συνθηκών στις δομές φιλοξενίας δεν θα γίνουν δεκτές από την ελληνική πολιτεία. Γι’ αυτό, δεν θα δεχθούμε την παρεμπόδιση τοποθέτησης οικίσκων σε αντικατάσταση σκηνών εντός της Μόριας, όπως απειληθήκαμε στην πρόσφατη συνάντηση μας.

Τονίζουμε ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν οι υποδομές, ώστε, αφενός να διευκολυνθούν οι επιστροφές στην Τουρκία, αφετέρου να τονιστεί το αίσθημα ασφάλειας στο νησί και καλούμε τον Δήμαρχο να πάρει θέση επ’ αυτού.

Τέλος, τονίζουμε ότι άλλοι είναι αυτοί που θέλουν οι συνθήκες να είναι κακές στα ΚΥΤ, ώστε να μπορούν να εκβιάσουν. Οι ευθύνες όλων μας είναι δεδομένες και κατανεμημένες”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ