• Στις προσωπικότητες του 2018 από το Politico ο Τσακαλώτος

  10:48 πμ, Πέμπτη 07 Δεκ 2017 10:48 πμ, Πέμπτη 07 Δεκ 2017

  Bρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

  Στην 20η από τις 28 θέσεις, της λίστας του Politico με τις πλέον επιδραστικές προσωπικότητες του 2018, βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως ο βασικός παράγοντας που θα έχει συντελέσει στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.

  Η λίστα ανακοινώθηκε χθες βράδυ σε "γκαλά" που διοργάνωσε η κοινοτική έκδοση του εντύπου, όπου δόθηκε και η εξήγηση.

  Αναλυτικά το Politico αναφέρει για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο:

  "Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την τρίτη διάσωσή της τον Αύγουστο όπως είχε προγραμματιστεί, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αξίζει μεγάλο μέρος της πίστωσης. Όχι ότι πολλοί Έλληνες είναι πιθανό να τον ευχαριστήσουν. 'Δεν θα δείτε πολλά χαρούμενα πρόσωπα στην Αθήνα', λέει ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομίτης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις που επέφερε ο Τσακαλώτος και ο προϊστάμενος του Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπληξαν βαθιά την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση έχει μειώσει τις συντάξεις, έχει αυξήσει τους φόρους και έχει μειώσει τον δημόσιο τομέα. Περισσότερο από το 20% του πληθυσμού είναι εκτός εργασίας. 'Όταν ήρθε η ώθηση, κατέστη δυνατή η αποτροπή των ιδεολογικών προκαταλήψεών του', δήλωσε ο Γιάννης Παλαιολόγος, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας που έχει γράψει εκτενώς για την κρίση. 'Δεν είναι κάποιος που θα θέσει την πολιτική πάνω από τα συμφέροντα της χώρας'.

  Το Politico συνεχίζει: 'Όταν ο Τσακαλώτος ανέλαβε τη θέση του το καλοκαίρι του 2015, λίγοι περίμεναν μεγάλα πράγματα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο περιζήτητος προκάτοχός του, έφερε την Ελλάδα στο χείλος του οικονομικού Αρμαγεδδών, ανταγωνίζοντας τους πιστωτές της Αθήνας με μια στάση διαβόητης περίθαλψης προς τις υποχρεώσεις της διάσωσης. Η Ευρώπη είχε λίγη εμπιστοσύνη ότι ο Τσακαλώτος, ένας άλλος οικονομολόγος με αριστερές απόψεις, θα ήταν πολύ διαφορετικός. Ανησυχώντας για την αγωνία της Αθήνας, η Γερμανία έσπευσε να στείλει ένα σχέδιο για να δώσει στην Ελλάδα ένα 'χρονοδιάγραμμα' από την ευρωζώνη, αποτέλεσμα που σχεδόν σίγουρα θα είχε ως αποτέλεσμα ένα μόνιμο 'Grexit'.

  Ο Τσακαλώτος, ο 8ος Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέπληξε πολλούς συμφωνώντας για ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ. 'Το μυστικό του: να πείσει τους συναδέλφους του στην Ευρωομάδα ότι παρά το κομμουνιστικό παρελθόν του, δεν ενδιαφερόταν να είναι ένα άλλο λαϊκίστικο poster-boy'.

  Το Politico αναφέρει δε ότι είναι επίγονος μιας εξέχουσας ελληνικής οικογένειας που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, καθώς ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, ήταν ένας από τους στρατηγούς που οδήγησε τις κυβερνητικές δυνάμεις στη νίκη εναντίον των κομμουνιστών το 1949. 'Αντί να αγκαλιάσει αυτή την κληρονομιά, ο Τσακαλώτος το απέρριψε, πεπεισμένος ότι η λάθος πλευρά είχε κερδίσει'.

  Σημειώνει δε ότι είναι 'ο γιος ενός Έλληνα μηχανικού που εργάστηκε στον ναυτιλιακό κλάδο, ο Τσακαλώτος έφυγε από την Ελλάδα στην ηλικία των πέντε ετών για το Ηνωμένο Βασίλειο και εκπαίδευσε σε ένα αγγλικό δημόσιο σχολείο και στην Οξφόρδη'.

  Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί ως ακαδημαϊκός και σύντομα συμμετείχε στην αριστερή πολιτική.

  Αναφέρει ότι 'ακόμη και ο περίφημος κυρίαρχος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, θερμαίνεται στον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος πρόσφατα περιέγραψε τον Τσακάλωτο ως «άριστο υπουργό οικονομικών» και αριστοτεχνικό διαπραγματευτή'.

  Κατά το Politico οι επόμενες εκλογές δεν προγραμματίζονται μέχρι τo φθινόπωρο του 2019. 'Το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακάμψει εξαρτάται εν μέρει από το εάν ο Τσακαλώτος μπορεί να εξαργυρώσει τη διπλωματική πίστη του και να βοηθήσει την Ευρώπη να χορηγήσει στην Ελλάδα κάποιο είδος ελάφρυνσης του χρέους κατά τη λήξη της διάσωσης'.

  'Η Ελλάδα μπορεί να είναι υπεύθυνη για πολλά από τα προβλήματά της, υποστηρίζει, αλλά οι δυνάμεις που την οδήγησαν στο χείλος είναι βαθιά ριζωμένες στην αρχιτεκτονική της ΕΕ, μια πραγματικότητα που λέει ότι η Ευρώπη έχει ξυπνήσει σιγά-σιγά', αναφέρει το περιοδικό.

  'Πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες που αποτελούν τον κύριο λόγο της κρίσης ... καθώς και για την γενική άποψη ότι η ευρωζώνη και η ΕΕ δεν λύνουν τα προβλήματα', ανέφερε πρόσφατα σε μια συνέντευξη. Αν μπορεί να φέρει τους άλλους σε αυτή την οπτική - και αν η οικονομία, η οποία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι, παραμένει σε καλό δρόμο - ο Τσακαλώτος μπορεί να πάει πολύ πιο μακριά από ό, τι κάποιος ποντάρει όταν αναλαμβάνει.

  Πηγή: Real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα