Σύγκρουση στη Βουλή με φόντο το κοινωνικό μέρισμα και τις φονικές πλημμύρες – ΒΙΝΤΕΟ

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα. Υπέρ ψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός από τη Χρυσή Αυγή. Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές που συντελέστηκαν τους 3 τελευταίους μήνες. Την τροπολογία ψήφισαν όλα τα κόμματα ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Ωστόσο, για ακόμη μια φορά η συζήτηση εξελίχθηκε σε σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με φόντο τόσο τη διανομή του μερίσματος, όσο και τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική που κόστισαν τη ζωή σε 20 ανθρώπους και αγνοούνται άλλοι δύο.

Όσον αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των αδύναμων και απέκρουσε την κριτική της Αντιπολίτευσης για την υπερφορολόγηση. Σχετικά με την τραγωδία στη Δυτική Αττική, ο πρωθυπουργός εξέφρασε για άλλη μια φορά τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ έκανε λόγο για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Έντονα ήταν τα “πυρά” που δέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από την αντιπολίτευση με τα περισσότερα κόμματα όσον αφορά στο μέρισμα να μιλούν για πλεόνασμα λόγω της υπερφορολόγησης και όχι από πραγματική ανάπτυξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι η “κυβέρνηση έχει φτωχοποιήσει τη χώρα”. Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι “με τα λάφυρα της φορολογίας προσπαθούν να δώσουν αντίδωρο”, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για “ματωμένα πλεονάσματα”. Παράλληλα ζήτησε οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές στη Μάνδρα να στηριχθούν “συγκεκριμένα και πρακτικά”.

“Ναι” στο κοινωνικό μέρισμα είπε ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αλλά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν έκανε έργα προκειμένου να αποφευχθούν τραγικά περιστατικά όπως εκείνα στη Μάνδρα.

Κόντρα υπήρξε ανάμεσα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για “σκάνδαλα Καμμένου”, με τον υπουργό να απαντά σε έντονο ύφος, αφήνοντας αιχμές και για την εμπλοκή της συζύγου του κ. Μητσοτάκη στα Paradise Papers.

Τσίπρας: Κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει ενίσχυση 500 ευρώ

Η απόφαση της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα αποδεικνύει την κοινωνική μεροληψία του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των αδυνάμων, είπε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κοινωνικό μέρισμα ως κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης και είπε ότι αυτή έγινε δυνατή, επειδή η οικονομία αναπτύσσεται και το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει φέτος κατά πολύ τον στόχο.

«Πολλοί θα πουν πάλι ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα. Αλλά, αν είναι τέχνασμα θα το πουν οι πολίτες που θα ωφεληθούν από την πρωτοβουλία αυτή”, είπε και συμπλήρωσε: “Καταλαβαίνω βέβαια ότι κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν ποτέ τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους μια ενίσχυση 500, 700 ή 900 ευρώ. Ίσως τόσο για αυτούς να στοιχίζουν μόνο τα χαρτόσημα για τις offshore που διατηρούν στις παραδείσιες νήσους.”

Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο κ. Τσίπρας, μέσα και από την ανάκαμψη της οικονομίας, είναι να αποκαταστήσει σταδιακά τις συνέπειες της λιτότητας στα χρόνια της κρίσης.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ελληνική οικονομία θα έχει φέτος ανάπτυξη περίπου 2% και ότι η χώρα θα είναι σε θέση τον Αύγουστο του 2018 να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών που έχει καταβάλει, με την έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική εποπτεία.

Απαντώντας στη σταθερή κριτική της αντιπολίτευσης για υπερφορολόγηση της οικονομίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι ορισμένοι θέλουν να ξεχάσουμε ότι ως κυβέρνηση από το 2010 έως το 2015 επέβαλαν μέτρα 65 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 30 δισ. ευρώ αφορούσαν φόρους. Και σημείωσε ότι την περίοδο εκείνη επιβλήθηκαν ο ΕΝΦΙΑ και η Εισφορά Αλληλεγγύης.

«Εσείς με 30 δισ. ευρώ φόρους, γιατί δεν είχατε πλεόνασμα, γιατί δεν είχατε υπεραπόδοση», ρώτησε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι η ύφεση έφθανε στο 7% και υπήρχε συμφωνία για πλεονάσματα 4% και 4,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις αιτιάσεις για το πώς προέκυψε το πλεόνασμα. Τα φιλικά σας μέσα ενημέρωσης, είπε, απευθυνόμενος στα έδρανα της Ν.Δ., λένε ότι περικόψαμε τις δαπάνες για την Υγεία, όταν εμείς ανοίξαμε νοσοκομεία και κάναμε προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Μας λέτε, πρόσθεσε, για στάση πληρωμών και για τη μη απόδοση συντάξεων και εφάπαξ, όταν έχουμε προχωρήσει στην έκδοση 321.000 συντάξεων και για πρώτη φορά μειώνεται το απόθεμα που είχε σωρευθεί.

Το πλεόνασμα δεν φτιάχνεται με τερτίπια, τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε στην αντιπολίτευση ότι «καταντάτε γραφικοί». Στάθηκε στο θέμα της αποκάλυψης εισοδημάτων με τον νόμο της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι έχουν δηλωθεί 6,6 δισ. ευρώ και έχουν βεβαιωθεί φόροι 598 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί 208 εκατ. ευρώ, τα οποία πήγαν στο κοινωνικό μέρισμα. Αυτά τα 208 εκατ. ευρώ, είπε, δεν θα είχαν βρεθεί από εσάς, γιατί θεωρείτε τη φοροδιαφυγή και νόμιμη και ηθική.

Αναφερόμενος στην υπόσχεση της Ν.Δ. ότι θα μειώσει ως κυβέρνηση τη φορολογία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει την υποχρέωση ναν πει πώς θα γινόταν αυτό. Αν η Ν.Δ. το επιχειρούσε αυτό, πρόσθεσε, θα εξαπέλυε ένα παγκρόμ μείωσης δαπανών, που είναι εντελώς ανελαστικές, όπως αυτές για την Υγεία, την Παιδεία και για μισθούς και συντάξεις.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση πήρε πολλά από τη μία τσέπη για να δώσει ελάχιστα στην άλλη

Η N.Δ. θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για το κοινωνικό μέρισμα, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ανάγκη και την ελάχιστη βοήθεια, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε, παράλληλα, ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι να διεκδικεί χαμηλότερο πλεόνασμα, ώστε να δημιουργούνται συνθήκες για ανάπτυξη της οικονομίας, και όχι να πανηγυρίζει όταν υπάρχει υπέρβασή του.

Η κυβέρνηση, είπε, πήρε πολλά από τη μια τσέπη για να δώσει ελάχιστα στην άλλη. Υπερφορολογεί, πρόσθεσε, τη μία πλευρά και φτωχοποιεί την άλλη, καθώς δεν μπορεί να επιτύχει ούτε αναδιανομή του εισοδήματος.

Το σύνολο των μέτρων που έλαβε η σημερινή κυβέρνηση – μαζί με τη νέα περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου το 2019 και το 2020 – φθάνει τα 14,5 δισ. ευρώ, είπε, και η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν επιτυχία ότι επέστρεψε 650 εκατ. πέρυσι και 720 εκατ. ευρώ φέτος.

Ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα ενός συνταξιούχου 72 ετών με σημερινή σύνταξη 620 ευρώ. «Επί των ημερών σας», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο συνταξιούχος αυτός έχασε 190 ευρώ τον μήνα από το ΕΚΑΣ και την αύξηση των εισφορών, προσθέτοντας ότι τώρα η κυβέρνηση του δίνει πίσω ένα εφάπαξ βοήθημα.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αύξησε τους έμμεσους φόρους, που είναι οι κοινωνικά πιο άδικοι, και δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ. Την κατηγόρησε, επίσης, ότι λέει ψέματα σχετικά με το ύψος του μερίσματος και το πώς προέκυψε αυτό. «Όπως ήρθατε με ψέματα στην εξουσία, έτσι συνεχίζετε να ασκείτε την εξουσία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι είναι ψέμα πώς το πλεόνασμα που θα διανείμει η κυβέρνηση είναι 1,4 δισ. ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι ανέρχεται σε 720 εκατ. ευρώ, είπε, καθώς το υπόλοιπο ποσό αφορά χρήματα που θα δοθούν για την υλοποίηση δικαστικής απόφασης σχετικά με λάθος εφαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και ενίσχυση της ΔΕΗ.

Ψέμα, είπε, ότι είναι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως το υπερπλεόνασμα προέρχεται από την ανάπτυξη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα αναθεωρούνται προς τα κάτω σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αναθεωρούνται προς τα πάνω.

Ψέμα χαρακτήρισε και τον ισχυρισμό ότι η υπέρβαση του πλεονάσματος προέκυψε από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Η κυβέρνηση, είπε, είχε υποσχεθεί έσοδα 3 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και εισέπραξε λίγο πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Η αλήθεια, πρόσθεσε, είναι ότι η υπεραπόδοση οφείλεται στη στεγνή υπερφορολόγηση.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η υπέρβαση του πλεονάσματος οφείλεται στους εξής παράγοντες:

-Στην ανελέητη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση

– Στις κατασχέσεις καταθέσεων σε 1 εκατ. πολίτες, ενώ κινδυνεύουν άλλοι 700 χιλιάδες πολίτες

– Στη διεύρυνση της εσωτερικής στάσης πληρωμών

– Στην τεράστια καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων, καθώς εκκρεμούν περίπου 300.000 συντάξεις και

– Στην αναστολή των επενδυτικών δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη.

Έντονη αντίδραση από Τσακαλώτο

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Μας κατηγορείτε ότι ο λόγος μας είναι τοξικός. Εσείς νομίζετε πως ο δικός σας ήταν τριανταφυλλένιος αποκαλώντας μας ψεύτες συνεχώς;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:

«Αν θέλετε να μην είναι τοξικός ο λόγος μας, γιατί δεν είστε ενημερωμένος για το θέμα της συζήτησης;».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει υπεραπόδοση χωρίς πληρωμή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Εξηγήσαμε στις Επιτροπές πόσα χρήματα πήραμε από τον ΕΦΚΑ, πόσα από την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων, εξηγήσαμε ότι το ΔΝΤ πάντα υποτιμά την απόδοση των μέτρων. Αυτά ο κ. Σταϊκούρας τα γνωρίζει, θα έπρεπε να σας έχει ενημερώσει».

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε για άλλη μια φορά από τον κ. Μητσοτάκη να διευκρινίσει πού θα βρει τα χρήματα για τη μείωση των φόρων που υπόσχεται.

«Θα κόψετε από την Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλεια; Αντί να ειρωνεύεστε, πείτε μας τι πρόγραμμα έχετε. Διαφορετικά σας επιστρέφω τον λαϊκισμό και το ψέμα» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Γεννηματά: Από την υπερφορολόγηση και όχι από την ανάπτυξη πληρώνουμε

Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ότι οι χθεσινές εκλογές στη Κεντροαριστερά « είναι η πρώτη οργανωμένη κοινωνική αντίδραση και αντίσταση στον κατήφορο της Κυβέρνησης και στις συντηρητικές πολιτικές. Σήμερα είναι μια άλλη μέρα για μας. Από σήμερα με ενωμένες τις δυνάμεις μας, δημιουργούμε το νέο ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς, θα αλλάξει ριζικά την πορεία της χώρας. Για να επιστρέψει η ελπίδα στην Ελλάδα, η αξιοπρέπεια στον Έλληνα και την Ελληνίδα».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που εξελέγη στην ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα τόνισε ότι «η Κυβέρνηση εξοντώνει, όπως ομολόγησαν και οι ίδιοι οι υπουργοί της, με σκληρή φορολογία, την μεσαία τάξη, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τους φτωχούς δήθεν, εφαρμόζοντας οικονομική πολιτική που φτωχοποιεί όλους τους Έλληνες».

«Από την υπερφορολόγηση και όχι από την ανάπτυξη πληρώνουμε», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Ενδεικτικό της αντίληψής τους είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί εύπορη, μια οικογένεια με παιδιά με συνολικό μηνιαίο εισόδημα 1.285 ευρώ μικτά, δηλαδή οριακά στα 1.000 ευρώ τον μήνα καθαρά. Αυτοί είναι έχοντες και κατέχοντες κατά τον κ. Τσίπρα. Με τα λάφυρα της φορολογίας προσπαθούν να δώσουν αντίδωρο. Προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών. Έκοψε το ΕΚΑΣ, το επίδομα θέρμανσης, τα κοινωνικά επιδόματα, τις συντάξεις χηρείας, την ενίσχυση των Δημόσιων Νοσοκομείων. Είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που έκοψε τις συντάξεις. Χτύπησε ανελέητα και τους οικονομικά ασθενέστερους».

«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής στην χώρα. Θα μου πείτε είναι κακό να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα; Όχι. Υπό ένα όμως απαράβατο όρο. Να μην είναι αποτελέσματα εξοντωτικών μέτρων λιτότητας και κοινωνικής αναλγησίας. Να πρόκειται για το υγιές πλεόνασμα της ανάπτυξης. Πλεόνασμα που πρέπει να μοιράζεται δίκαια σε όλους. Εμείς αυτό πιστεύουμε. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει πράξη ο κ. Τσίπρας και δεν καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας τη κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το μέρισμα για να καλύψει ζημιές στη ΔΕΗ, 360 εκ. ευρώ. «Σε αδιέξοδο και σε χρεοκοπία οδηγεί η Κυβέρνηση τη ΔΕΗ. Είναι προκλητικό να παρουσιάζεται αυτό με το φερετζέ της ενίσχυσης δήθεν αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών. Ακόμη πιο προκλητικό είναι να εμφανίζεται ως δήθεν παροχή στους συνταξιούχους, η εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων. Τα 315 εκ. ευρώ που τους δίνει, τα χρωστά η πολιτεία στους συνταξιούχους, δεν τους κάνει χάρη», επεσήμανε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επίσης η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα πυρά της στον Πάνο Καμμένο κάνοντας λόγο για «προσήλωση υπουργών στους μεσάζοντες, εμπόρους όπλων. Και μάλιστα όχι σε τυχαίους, αλλά σε καταδικασμένους για λαθρεμπορία. Με τους οποίους και με τις εταιρείες τους υπογράψατε δήθεν διακρατικές συμφωνίες για την πώληση όπλων. Και χάριν των οποίων περιφρονήσατε και προπηλακίσατε έντιμους ανώτατους αξιωματικούς που εσείς οι ίδιοι διορίσατε σε θέσεις ευθύνης, αλλά και διπλωμάτες. Το θέμα ξεπερνά το γνωστό συγκυβερνήτη σας και αφορά συνολικά την Κυβέρνηση. Γιατί όλοι σας τα υποστηρίζετε. Ακόμα και η εφημερίδα σας η Αυγή έχει σπεύσει να υποστηρίξει τους άθλιους χειρισμούς».

«Μαζί αφήνετε να αλωνίζει ο Ρουβίκωνας, από τη Βουλή μέχρι το Υπουργείο Άμυνας και δυσφημίζεται η χώρα διεθνώς ως ξέφραγο αμπέλι. Έπεσε το προσωπείο του ηθικού σας πλεονεκτήματος. Η αλήθεια για τους χειρισμούς θα αποκαλυφθεί και θα δώσετε λόγο», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική ζητώντας ανάληψη ευθυνών για τη τραγωδία στη Μάνδρα λέγοντας χαρακτηριστικά; «Είναι αδιανόητο να δεχόμαστε μοιρολατρικά αυτές τις καταστάσεις. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν και να αναληφθούν. Προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών από αρμόδιους προσβάλλει πριν απ όλους τα θύματα και τους πληγέντες. Δεν αρκούν τα έργα που έγιναν. Επιτέλους χρειάζεται σοβαρή δουλειά, άμεσα να προχωρήσουν τα έργα που έχουν παγώσει τόσο από την Περιφέρεια όσο και με τα 722 εκ. περικοπές, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για να μη θρηνήσουμε και αλλά θύματα στο μέλλον. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών. Εισοδηματικές ενισχύσεις ναι αλλά δεν αρκούν».

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα «ματωμένα πλεονάσματα»

Να στηριχθούν «πρακτικά και συγκεκριμένα» οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες ζήτησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ έκανε λόγο για θράσος της κυβέρνησης να πανηγυρίζει για την «υπεραπόδοση» της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «κοινωνικό μέρισμα», ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε πως «δεν θα είναι πολύ αργά αυτή η μέρα» που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα αποκομίσει τη λαϊκή οργή και είπε χαρακτηριστικά ότι «η λαϊκή επιλογή θα αλλάξει ριζικά ρότα».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι όλες οι σοβαρές λαϊκές ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων συμπληρώνοντας ότι το «κοινωνικό μέρισμα» προστίθεται στα άλλα μέτρα ανακύκλωσης της φτώχειας, καθώς και ότι έχει τον στόχο να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στα αντιλαϊκά μέτρα της τρίτης «αξιολόγησης».

Με αφορμή τις πλημμύρες, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται για τεχνοκρατικό πρόβλημα, αλλά για πολιτικό έγκλημα διαρκείας» όλων των αστικών κυβερνήσεων. Πρόσθεσε ότι η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη εμποδίζει τη λαϊκή ευημερία και κάλεσε τις λαϊκές δυνάμεις να οργανώσουν «τώρα» την πάλη τους για να ληφθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Λεβέντης: Η βουλή αυτή τη στιγμή ψηφίζει Panadol

“Ναι” στο κοινωνικό μέρισμα είπε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης εξηγώντας ότι «προσφέρουμε την ψήφο για τα θύματα της τραγωδίας που ζήσαμε αν και αμφιβάλλω αν θα υπάρξει αποκατάσταση».

Ο κ. Λεβέντης αναφερόμενος στη φονική κακοκαιρία στη Δυτική Αττικής άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν έσπευσε να κάνει έργα αντί να έρχεται να προσφέρει η βουλή οικονομική ανακούφιση. «Panadol ψηφίζει αυτή τη στιγμή η Βουλή. Αντί να βουτήξει ο υπουργός και ο πρωθυπουργός τους δημάρχους να τους ελέγξει αν κάνουν έργα ερχόμαστε τώρα να δώσουμε χρήματα για ανακούφιση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης και ρώτησε «εάν θα υπάρξει μία κυβέρνηση που να ελέγξει τους παράγοντες αντί να αναζητούνται άλλοθι από τις καιρικές συνθήκες».

Ο κ. Λεβέντης άσκησε κριτική και στους δημάρχους λέγοντας ότι «αν έχουν κάποια λεφτά αντί να πάρουν μηχανήματα παίρνουν υπαλλήλους για πελατειακές σχέσεις».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε και στην περιφερειάρχη κ. Δούρου λέγοντας «όταν πνίγονται άνθρωποι η περιφερειάρχης ψάχνει αλλού τους υπευθύνους; Δεν ψάχνει και στο γραφείο της;».

Αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι φέτος θα το ψηφίσει ενώ πέρυσι δεν το ψήφισε γιατί εκτιμούσε ότι έτσι θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση να μην ακολουθεί φορομπηχτική πολιτική. «Έρχεται ο πρωθυπουργός και λέει ότι έχει και περίσσευμα. Συνεχίστε έτσι λοιπόν» είπε με σκωπτική διάθεση ο πρόεδρος της ΕΚ.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στα τελευταία περιστατικά του Ρουβίκωνα λέγοντας «Μπήκαν σε υπουργεία. Αύριο μπορεί να μπουν στο γραφείο μας. Όταν σπάνε δεν ασκούν βία; Είναι ακτιβιστές λένε. Ελπίζω να μην είναι αυτή η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ».

Καμμένος: Αντέχω μέχρι να τους τσακίσω

“Πυρά” κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτόξευσε ο Πάνος Καμμένος, παρεμβαίνοντας στη βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μετατρέψει την ΝΔ σε βραχίονα μιας εκδοτικής συμμορίας, είπε σε παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας,

Αναρωτήθηκε αν ο κ. Μητσοτάκης και η «εκδοτική συμμορία» είναι τόσο δεμένοι ώστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να “αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις στη Βουλή”.

Το δικό μου σπίτι είναι καθαρό, δεν έχει διεύθυνση off shore εταιρειών, ούτε κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν, είπε ο κ. Καμμένος, καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη “να μαζευτεί” και να προσέλθει στην Βουλή την Πέμπτη και να ρωτήσει ότι θέλει και να πάρει τις απαντήσεις με στοιχεία και “όχι να κρύβεται πίσω από 7 εφημερίδες και δύο ραδιόφωνα” που “έκαναν πρώτη είδηση μια διακρατική συμφωνία που δεν έχει γίνει, δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ, ενώ αν δεν γίνει θα είναι εις βάρος του ελληνικού δημοσίου”.

Επίσης, τόνισε ότι περιμένει να έρθουν την Πέμπτη στη Βουλή με στοιχεία “όσοι βγάζουν πολιτικό μεροκάματο” και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

“Να πετάνε την μπάλα στη εξέδρα και εγώ να γίνω το εξιλαστήριο θύμα, να το ξεχάσουν” επεσήμανε ο κ. Καμμένος, καλώντας τους να ζητήσουν συγγνώμη για τον “βρώμικο πόλεμο” – όπως είπε – που έχουν εξαπολύσει εναντίον του.

“Είμαι σε αυτήν την αίθουσα 26 χρόνια, 11 φορές εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό, η πλάτη μου αντέχει χτυπήματα, αντέχω μέχρι να τους τσακίσω” τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την εισβολή του “Ρουβίκωνα” στον προαύλιο χώρο του ΥΠΕΘΑ, χαρακτήρισε πολύ σοβαρό θέμα την εν λόγω ενέργεια, προσθέτοντας ότι “δεν έπρεπε να μπει (η ομάδα) ούτε και να βγει”.

Πρόσθεσε ότι θα καλέσει σε αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, διευκρινίζοντας ότι η στρατιωτική αστυνομία δεν έχει δικαιοδοσία να προβεί σε συλλήψεις πολιτών εντός στρατιωτικών χώρων.

“Είναι απαράδεκτο φαινόμενο η εισβολή ομάδων (σε στρατόπεδο)” είπε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας, ακόμη ότι “κάποιος ήταν ειδοποιημένος στον 3ο όροφο του ΥΠΕΘΑ και από την πρώτη στιγμή “τράβαγε” βίντεο και φωτογραφίες, θα βρούμε τι έγινε και θα πάρουμε μέτρα να μην ξαναγίνει”.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ