Τσίπρας: Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε στο 3% την ανάπτυξη για το β’ εξάμηνο- ΒΙΝΤΕΟ

«Η οικονομία απέκτησε δυναμική ώστε αναγκάστηκε σήμερα ο ΟΟΣΑ να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του και να μιλά για ποσοστά που θα αγγίξουν και θα ξεπεράσουν το 3% ανάπτυξης στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κρήτη, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ποσοστά που συγκαταλέγονται στους τέσσερις υψηλότερους τριμηνιαίους ρυθμούς σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ο ίδιος περιέγραψε τον όρο «Δίκαιη Ανάπτυξη» που οραματίζεται η κυβέρνηση, εξηγώντας πως πρόκειται για την ανάπτυξη της οποίας το όφελος διαχέεται στην κοινωνία και δεν λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για κάποιους λίγους και ισχυρούς.

«Κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη πολιτική τους επιλογή να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών, λέγοντάς μας πως η ανισότητα είναι στην φύση της ανθρώπινης κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνική προστασία, η στήριξη των μικρών απέναντι στους μεγάλους, των ανίσχυρων απέναντι στους ισχυρούς αποτελούν κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας. Είναι κατακτήσεις πολύ μεταγενέστερες από τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό τύπου ζούγκλας, στον οποίον ο ισχυρότερος τρώει τον πιο αδύναμο”. Είπε ότι “αυτόν τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό επαγγέλλεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αναπτυξιακή προοπτική και μοντέλο σταθερό για την χώρα”.

“Εμείς λοιπόν”, υπογράμμισε, “είμαστε εδώ για να κινήσουμε προς τα μπρός το τροχό της ιστορίας. Για να παλέψουμε ενάντια στις ανισότητες”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανασυγκρότηση είναι, πριν απ’ όλα, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και η αύξηση της απασχόλησης, της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό, ενώ μίλησε και για τη μεγάλη σημασία της βιομηχανίας και της μεταποίησης, ενώ επεσήμανε ότι «στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που υλοποιεί η κυβέρνηση, η βιομηχανία, η μεταποίηση και η αγροδιατροφή είναι τομείς προτεραιότητας, κατεύθυνση που επιβεβαιώνεται και από τους επενδυτές».

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Για εμάς η δίκαιη τουριστική ανάπτυξη σημαίνει και ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι “για μας τουριστική ανάπτυξη και επενδύσεις σημαίνει θέσεις εργασίας”.

Αναφέρθηκε σε ένα θέμα που απασχολεί, όπως είπε, τους εργαζόμενους στην Κρήτη και αφορά στην αδήλωτη εργασία και ειδικότερα στη μαθητεία στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Επισήμανε ότι από το 2010 ισχύει το καθεστώς που ορίστηκε από μια Κοινή Υπουργική Απόφαση και επιτρέπει την απασχόληση μαθητευόμενων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ως το ποσοστό του 17%, και έως τον αριθμό των 40 εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι ακόμη είχε θεσμοθετηθεί η απασχόληση μαθητευόμενων από σχολές άλλων χωρών της ΕΕ, ή ακόμα και τρίτων χωρών, από τη στιγμή που υπάρχουν διμερείς συμβάσεις.

Ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση σήμερα προετοιμάζει μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα επαναπροσδιορίζει την αναλογία εργαζόμενων – μαθητευόμενων και με την οποία επανεξετάζεται ο ορισμός του μισθού του μαθητευόμενου, στο 60% του κατώτατου που ισχύει στη χώρα. Επιπλέον, μελετά και την απαγόρευση της υπερωριακής απασχόλησης.

Σημείωσε ότι “εμείς δεν είμαστε γενικά με την επιχειρηματικότητα”, αλλά “είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία και το φυσικό περιβάλλον”. “Δεν είμαστε με τους λογής εκβιαστές, ούτε με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύτηκαν την εργατική δύναμη”, σημείωσε, σχολιάζοντας ότι “αυτούς τους χαρίζουμε στις κυβερνήσεις του χθες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσώπησαν”.

Αντίθετα, υπογράμμισε ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζει και ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές που έρχονται όχι να λεηλατήσουν αλλά να στηρίξουν το τόπο, τους ανθρώπους του και τις αξίες του.

ΒΟΑΚ- ΚΑΣΤΕΛΙ

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να παρουσιάσει το σχέδιό της που θα καταλήξει στην έναρξη των εργασιών για τον Βόρειο Οδικό ‘Αξονα Κρήτης, πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης.

Είπε ότι η μελέτη για τον ΒΟΑΚ που διασφαλίζει τον ενιαίο σχεδιασμό του έργου από το Καστέλι Κισσάμου ως την Σητεία, θα δημοπρατηθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2017. Ειδικότερα, είπε ότι για το πιο ώριμο τμήμα του ΒΟΑΚ, από τα Χανιά έως τον ‘Αγιο Νικόλαο, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

«Εκτιμάμε, λοιπόν, ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019. Και θα είμαστε εδώ, εγώ με τον Περιφερειάρχη για να βρεθούμε στην έναρξη των εργασιών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει επιλεγεί η μορφή της εταιρίας που θα το αναλάβει, καθώς και τα ανταποδοτικά τέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Υποδομών.

Επίσης, καθορίστηκε ότι ένας χώρος έκτασης 1000 τμ θα διαμορφωθεί κατάλληλα για διεξαγωγή Συνεδρίων και Εκθέσεων τοπικών προϊόντων. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πραγματοποίηση αυτών των έργων και η λειτουργία τους θα οδηγήσουν σε υπολογίσιμη αύξηση της απασχόλησης, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και σε άλλα έργα υποδομών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα απέδωσε επίσης, στον ρόλο της Κρήτης ως ενεργειακού κόμβου.

Πηγή ρεπορτάζ: enikonomia.gr

Δείτε εδώ το βίντεο της ομιλίας του πρωθυπουργού από την ΕΡΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ