Επιφυλάξεις Μητσοτάκη για το χρόνο υλοποίησης της απόφασης σχετικά με τον “Φάκελο της Κύπρου” – ΒΙΝΤΕΟ

Στη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι άκουσε τον κ. Καμμένο να αναφέρει ότι για πρώτη φορά σε διαπραγμάτευση για τον Κυπριακό ετέθη ζήτημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων με τόσο μεγάλη έμφαση.

«Είναι λάθος αυτό κ. Καμμένε. Αποτελεί πάγια ελληνική θέση. Καταθέτω δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, τότε εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, το 2008», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν πάντοτε η ίδια, απαράλλακτη και δεν συνιστά κάποια κατάκτηση της σημερινής κυβέρνησης το γεγονός ότι επανέλαβε αυτό που πάντα αναγνωρίζαμε ότι βρισκόταν στη βάση οποιασδήποτε λύσης του Κυπριακού ζητήματος, ότι δεν μπορούν δηλαδή να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και ότι το πλαίσιο των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων του 1960 είναι ένα πλαίσιο αναχρονιστικό, το οποίο δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα», σημείωσε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε: « θα αναγνωρίσω ως θετικό πως σε επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τίθεται πια το ζήτημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων με μεγαλύτερη έμφαση».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ διατύπωσε επιφύλαξη για το χρόνο ανάληψης της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το Φάκελο της Κύπρου, και όχι για την ουσία του θέματος όπως διευκρίνισε. Επιφύλαξη που έχει να κάνει, όπως επιχειρηματολόγησε σχετικά, με το εάν ο χρόνος είναι ο καταλληλότερος για αυτό καθαυτό το Κυπριακό.

Τέλος, με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.

«Το ερώτημα είναι κ. πρωθυπουργέ και κ. Καμμένε αν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει την κυβερνητική πλειοψηφία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ