Ποινική δίωξη και απαγόρευση εξόδου από την χώρα στον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του

Της Άννας Κανδύλη

Ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ασκήθηκε στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Παράλληλα τους επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η δίωξη ασκήθηκε από την εισαγγελία κατά της διαφθοράς μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τη νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς ακίνητης περιουσίας του κ.Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά τον εντοπισμό λογαριασμού του κ.Παπαντωνίου στη λίστα Μπόργιανς. Είναι ο ένας από τους 3 λογαριασμούς για τους οποίους αναμένονται στοιχεία από τις ελβετικές αρχές.

Για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, εντός 15 ημερών, θα επικυρώσει ή όχι τον περιοριστικό όρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εισαγγελικό πόρισμα καταγράφεται ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα του κ. Παπαντωνίου και της κα Κουράκου παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και είναι εντελώς δυσανάλογα με τις καταθέσεις τους και το τίμημα για την αγορά 4 ακινήτων.

Σημειώνεται ότι στο λογαριασμός που εντοπίστηκε στη λίστα Μπόργιανς φαίνεται να υπήρχαν περίπου 3 εκατ. ευρώ το 2006.

Έτσι οι εισαγγελείς έκριναν ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις πως καταθέσεις και αγορές, τουλάχιστον ένα μέρος τους, έγιναν με μαύρο χρήμα από μίζες εξοπλιστικών και όχι από μία ενδεχόμενη φοροδιαφυγή καθώς το ζεύγος αμείβεται από το Δημόσιο και δεν έχει κάποια π.χ. επιχειρηματική δραστηριότητα από την οποία θα μπορούσαν να έχουν αδήλωτα εισοδήματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ