50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»: Πλήθος κόσμου στην εναρκτήρια εκδήλωση – ΒΙΝΤΕΟ

Μια μεγάλη εκδήλωση ξεκίνησε την Παρασκευή (23/02) από τον Περισσό, η γιορτή για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής, ενώ παρέμβαση έκανε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν Γραμματέας του ΚΣ, όταν πριν 50 χρόνια ξεκίνησε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Αδιάκοπη ήταν η ροή των νέων της ΚΝΕ στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ από νωρίς πριν ξεκινήσει η εκδήλωση. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκέντρωσε η έκθεση που λειτουργούσε στο χώρο με στιγμές από την ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή». Συγκινητική ήταν, επίσης, η παρουσία ανθρώπων που όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν στον σχεδιασμό, το στήσιμο και την εξέλιξη του Φεστιβάλ.

Σε βίντεο, που άνοιξε την εκδήλωση, αναδείχθηκε η πορεία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Με αυτό, παρουσιάστηκε το πλούσιο λογότυπο του 50ού Φεστιβάλ με μορφές σύμβολα που υπάρχουν σε αυτό, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, ενώ έγινε αναφορά στην πορεία των 50 χρόνων του Φεστιβάλ, σε αξέχαστους καλλιτέχνες που πέρασαν από τις σκηνές του, στα λόγια του Χαρίλαου Φλωράκη, της Αλέκας Παπαρήγα και του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για το Φεστιβάλ, για… τα «τραγούδια της φωτιάς που τραγουδάμε».

Το βίντεο έκλεισε με το λογότυπο και το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο. Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας: 

«Το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της χώρας για το λαό και την νεολαία, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή, γίνεται φέτος 50 χρονών. Συνεχίζουμε δυναμικά.

Από τις εκδηλώσεις του έχουν περάσει τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης και του πολιτισμού της πατρίδας μας, αλλά κι απ’ όλο τον κόσμο. Μεγάλοι μουσικοσυνθέτες, μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, ποιητές, συγγραφείς, εικαστικοί.

Απ’ αυτή τη σκοπιά οι ευθύνες μας, πλέον, για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, μεγαλώνουν. Ξεκινάμε σήμερα την πορεία αυτού του 50ου Φεστιβάλ, με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και με κορύφωσή τους στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συναυλία με επαναστατικό-αντάρτικο τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και την ορχήστρα της ΚΝΕ, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακούστηκε ο ύμνος της ΚΝΕ με τους παραβρισκόμενους να τον τραγουδούν υψώνοντας τις γροθιές τους.

Η ομιλία που έκανε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ:

«Είμαστε σήμερα εδώ, ιδιαίτερα συγκινημένοι και περήφανοι, καθώς το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” συμπληρώνει 50 χρόνια από την πρώτη φορά που στήθηκε η σκηνή του.

50 συνεχόμενα χρόνια που τα μέλη της ΚΝΕ χτίζουν με τα χέρια τους αυτό που εξελίχθηκε σε μία φημισμένη κόκκινη πολιτεία, σε ένα “πρελούδιο” του αυριανού, καινούργιου κόσμου. Γιατί το Φεστιβάλ μας έρχεται από το παρελθόν, αλλά είναι εικόνα από το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας.

Συμπληρώνουμε 50 συνεχόμενες φορές που άναψαν τα φώτα του Φεστιβάλ, 50 φορές που η επιγραφή Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή” κοκκίνισε τα πανό μας.

Πάντα με την ακούραστη δουλειά των συντρόφων μας, με το πείσμα το Φεστιβάλ να είναι αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του, με τη θέληση συνεχώς να εξελίσσεται και να πρωτοπορεί.

Μισός αιώνας που το Φεστιβάλ της ΚΝΕ μεγάλωνε και έχτιζε χρόνο με τον χρόνο τη σχέση του με τις νέες γενιές. Φώλιαζε στις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων και κέρδιζε τη θέση του στις καρδιές τους, γιατί καταφέρνει να συνενώνει την πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ με την προοδευτική Τέχνη και τον Πολιτισμό, δίνοντας βήμα στην καλλιτεχνική δημιουργία και αναζήτηση.

Γιατί το Φεστιβάλ μας δημιουργεί, έχει το ίδιο προσφορά στην Τέχνη. Στην Τέχνη που θέλουμε να εμπνέει και να εμπνέεται από τους ανθρώπους του μόχθου και τον πιο όμορφο στόχο που έχει βάλει η ανθρώπινη Ιστορία, αυτόν της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια, χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ, γενιές και γενιές αγωνιστών, άνθρωποι που σήμερα βρίσκονται ανάμεσά μας με γκρίζα μαλλιά, θυμούνται τους εαυτούς τους να κάνουν το ίδιο πράγμα που συνεχίζουν να κάνουν ακατάπαυστα μέχρι σήμερα τα μέλη της ΚΝΕ, να δουλεύουν, να χτίζουν το Φεστιβάλ, να διαδίδουν το μήνυμά του, ακριβώς με τον τρόπο που έχουμε μάθει να δρούμε στην ΚΝΕ: Οργανωμένα, συλλογικά, με συντροφικότητα και αλληλεγγύη.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που διαμορφώνουν το Φεστιβάλ και το αγκαλιάζουν σφιχτά για να μπορέσει κι εκείνο με τη σειρά του να αγκαλιάσει τις αγωνίες, τις ελπίδες, τις διεκδικήσεις και τα όνειρα όλων των νέων ανθρώπων που το επισκέπτονται, να φωτίσει τον δρόμο προς το μέλλον που μας αξίζει.

Πιστεύουμε αυτά τα χαρακτηριστικά είναι όχι μόνο αυτά που το κάνουν ξεχωριστό, αλλά και εκείνα που θα μας οδηγήσουν αυτόν τον αυριανό κόσμο, που μικρογραφία του είναι το Φεστιβάλ, να μη χρειάζεται να τον αναπαριστούμε, αλλά να τον κάνουμε πραγματικότητα!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ