Επίθεση του Τσίπρα στο ΔΝΤ – ΒΙΝΤΕΟ

Τις προκλήσεις της περιόδου και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση και τον φαύλο κύκλο των αναποτελεσματικών προγραμμάτων λιτότητας επισήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα.

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας πιο αισιόδοξης, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ανέφερε ότι αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η πιο δύσκολη αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα συζήτησαν με τον κ. Κόστα και κατέληξαν στην κοινή πεποίθηση ότι «κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη και δημοκρατική χώρα τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιλέγει τα μέσα της πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων». Σε αυτή την κοινή πεποίθηση θα συνεργαστούμε.

«Η δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια», τόνισε.

Έχοντας υποστεί η Ελλάδα την μεγαλύτερη καταστροφή χρειάζεται και η μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε σε μια κατάσταση κανονικότητας, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Καταλήξαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, είπε ο Πρωθυπουργός για τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και πρόσθεσε «αλλά υπάρχει μια συμφωνία την οποία εμείς τηρούμε απαρέγκλιτα και δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το να την τηρήσουν και οι δανειστές μας».

Αυτή η συμφωνία είναι πολύ σαφής, λέει ότι αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και δεν θέτει ούτε όρους ούτε προϋποθέσεις για να ανοίξει αυτή η συζήτηση.

Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές και είναι παράδοξο εκείνοι που αναγνωρίζουν τα λάθη τους, την ίδια στιγμή να επιμένουν στην εφαρμογή του λάθους, ανέφερε ασκώντας κριτική στο ΔΝΤ, στις λανθασμένες εκτιμήσεις του οποίου παρέπεμψε.

«Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς αλλά με ανθρώπους, αλλά και με την ίδια την προοπτική της Ευρώπης». Για την Ευρώπη, που αντιμετωπίζει τρεις κρίσεις, αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα, η ανάκαμψη, η κοινή προοπτική των λαών της.

«Πρέπει να σοβαρευτούμε και να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες, αλλά ότι αυτοί οι κανόνες δεν είναι αποτελεσματικοί», τόνισε.

Σημείωσε ότι η Κοινή Διακήρυξη, την οποία υπέγραψαν, αναδεικνύει την προσήλωσή τους να συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην ΕΕ- για να προωθηθεί το κοινό όραμα των εναλλακτικών πολιτικών για να ξαναγυρίσει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες.

Η Ειδομένη αποτελεί και συνεχίζει δυστυχώς να αποτελεί μια ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, και η αιτία της κατάστασης στην Ειδομένη είναι οι μονομερείς αποφάσεις με τις οποίες έκλεισαν τα σύνορα και σταμάτησε η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, να περάσουν σε χώρες που επιθυμούν να πάνε, δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει και για αυτό η κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμο προκειμένου να πείσει όλους αυτούς τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε δομές φιλοξενίας.

Ερωτηθείς για τα επεισόδια στην Ειδομένη, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνιστούν διπλή πρόκληση διότι παρακινηθήκαν από ορισμένους «αλληλέγγυους εθελοντές», εκπροσώπους ΜΚΟ, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι ξένης ιθαγένειας και δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος. Η δεύτερη πρόκληση, όπως τόνισε, είναι η στάση των αρχών της αστυνομίας των Σκοπίων, οι οποίοι απέναντι σε ανθρώπους που προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκαν με χημικά, με δακρυγόνα και με σφαίρες πλαστικές και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Τσίπρας ευχαρίστησε τον Αντόνιο Κόστα για την προσφορά της Πορτογαλίας να υποδεχθεί από την Ελλάδα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων για να μετεγκατασταθούν εκεί.

Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση, θα πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης και καταπολέμησης της φτώχιας.

Μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία, είπε εξηγώντας ότι «για αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

«Εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία», τόνισε και πρόσθεσε ότι είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρουν τρόπους για να αντιμετωπιστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες. Μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη, η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

Εμείς, βρισκόμαστε μακριά αλλά θέλουμε να είμαστε κοντά στην Ελλάδα όσον αφορά στη λύση αυτού του προβλήματος, τόνισε ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Κοινό μέτωπο Ελλάδας-Πορτογαλίας κατά της λιτότητας στην Ευρώπη

Τσίπρας: Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολυμέτωπη κρίση – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ