Παπαμιμίκος: Θεσμοθέτηση τάσεων για να ξεμπερδεύουμε με τις προσωποπαγείς συνιστώσες

Συνέντευξη στην Αλεξία Τασούλη

 

Τη θεσμοθέτηση τάσεων στη ΝΔ θέτει ως θέμα, λίγες ημέρες πριν από το Συνέδριο του κόμματος, ο γραμματέας του Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Μιλώντας στο Real.gr, εξηγεί: «Με τη θεσμοθέτηση των τάσεων (συντηρητικοί, φιλελεύθεροι, κεντρώοι κλπ) θα ξεμπερδεύουμε μια και καλή από τις “προσωποπαγείς συνιστώσες” και τα “-ικος” μιας και θα μιλάμε στη βάση πολιτικών θέσεων και όχι προσωπικών φιλοδοξιών».

Παράλληλα, ο κ. Παπαμιμίκος με τη συνέντευξή του στο Real.gr καταθέτει και πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, θεωρώντας ότι «η ενισχυμένη αναλογική είναι μονόδρομος, με κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα ανάλογα με τη δύναμη του» και διευκρινίζει ότι αυτό θα πρέπει να ισχύει και για συνασπισμούς κομμάτων / κινημάτων.

Ο γραμματέας της ΝΔ δεν διστάζει να μιλήσει για «λάθη και εντάσεις» στην πορεία προς το Συνέδριο, καταγγέλλει «όσους βολεύονταν σε ένα κόμμα με μικρά – μικρά φέουδα» και αναφέρεται σε «νοοτροπίες που χρεοκόπησαν» την παράταξη.

«Το κόμμα χρειάζεται συνολική αναδιοργάνωση των δομών του, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής», λέει ο κ. Παπαμιμίκος, ο οποίος εκτιμά ότι «μετά το Συνέδριο, η ΝΔ θα έχει την απαραίτητη δυναμική να κερδίσει τις εκλογές».

Λίγες εβδομάδες πριν αποχωρήσει από τη θέση του γραμματέα της ΝΔ – μετά την εκλογή νέου από Συνέδριο – ο κ. Παπαμιμίκος κάνει αποτίμηση των επιλογών, των λαθών και των επιτυχιών του, μιλάει για τις σχέσεις του με τους πρώην προέδρους του κόμματος και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εξομολογείται ότι «έγινε σάκος του μποξ» και λέει σιβυλλικά για το επόμενο του βήμα: «Η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος κι εγώ διένυσα μόλις τα πρώτα 100 μέτρα».

Πάντως, φεύγοντας από τα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, το πρώτο που θα κάνει είναι να ασχοληθεί με μεγαλύτερη ένταση με το δικηγορικό του γραφείο «και τα χόμπι μου, όπως το ποδόσφαιρο».

 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη

Η ΝΔ προχωρά στο Συνέδριο της. Και παράλληλα η νέα ηγεσία μιλάει για αλλαγή σελίδας. Πως γίνεται πρακτικά αυτό; Τι νέο κομίζει αυτό το Συνέδριο;

Το Συνέδριο θα έχει ως βάση του τις αλλαγές στο Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι ψέμα να πο��με πως το κόμμα σήμερα χρειάζεται μια συνολική αναδιοργάνωση των δομών του προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής. Θεωρώ ότι για να μπορείς να παράξεις πολιτική με αμφίδρομη σχέση με την κοινωνία, χρειάζεται δομές που να μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το ρόλο. Και θεωρώ πως αυτή είναι και η λογική που υπάρχει σήμερα.

Προσωπικά, έχω καταθέσει πρόταση για θεσμοθέτηση τάσεων εντός της Νέας Δημοκρατίας (Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι, Κεντρώοι κλπ) καθώς έτσι πιστεύω πως θα ιδεολογικοποιήσουμε περισσότερο την Παράταξη μας, θα προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο καθώς θα δημιουργηθούν επιμέρους κοινά ενώ ταυτόχρονα μέσα από τη ζύμωση που θα επέλθει θα προκύψει κατά τη γνώμη μου ένας πολιτικός λόγος αυθεντικό προϊόν των κοινωνικών αναγκών. Επιπλέον, θα ξεμπερδεύουμε μια και καλή από τις «προσωποπαγείς συνιστώσες» και τα «-ικός», μιας και πλέον θα μιλάμε για στη βάση πολιτικών θέσεων και όχι προσωπικών φιλοδοξιών.

 

Στην πορεία προς το Συνέδριο ακούμε και διαβάζουμε για γκρίνια στελεχών. Τι συμβαίνει;

Είναι απόλυτα λογικό σε μια πορεία τόσο μεγάλης αναδιοργάνωσης, να υπάρχουν αγωνίες, εντάσεις και δυσαρεστημένοι. Κατά τη γνώμη μου ίσως έχουν γίνει κάποια λάθη, ωστόσο είμαι βέβαιος πως με καλή διάθεση η Εφορευτική Επιτροπή και τα αρμόδια στελέχη θα επιλύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα.

 

Η κοινωνία τι μπορεί να περιμένει από αυτό το Συνέδριο; Και γιατί να την ενδιαφέρει; Μήπως είναι μια ακόμη διευθέτηση κομματικών ή προσωπικών λογαριασμών στελεχών;

Η κοινωνία χρειάζεται ένα κόμμα που να την εκφράζει και να της δίνει χώρο να ακουστεί. Σ’ αυτό το συνέδριο η Νέα Δημοκρατία θα αποφασίσει για τους κανόνες με τους οποίους θα συνδιαλέγεται με τους πολίτες για την επόμενη τριετία και αν μη τι άλλο αυτό έχει ενδιαφέρον για το μοναδικό κόμμα που φαντάζει ικανό να σταματήσει την καταστροφική πορεία της χώρας.

 

Με ποιες νέες ιδέες ή προτάσεις θα εμφανιστεί ή πρέπει να εμφανιστεί η ΝΔ; Τι πρέπει να αλλάξει , τι πρέπει να ενισχύσει;

Νομίζω πως είναι αυτονόητο πια. Η ΝΔ πρέπει να σπάσει όσα στεγανά έχουν απομείνει και να εντάξει στους κόλπους της τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι εντός της Νέας Δημοκρατίας που βολεύονταν σε ένα κόμμα με μικρά – μικρά φέουδα. Δε γίνεται όμως έτσι. Πρέπει να υπάρχουν ευκαιρίες για όλους να συμμετέχουν, να προσφέρουν και να μπορούμε μέσα από διαδικασίες να τους κρίνουμε. Έτσι θα απαλλαγούμε από τις νοοτροπίες που μας χρεοκόπησαν και κράτησαν τον κόσμο αποστασιοποιημένο από την Παράταξη μας.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές. Η ΝΔ είναι έτοιμη; Είναι έτοιμη οργανωτικά; Είναι έτοιμη πολιτικά; Έχει να καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο; Και δεν ρωτώ αν κερδίσει τις εκλογές, διότι θα πείτε ότι θα τις κερδίσει οπότε κι αν γίνουν…

Η Παράταξη μας είναι σε φάση πλήρους αναδιοργάνωσης, η δημιουργία του Προγράμματος μας ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή, νέοι άνθρωποι ήδη συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας και θεωρώ πως ήδη γίνεται σημαντική δουλειά. Μετά το Συνέδριο, η Νέα Δημοκρατία θα έχει την απαραίτητη δυναμική να κερδίσει τις εκλογές.

 

Ποιο είναι το διακύβευμα για τη χώρα και πως η ΝΔ απαντά σ αυτό; Αντέχει η χώρα εκλογές αλήθεια;

Νομίζω πως απάντησε σε αυτό ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κόστος παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το κόστος των εκλογών. Όσοι νομίζουν ότι με τις καταστροφικές παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο τόπος κυβερνιέται, κάνουν τεράστιο λάθος.

 

Αρκεί η αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση;

Θεωρώ πως η χώρα έχει σήμερα μια διαφορετική, υπεύθυνη αντιπολίτευση που είχε πολλά χρόνια να γνωρίσει. Η Νέα Δημοκρατία συζητά, καταθέτει προτάσεις και δε μένει σε μία στείρα, αντιπαραγωγική άρνηση. Ενδεικτικά και μόνο υπενθυμίζω πως καταθέσαμε ρεαλιστικές προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το μεταναστευτικό, το ασφαλιστικό. Εμείς αντίθετα με όσα έκανε ο κ. Τσίπρας όσο ήταν στην αντιπολίτευση, συζητάμε, προτείνουμε και έχουμε διάθεση να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται προς όφελος της χώρας.

Πόσο δυσκολεύει τις κινήσεις της ΝΔ το γεγονός ότι – όπως λένε οι δημοσκοπήσεις- ναι μεν έχει φθορά η κυβέρνηση σημαντική, αλλά το κόμμα σας συναντά δυσκολίες για να το εμπιστευτούν οι πολίτες;

Ανέφερα και παραπάνω πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αλλάξει και να απαλλαγεί από στερεότυπα και ξεπερασμένες νοοτροπίες. Αυτό δε χωρά αμφισβήτηση. Όσο πιο γρήγορα το καταφέρει, τόσο συντομότερα θα γίνει κυβέρνηση.

Εσείς, προσωπικά, μετράτε αντίστροφα; 24 Απριλίου, σε λιγότερο από ένα μήνα φεύγετε από τη θέση του γραμματέα. Πιστεύετε ότι ήσασταν καλός γραμματέας; Ή όπως λένε κάποιοι βοηθήσατε δικούς σας και ενισχύσατε τη θέση σας;

Προσωπικά ποτέ δε δούλεψα με γνώμονα το προσωπικό μου συμφέρον. Αν το είχα κάνει αυτό, θα έκανα μόνο δημόσιες σχέσεις και σήμερα θα είχαν όλοι ένα καλό λόγο να πουν. Δεν είμαι όμως τέτοιος τύπος και γι’ αυτό πολλές φορές έγινα σάκος του μποξ, παίρνοντας πάνω μου ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αυτό όμως είναι το καθήκον του Γραμματέα.

Εγώ προσπάθησα να ανοίξω τις πόρτες της ΝΔ σε νέους ανθρώπους, να φέρω καινούργιες πρακτικές και να βάλω ένα τέλος στα φέουδα και τα τσιφλίκια που είχαν στήσει κάποιοι. Καταλαβαίνω ότι κάποιους ξεβόλεψα με τη δουλειά μου, αλλά αυτός είμαι. Η ΝΔ ανήκει στις ιδέες της και δε μπορούσα να ανεχτώ κάποιοι να τη μικραίνουν συνεχώς, να κλείνουν πόρτες σε ανθρώπους, προκειμένου να διατηρούν τη θέση τους ευκολότερα. Για το αν πέτυχα ή όχι, ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής.

 

Λάθη και επιτυχίες σας;

Προφανώς έκανα και λάθη. Προφανώς και δεν τα έκανα όλα σωστά. Μόνο όποιος δε δουλεύει, δεν κάνει λάθη. Ίσως το μεγαλύτερο μου να ήταν όμως ότι δε συμβιβάστηκα με την επετηρίδα, με την οποία ήθελαν κάποιοι να ζει η ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση δούλεψα σκληρά με ελάχιστα μέσα που θα ακουστούν αδιανόητα όταν τα αναφέρω, έδωσα την ψυχή μου και πιστεύω ότι κατέγραψα και επιτυχίες. Κερδίσαμε επιστημονικούς συλλόγους και μεγάλα επιμελητήρια με νέους ανθρώπους, αναδείχθηκαν σημαντικά νέα στελέχη και κερδίσαμε για πρώτη φορά την πλειοψηφία σε Δήμους και Περιφέρειες.

 

Γίνεται πολλή συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τι άποψη έχετε;

Δε χωρά καμία αμφισβήτηση ότι η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη τη σταθερότητα. Από εκεί και πέρα, προσωπική μου γνώμη – χωρίς αυτή να δεσμεύει το κόμμα – είναι πως η ενισχυμένη αναλογική είναι μονόδρομος, με κλιμακωτό μπόνους για τον πρώτο ανάλογα με τη δύναμη που θα καταγράψει. Από εκεί και πέρα, θεωρώ και πιστεύω πως πρέπει να επιτευχθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό θα έπρεπε να ενισχύσουμε την κουλτούρα των συνασπισμών κομμάτων/κινημάτων με τη δυνατότητα του μπόνους να υπάρχει και για αυτούς.

 

Το επόμενο σας βήμα στην πολιτική;

Η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος και εγώ διένυσα νομίζω μόλις τα πρώτα 100 μέτρα. Τώρα το τι βρίσκεται στα επόμενα 100, θα το δούμε σύντομα.

 

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Τον Κώστα Καραμανλή; Τον Αντώνη Σαμαρά; Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη;

Όλοι οι αρχηγοί της ΝΔ, έχουν προσφέρει και έχουν νομίζω τη δική τους ιστορία στην Παράταξη. Διατηρώ καλές σχέσεις μαζί τους, τα τελευταία χρόνια ήρθα αρκετά κοντά τους, τους σέβομαι και τους εκτιμώ. Ακόμη και με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη μπορεί να είχαμε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, διαχρονικά όμως μαζί του είχα καλές σχέσεις και όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

 

Τι θα κάνετε φεύγοντας στις 24 – 25 Απριλίου από τα γραφεία της Συγγρού;

Θα συνεχίσω να ασχολούμαι με μεγαλύτερη ένταση με το δικηγορικό μου γραφείο και τα χόμπι μου, όπως το ποδόσφαιρο.

 

Πηγή real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ