“Μητέρα των μαχών” για την κυβέρνηση το Ασφαλιστικό

Της Μαριτίνας Ζαφειριάδου 

 

Σε «μητέρα όλων των μαχών» εξελίσσεται για την κυβέρνηση το Ασφαλιστικό. Όχι μόνο γιατί αποτελεί στοίχημα για την συνοχή στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά και διότι το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να μην κάνει πίσω στην ‘κόκκινη γραμμή’ του για μη μείωση των κύριων συντάξεων, παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις των δανειστών.

Η τελική πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό αναμένεται να είναι έτοιμη εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων, ενώ λίγο μετά τις γιορτές πρόκειται να σταλεί και στους εκπροσώπους των δανειστών. Σε συνομιλία που είχαν πάντως χθες για το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αφού ενημερώθηκε για την πορεία επεξεργασίας της όλης μεταρρύθμισης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον υπουργό Εργασίας τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις. Φέρεται, επιπλέον να του τόνισε ότι στόχος της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό, είναι αυτό να καταστεί βιώσιμο και με ενισχυμένη κοινωνική δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει σε περαιτέρω περικοπές, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει ως και σε αντιπαράθεση τις δύο πλευρές. Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δηλώνει αποφασισμένη να μην υποχωρήσει, αντιπροτείνοντας άλλους τρόπους εξοικονόμησης της ασφαλιστικής δαπάνης για το 2016, με κυριότερο εξ αυτών την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδικότερα, στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται κατά πληροφορίες, η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και η αύξηση των εργατικών κατά 0,5%, αυξήσεις που εκτιμάται ότι επαρκούν για να καλύψουν το κενό που δημιουργείται. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι πέφτουν και άλλες εναλλακτικές προτάσεις χρηματοδότησης του συστήματος, που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της μελέτης.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, η μείωσή τους δεν αποκλείεται, εφόσον χρειαστεί, με την κυβέρνηση πάντως να διαβεβαιώνει στο παρασκήνιο, πως αυτή δεν θα γίνει με οριζόντιο τρόπο, επιδιώκοντας τα κατώτερα κλιμάκια να μην πληγούν. «Δεν επιλέγουμε να κάνουμε οριζόντιες μειώσεις συντάξεων», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή ήταν επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τις κύριες συντάξεις με όρους μέλλοντος και βιωσιμότητας του συστήματος», είπε, προσθέτοντας πως «θα δώσουμε μάχη με κοινωνική μεροληψία για τις επικουρικές συντάξεις». 

 

Πηγή real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ