Αγωνία στις αγορές – “Κληρώνει” το ύψος των επιτοκίων

Όλα τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας στον πλανήτη είναι στραμμένα στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) που αποφασίζει σήμερα αν θα αυξήσει ή όχι τα αμερικανικά επιτόκια για πρώτη φορά από το 2006, με τα διεθνή χρηματιστήρια να ψάχνουν κατεύθυνση σε οριακά επίπεδα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Fed θα αφήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 0,25% ή θα το αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50%. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) Fedwatch που τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Chicago Mercantile Exchange δίνει λίγες πιθανότητες στο ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου και άνω του 75% ότι θα αφεθούν ως έχουν.

Ένα μήνα πριν, οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από την Fed τον Σεπτέμβριο ήταν σχεδόν 50% – 50%. Όμως, οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και η διόρθωση των χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ μείωσαν τις πιθανότητες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, αναφέρει η «Καθημερινή».

Επί μήνες η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, επαναλαμβάνει ότι οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, κυρίως στα μέτωπα της ανεργίας και του πληθωρισμού. Και μπορεί η ανεργία τον Αύγουστο να υποχώρησε στο 5,1% του εργατικού δυναμικού (παρόλο που δεν έχει συνοδευτεί με αύξηση της απασχόλησης), όμως στο μέτωπο του πληθωρισμού τα πράγματα είναι στάσιμα.

Ουσιαστικά δεν υπάρχει πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία, πολύ περισσότερο δε αν υπολογίσει κανείς ότι έχουν προηγηθεί σχεδόν επτά χρόνια με μηδενικά επιτόκια δανεισμού και το τύπωμα περίπου 4,5 τρισ. δολαρίων από τη Fed.

Ακόμη πιο αδύναμες εμφανίζονται οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο στις αρχές της χρονιάς αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν κάπως εξασθενήσει και έχουν γίνει λιγότερο σαφείς τους τελευταίους μήνες» είπε σε συνέντευξή του στο Reuters η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν.

Σχόλιο στο Reuters αναφέρει για τις ΗΠΑ: «Συνολικά η Fed συγκέντρωσε στον ισολογισμό της περιουσιακά στοιχεία ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων, που αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τέταρτο του αμερικανικού ΑΕΠ», σημειώνει. «Παρ’ όλα αυτά, τα απτά αποτελέσματα αυτού του δίχως προηγούμενο τυπώματος χρήματος είναι αμφισβητούμενα στην καλύτερη των περιπτώσεων. Σχεδόν επτά χρόνια μετά τις πρώτες αγορές, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μόλις και μετά βίας είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αρχίσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες να εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων δανεισμού».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων, ποσοστό 56% εξ αυτών πιστεύει ότι η Fed θα αυξήσει σήμερα τα βασικά επιτόκια δανεισμού από το επίπεδο του 0%-0,25%, όπου παραμένουν από τον Νοέμβριο του 2008. Αντιθέτως, σε ανάλογη δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, 45 από τους συμμετέχοντες θεωρούν ότι η Fed θα τηρήσει σήμερα στάση αναμονής, ενώ 35 συνάδελφοί τους εκτιμούν ότι θα τα αυξήσει. Πάντως, παρατηρεί κανείς μεταστροφή στην άποψη των οικονομολόγων η πλειοψηφία των οποίων (το 77%) θεωρούσε μόλις τον Ιούλιο ότι η Fed θα αύξανε τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Από τότε μεσολάβησαν βέβαια εξελίξεις με σημαντικότερη εξ αυτών την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που προκάλεσε έντονη αναταραχή στα κινεζικά χρηματιστήρια. Ακολούθησε η κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων, εξέλιξη που πλήττει πολλές οικονομίες ανά τον κόσμο που στηρίζονται στις εξαγωγές πρώτων υλών.

Ακόμη κι αν η Fed δεν αυξήσει τα επιτόκια παρέμβασης της σήμερα, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι θα το πράξει μέχρι το τέλος τους έτους για πρώτη φορά από το 2006. Οι οπαδοί της διατήρησης των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα επισημαίνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με καλούς ρυθμούς ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι τυχόν πρώιμη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικονομική δραστηριότητα και να φέρει αποπληθωρισμό που είναι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμος σε σχέση με τον πληθωρισμό. Επιπλέον, προειδοποιούν, τυχόν απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στις αναδυόμενες αγορές του πλανήτη. Ιδίως σε μια περίοδο που εκφράζονται ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας.

Μια απότομη αύξηση των αμερικαικών επιτοκίων θα επηρεάσει και την ΕΚΤ που ενδέχεται να αυξήσει την ποσοτική χαλάρωση καθω΄ς θα ανεβαίνει το κόστος δανεισμού.

 

Δείτε επίσης

ΟΟΣΑ: Εξασθενεί περαιτέρω η παγκόσμια οικονομία

Reuters: Γιατί δεν αρκεί η “εκτύπωση” χρήματος από την ΕΚΤ

FT: Τα σενάρια ύφεσης made in China και η Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ