Σταϊκούρας: Οι αριθμοί σε αυτά τα μέτρα είναι υπερεκτιμημένοι

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ήδη η κυβέρνηση έχει πάρει υφεσιακά μέτρα».

«Εύχομαι το ταχύτερο δυνατό να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για την ελληνική οικονομία, για την πραγματική οικονομία και για το μέλλον της. Η δημιουργική ασάφεια έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει βοηθήσει τη χώρα, ούτε καν η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, διότι πολύ απλά, εκεί συμφωνήσαμε η δόση να δοθεί στο σύνολό της στο τέλος της αξιολόγησης και τώρα η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι άμεσες, οι πιεστικές ταμειακές δεσμεύσεις της χώρας, με αποτέλεσμα να έχει κηρύξει μια εσωτερική στάση πληρωμών που υπερβαίνει μέχρι σήμερα το 1,5 εκατ. ευρώ», σχολίασε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε:

«Αποδέχεται η κυβέρνηση τον μνημονιακό στόχο του 3% για πρωτογενές πλεόνασμα, όταν μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι δεν χρειάζεται αυτό, όσο και ότι δεν είναι εφικτό. Ξαφνικά προέκυψαν πόροι για να επιτευχθεί το 3%. Αυτό προέκυψε γιατί κατά την εκτίμησή μου περιλαμβάνει πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις σε μια σειρά από παρεμβάσεις. Σε ορισμένα μέτρα, οι αριθμοί είναι υπερεκτιμημένοι. Σε ορισμένα άλλα μέτρα, περιλαμβάνει ασάφειες και παραπέμπει σε τεχνικές συζητήσεις. Δεν έχει καμία αναφορά συγκεκριμένη σε αποκρατικοποιήσεις ή σε συγκεκριμένες καταργήσεις φοροαπαλαγών, δεν περιλαμβάνει μια σειρά από δεσμεύσεις της κυβέρνησης που έχουν πρόσφατα αναληφθεί, όπως τα μέτρα για το ΦΠΑ, ούτε για το συνταξιοδοτικό. Έχει δεσμευθεί να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση για το ΦΠΑ εντός τετραμήνου, μεταβάλλοντας συντελεστές, περιορίζοντας εξαιρέσεις και καταργώντας φορολογικές ελαφρύνσεις. Ή για παράδειγμα, έχει δεσμευθεί να καταργήσει φόρους υπέρ τρίτων, έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αυτά δεν περικλείονται σε αυτή τη λίστα, η οποία λίστα είναι μια πρώτη λίστα, προκειμένου να εκταμιευτεί ένα μέρος από τη δόση που εκκρεμεί μέχρι το τέλος της αξιολόγησης».

«Αυτά τα μέτρα συμφωνία για την απόδοση όλης της δόσης δεν θα είναι εφικτή. Της τμηματικής καταβολής, αναμένω να αξιολογηθεί», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τα μέτρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε:

«Ήδη η κυβέρνηση έχει πάρει δύο υφεσιακά μέτρα. Το ένα μάλιστα, μέσα από το πρώτο της νομοσχέδιο που αφορά το 26% χαράτσι σε τριγωνικές συναλλαγές που γίνονται σε συγκεκριμένες χώρες και 2ον έχει στην ουσία, ενεργοποιήσει το μεγαλύτερο υφεσιακό μέτρο που είναι 1,5 δισεκατομμύριο, μη απόδοση δαπανών, στον ιδιωτικό τομέα. Κοινώς, στάση πληρωμών. Αυτό και αν είναι υφεσιακό μέτρο. Και μέσα στη λίστα περιλαμβάνονται μια σειρά από νεφελώδης παρεμβάσεις. Αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος και συμπίεσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, μέσω της κατάργησης φοροαπαλαγών και εκπτώσεων».

«Το ότι το ένα έτος, έγινε τρείς μήνες (αναφερόμενος στις τριγωνικές συναλλαγές) και θα πρέπει ο κάθε επιχειρηματίας να αποδείξει ότι είναι νόμιμος, αυτό είναι μεγάλο θέμα. Που θα βρεθούν τα χρήματα για να πληρώσει ο επιχειρηματίας στην αρχή, όταν ακόμα και το τραπεζικό σύστημα έχει στερέψει από ρευστότητα; Στο e-mail του κ. Βαρουφάκη, περιλαμβάνονται μέτρα, νεφελώδη προς το παρών, για τις τραπεζικές συναλλαγές. Από τις 24 κατηγορίες μεταρρυθμίσεων, 14 ήταν και στο e-mail του κ. Χαρδούβελη», είπε ακόμα ο κ. Σταϊκούρας.

«Ανησυχώ γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αποδείξει ότι έχει ενιαία γραμμή και κυρίως δεν λειτουργεί με τους ρυθμούς που θα έπρεπε να λειτουργήσει μια κυβέρνηση. Δεν κυβερνά. Έχουμε δει αντιφατικές προσεγγίσεις από υπουργός, από στελέχη ή μέλη του υπουργικού συμβουλίου του ίδιου του υπουργείου. Δεν έχουμε δει τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που υποτίθεται ότι ήταν έτοιμες, αφού η κυβέρνηση είχε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα προ των εκλογών. Ανησυχώ όσο εξακολουθούν να υπάρχουν οι ασάφειες στην άσκηση πολιτικής από την κυβέρνηση».

Ακούστε το ηχητικό:

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε οφειλέτες

Bαρουφάκης: Οι διαρροές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς – BINTEO

ΥΠΟΙΚ: Η αλήθεια για το δήθεν “λάθος” με το 1,2 δισ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ