• Ο Μαριάς κατέθεσε ερώτηση για τις τουρκικές ασκήσεις

  1:07 μμ, Δευτέρα 02 Μάρ 2015 1:07 μμ, Δευτέρα 02 Μάρ 2015

  Κατεπείγουσα ερώτηση με την οποία καταδικάζει την παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ που «κόβει το Αιγαίο στα δυο και παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» κατέθεσε προς την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κα Μογκερίνι, ο Νότης Μαριάς.

  Στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής καταγγέλλει την Τουρκία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ότι δημιουργεί συνθήκες θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα με την προκλητική ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε την 1η Μαρτίου 2015 και με την οποία δεσμεύει παρανόμως από της 2 Μαρτίου 2015 έως και τις 31 Δεκεμβρίου μεγάλη περιοχή του Αιγαίου που εκτείνεται από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο αποκόπτοντας ουσιαστικά το βόρειο από το νότιο Αιγαίο.

  Όπως επισημαίνει ο Νότης Μαριάς στην ερώτησή του, σύμφωνα με τον παράνομο τουρκικό σχεδιασμό η περιοχή αυτή του Αιγαίου θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής επηρεάζοντας άμεσα τους αεροδιαδρόμους g-33 και N-130 και θέτοντας σε κίνδυνο τις αερομεταφορές από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και αντιστρόφως.

  Ο κ. Μαριάς καταλήγει ρωτώντας την κ. Moγκερίνι τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου: πρώτον να καταδικαστεί η παραπάνω παράνομη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ενός Κράτους Μέλους της Ε.Ε., ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και τις ευρωπαϊκές και διεθνής αερομεταφορές, δεύτερον να ανακληθεί άμεσα η παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ;

  Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Μαριά:

  «Τις τελευταίες ώρες η Τουρκία προέβη σε κατάφορη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργώντας συνθήκες θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Χτες 1/3/2015 η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύει παρανόμως από 2/3/2015 έως 31/12/2015 μεγάλη περιοχή του Αιγαίου που εκτείνεται από τη Σκύρο έως τη Λήμνο αποκόπτοντας ουσιαστικά το βόρειο από το νότιο Αιγαίο.

  Σύμφωνα με τον παράνομο τουρκικό σχεδιασμό, η περιοχή αυτή του Αιγαίου θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής επηρεάζοντας άμεσα τους αεροδιαδρόμους g-33 και N-130 και θέτοντας σε κίνδυνο τις αερομεταφορές από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες χώρες τη Ε.Ε. και αντιστρόφως.

  Η καταληκτική γραμμή χάραξης της τουρκικής ΝΟΤΑΜ δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα αλλά και από τον Ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και τα Ελληνικά εθνικά χωρικά ύδατα συμπεριλαμβανομένου κυρίως του εδάφους της Λήμνου.

  Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε.:

  1) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου: πρώτον να καταδικαστεί η παραπάνω παράνομη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ενός Κράτους Μέλους της Ε.Ε., ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και τις ευρωπαϊκές και διεθνής αερομεταφορές, δεύτερον να ανακληθεί άμεσα η παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ;».

  Διαβάστε επίσης:

  Σακελλαρίδης: Θα καλύψουμε όλες μας τις υποχρεώσεις

  Επίθεση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση: Κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα