Προς αναβολή η γαλάζια Κ.Ο.

Στελέχη που βρίσκονταν στον πυρήνα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόικα έλεγαν χθες το βράδυ στο real.gr πως οι εξελίξεις και τα νέα από τις Βρυξέλλες κάθε άλλο παρά επιτρέπουν εφησυχασμό:

– Ο Σόιμπλε με τον τόνο και την «υφή» των δηλώσεών του έδειξε ότι πλέον δεν θέλει να ασχοληθεί περαιτέρω και ενεργά με την Ελλάδα.

– Ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο του Grexit, χωρίς να υπάρχει επίσημη ή ανεπίσημη διάψευση από τη γαλλική Προεδρία.

– Και η ελληνική αντιπροσωπεία έδειξε εντελώς ανέτοιμη στις συζητήσεις ακόμη και τα τεχνικά κλιμάκια πριν από το ναυάγιο του χθεσινού Eurogroup.

Ο Αντώνης Σαμαράς χωρίς να δίνει πληροφόρηση για το εάν και με ποιους εταίρους έχει ήδη μιλήσει, έσπευσε να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο λίγο πριν κάνει δημόσια παρέμβαση, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάει σε διαπραγμάτευση και όχι σε ρήξη τους εταίρους.

Και μπορεί «Ποτάμι» και ΠΑΣΟΚ να πήραν διακριτικές αποστάσεις από την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να δημιουργήσει ένα «φιλοευρωπαϊκό τόξο» απέναντι στους κινδύνους που βλέπει για την ελληνική οικονομία, μετά τα τελεσίγραφα των εταίρων προς την κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο στη Λ. Συγγρού κάθε άλλο παρά αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει μία συνάντηση των τριών σε μία προσπάθεια να συντονίσουν τις ενέργειές τους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στήνεται ένα «ιερατείο» αντιπολίτευσης δίπλα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν ξεκάθαρη θέση για την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ προβληματισμός υπάρχει μέχρι και τώρα για το κατά πόσο η ΝΔ μπορεί στη ρητορική της να χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα των εταίρων από τη στιγμή που το κλίμα στην ελληνική κοινωνία δείχνει να ταυτίζεται σε μεγάλο ποσοστό με τους χειρισμούς που κάνει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Ανησυχία για τον «παράγοντα Λαφαζάνη»

Ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι η θέση της Αθήνας είναι θολή και δεν μπορεί να πείσει για το διαχωρισμό «μνημόνιο» – «δανειακής σύμβασης», ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία στο επιτελείο του για το κατά πόσο ο «παράγοντας Λαφαζάνης» μπορεί να επηρεάσει τελικά την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι στο γαλάζιο στρατόπεδο που πιστεύουν ότι η παρέμβαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Μαξίμου για μία κεντροδεξιά υποψηφιότητα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν αφορούσε αυτό καθ’ αυτό το πρόσωπο, αλλά την τελική συμφωνία που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με τους εταίρους – δανειστές.

Προς αναβολή η Κ.Ο. της Πέμπτης

Μέσα σε αυτό το κλίμα μία σειρά στελεχών της ΝΔ (Δένδιας, Μητσοτάκης, Κακλαμάνης, Πλακιωτάκης, Σπυράκη) ζητούν την αναβολή της προγραμματισμένης για την Πέμπτη, συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου οι βουλευτές υποτίθεται ότι θα έπαιρναν το λόγο, προκειμένου να μιλήσουν για τα αίτια που οδήγησαν στη βαριά ήττα των εκλογών.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά έλεγαν στο real.gr ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ θα λάβει σήμερα την τελική απόφαση για το εάν θα γίνει ή όχι η κοινοβουλευτική ομάδα, εν μέσω πληροφοριών ότι σε αυτή τη συνεδρίαση ίσως εκδηλωθεί ανοιχτά για πρώτη φορά ευθεία αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του.

Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε χθες με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει δει τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στο γραφείο του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να παρέμβει σε καμία εσωκομματική συζήτηση, αλλά ούτε και να αρνηθεί συναντήσεις με νυν ή πρώην βουλευτές του κόμματος, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι από στελέχη που υποτίθεται ότι ανήκουν στη λεγόμενη «καραμανλική πτέρυγα».

Η αλήθεια είναι ότι όλοι στη ΝΔ ψάχνουν έναν καλό λόγο για να μην γίνει αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα:

– Ο Αντώνης Σαμαράς για να μην μπει σε μία διαδικασία εσωστρέφειας – παρά το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να «οχυρωθεί» πίσω από τις δραματικές εξελίξεις για τη χώρα.

– Οι επίδοξοι αμφισβητίες του Προέδρου της ΝΔ, για να μην κατηγορηθούν ότι τραβάνε το χαλί στην ηγεσία του κόμματος σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

– Αλλά και ο Κώστας Καραμανλής που ίσως αναγκαστεί να μείνει εκτός της διαδικασίας, αφού δεν θα μπορεί να παραμείνει σιωπηλός, ακούγοντας βουλευτές της ΝΔ να μιλούν για την ενότητα της παράταξης ή το δικό του ρόλο στην ομαλή μετάβαση του κόμματος προς την επόμενη μέρα.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ