“Πέρασε” το ν/σ για την αμοιβαία αναγνώριση ποινικών αποφάσεων

“Πέρασε” το ν/σ για την αμοιβαία αναγνώριση ποινικών αποφάσεων

 

Σε αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξελίχθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ για την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις, που είτε επιβάλουν ποινές στερητικές της ελευθερίας, είτε προβλέπουν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή απόλυσης υπό όρους, είτε επιβάλλουν, κατά την προδικασία, μέτρα επιτήρησης εναλλακτικά προς την προσωρινή κράτηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητήθηκε το νομοσχέδιο, ενώ η τοποθέτηση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου και η αναφορά της στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης οδήγησε σε ένταση τη συζήτηση. Είχε ήδη προηγηθεί ένταση για το γεγονός ότι ο κ. Αθανασίου είχε ζητήσει σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, προκειμένου οι αποφάσεις-πλαίσιο να ενσωματωθούν στην ελληνική έννομη τάξη εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί από την ΕΕ.

 «Περιφρονείτε τον Κανονισμό και τις προθεσμίες για να φέρνετε εδώ ντροπολογίες με τις οποίες ξεπλένετε ευθύνες. Ξέρετε τι ειπώθηκε από τους εκπροσώπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Ότι υπήρξε εκτενέστατο πόρισμα κόλαφος για τον κατασταλτικό έλεγχο του έκτου παγκόσμιου πρωταθλήματος κλασσικού αθλητισμού, Αθήνα 1997 και υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία με την οποία το ξεπλύνατε και αυτό το πόρισμα. Βοά ο τόπος ότι έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε πλυντήριο σκανδάλων των κομμάτων σας» δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Αν νομίζετε, και παρακαλώ, οποιοσδήποτε νομίζει, τον προκαλώ, ότι έγινε ρύθμιση για να ευνοηθεί οποιοσδήποτε, να αναφερθεί το όνομά του» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η κ. Κωνσταντοπούλου θα παίρνει τις απαντήσεις επειδή ενεργεί σαν τον υπουργό Προπαγάνδας του Μάο, τον Τσε Ποτά».

«Μόνο τον Τσε Ποτά επικαλείστε. Φαίνεται πως αυτό έχετε διαβάσει μόνο» σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχω διαβάσει πολλά» επέμεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι θα ενισχύσει την επανένταξη κρατουμένων. Ως προς την ανάγκη να ψηφιστεί άμεσα, επισήμανε ότι αν περάσει η 1η Δεκεμβρίου χωρίς να έχουν ενσωματωθεί οι αποφάσεις-πλαίσιο, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινήσει διαδικασίες παράβασης των κρατών λόγω μη εναρμόνισης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η δικαστική συνεργασία, ιδιαίτερα σε ποινικές υποθέσεις, έχει τεθεί στα συμβούλια υπουργών ως ακρογωνιαίος λίθος και ότι οι διατάξεις συνιστούν ένα ανθρωπιστικό και κοινωνικό νομοθέτημα που θα βελτιώσει τις συνθήκες στις φυλακές.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δίνει ένα επιπλέον εργαλείο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και η ισχύς του δεν αφορά μόνον την ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης αλλά επεκτείνεται και σε κοινωνικό επίπεδο, αφού μπορεί να ενισχυθεί η δυνατότητα επανένταξης του καταδικασμένου στην κοινωνία με την έκτιση της ποινής σε κοινωνικό περιβάλλον γνώριμο στον καταδικασθέντα.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Σαλτούρος, είπε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει καθώς προωθείται η έννοια του ενιαίου δικαστικού χώρου, προάγεται η ορθή απονομή της δικαιοσύνης και ενισχύεται η ομαλή και αποτελεσματική κοινωνική επανένταξη των καταδικασθέντων.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είναι επί της αρχής αντίθετοι με τον σκοπό του νομοσχεδίου που είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού δικαστικού χώρου», είπε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Δήλωσε ωστόσο ότι το κόμμα της επιφυλάσσεται επειδή δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς γιατί το νομοσχέδιο εισάγεται με επείγουσα διαδικασία.

Τον προβληματισμό του για την παρέμβαση στο εσωτερικό δίκαιο εξέφρασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης και πρόσθεσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο παραβίασης συνταγματικών κανόνων εξέφρασε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης και επισήμανε ότι υπάρχει αοριστία στην περιγραφή των εγκλημάτων.

Αυτό το νομοθέτημα ακόμη και αν έχει δέκα καλά, κρύβει πολύ αντιδραστική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το πρόσχημα του ενιαίου χώρου δικαιοσύνης, δήλωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, θυμίζοντας ότι το κόμμα της έχει πει «όχι» και στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. «Δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε όπως είναι. Επιφυλάσσομαι πως θα εκφράσουμε την άρνηση μας» σημείωσε.

Αναβολή της συζήτησης προκειμένου να δοθεί στους βουλευτές χρόνος να μελετήσουν το νομοσχέδιο, ζήτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για σειρά διατάξεων.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ