Μηλιός: Χρειάζεται συνολική Ευρωπαϊκή λύση για το χρέος

Μηλιός: Χρειάζεται συνολική Ευρωπαϊκή λύση για το χρέος

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τις αλλαγές που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το πρόβλημα του χρέους το οποίο όπως είπε, «δεν είναι μόνο ελληνικό».

«Πριν από λίγες εβδομάδες παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα πολύ διαφορετικό από αυτό που ακολουθείται και αφορά τα άμεσα μέτρα μιας κυβέρνησης της αριστεράς για την επανεκκίνηση της οικονομίας», σχολίασε αρχικά ο κ. Μηλιός και συνέχισε:

«Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δίνει άλλες προτεραιότητες, κατανέμει τους πόρους εντελώς διαφορετικά. Ο πολίτης τείνει να πει ότι αυτό που υπάρχει είναι το μόνο δυνατό, όμως δεν είναι έτσι. Τα πράγματα θα μπορέσουν να αλλάξουν πολύ πιο σίγουρα, αν ο κόσμος στηρίξει αυτή την αλλαγή».

«Το χρέος είναι μια τροχοπέδη και για την πραγματική οικονομία. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Οι όροι αποπληρωμής είναι με επιτόκια σχετικά χαμηλά, όμως αν το συγκρίνουμε με τους ρυθμούς μεγέθυνσης, είναι ένα δυσθεώρητο ύψος επιτοκίου. Δεν αρκούν ούτε τα πρωτογενή πλεονάσματα ούτε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», πρόσθεσε και επισήμανε ότι αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης πλέον είναι η Ιταλία:

«Το πρόβλημα δεν είναι πλέον Ελληνικό. Ο Αδύναμος κρίκος είναι πλέον η Ιταλία και μπαίνει και η Γαλλία. Επομένως χρειαζόμαστε μια συνολική ευρωπαϊκή λύση. Το Ελληνικό χρέος το κρατάνε κυβερνήσεις επόμενος η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, για κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, είναι κάτι εφικτό. Στην Ιταλία και τις άλλες χώρες, το χρέος το κρατάνε οι τράπεζες. Εμείς βρισκόμαστε σε ένα σημείο ώστε με μια κυβέρνηση της αριστεράς, να μπορούμε να θέσουμε σε κίνηση τις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος».

«Εγώ με την επιστημονική μου ομάδα έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για να λυθεί το πρόβλημα του χρέους στην Ευρωζώνη, για όλες τις χώρες που συμμετέχουν. Προβάλουμε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό. Θα πρέπει να αναζητηθεί μια λύση που να σημάνει το τέλος της λιτότητας. Βρισκόμαστε σε ένα νέο τοπίο, είμαστε αισιόδοξοι. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι διήμερες. Πρέπει να το δούμε σαν ένα μεγάλο πρόβλημα», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Μέσα από τη λιτότητα ευνοήθηκαν οι λίγοι, συγκεντρώθηκε ο πλούτος σε λίγα χέρια. Πρέπει να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει είναι μια μη συμβατική λύση μείωσης του χρέους. Στην Γαλλία και την Ιταλία έχουμε κάποιες κυβερνήσεις που προσπάθησαν να πατήσουν σε δύο βάρκες. Να απαλύνουν το πρόγραμμα της λιτότητας και συγχρόνως να το ακολουθήσουν. Αυτό είναι η κακοδαιμονία της κεντροαριστεράς. Η προσπάθεια να πατήσουν σε δύο βάρκες».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ