ΒΙΝΤΕΟ-Βενιζέλος: Υπάρχει περίπτωση να προκύψουν πρόωρες εκλογές

ΒΙΝΤΕΟ-Βενιζέλος: Υπάρχει περίπτωση να προκύψουν πρόωρες εκλογές

Από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, δήλωσε ότι η διαδικασία αυτή δεν συνιστά προκαταβολή της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στην Ολομέλεια ότι η Προεδρική Εκλογή είναι συνταγματικά επιβεβλημένη, αλλά «δεν είμαστε αφελείς», όπως είπε να θεωρείται δεδομένη η πλειοψηφία για τον νέο Πρόεδρο.

«Τώρα δεν υπάρχει κανείς που δεν ξέρει την πραγματικότητα. Τώρα υπάρχει καθολική, εθνική ευθύνη. Υπάρχει ευθύνη όλων. Δεν υπάρχει κανείς που δικαιούται να πει ότι δεν ήξερα. Πιστεύω βαθιά στο ένστικτο του ελληνικού λαού», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως πράγματι ενόψει της προεδρικής εκλογής υπάρχει περίπτωση να προκύψουν πρόωρες εκλογές, αλλά σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν εις βάρος των πολιτών.

«Ο πολίτης μπορεί να είναι κουρασμένος, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι ούτε απελπισμένος, ούτε πονηρός. Κάποιοι προσπαθούν να ανακυκλώσουν ένα επιχείρημα. Ότι έχουμε 1981 και τη μετενσάρκωση του Ανδρέα Παπανδρέου» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Στη συνέχεια, Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση ασκώντας κριτική στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ να κινηθεί μονομερώς στο ζήτημα της οικονομίας, «πρόκειται για πρόταση επιστροφής, όχι στο μηδέν, αλλά πολύ κάτω από το μηδέν» είπε χαρακτηριστικά.

«Είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ότι έχει 3 δισ. για τη Σεισάχθεια. Τα χρέη είναι 80 δισ. Με 3 δεν λύνεις κανένα πρόβλημα», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Εμείς παρουσιάζουμε οριστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η συμφωνία με τους εταίρους θα έχει επιτευχθεί πριν από την προεδρική εκλογή.»

Ενώ στη συνέχεια ο Βαγγέλης  Βενιζέλος ανέλυσε τα 7 σημεία για να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη μέχρι την προεδρική εκλογή με επτά βήματα:

1. Συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της 18ης Δεκεμβρίου, συμφωνία που δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, αναγνωρίζει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, επιβεβαιώνει και ενισχύει τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

2. Ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, με ιδιαίτερη αναφορά στη συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια.

3. Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος προσαρμογής με επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

4. Η διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα χωρίς δάνειο, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα με τη χρήση των υπαρχόντων μηχανισμών της Ευρωζώνης.

5. Η συμφωνημένη ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ, το οποίο προυποθέτει ευρωπαϊκή συμφωνία για το ύψος των επιτοκίων.

6. Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών, «δική μας ιδιοκτησίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

7. Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις. «Το κοινωνικό μέρισμα προς τις ευπαθείς ομάδες, η ασφάλιση για όλους, το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα», όπως τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πάντως, ότι όλα αυτά απαιτούν πολιτική σταθερότητα και συναίνεση και «εθνικό καθήκον αλήθειας, όχι ψευδείς υποσχέσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ανάγκης και εθνικού σκοπού, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έτσι αντιλαμβάνεται αυτή την κυβέρνηση και για αυτό συμμετέχει σε αυτήν, καλώντας σε συστράτευση όλους τους πολίτες, «για να νικήσουμε εθνικά και πολιτικά».

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ